Novi aranžmani i novoformirani ansambl na KotorArtu

Izuzetno veče u koncertnoj dvorani u Kotoru
 
 
KotorArt Kamerni ansambl premijerno je nastupio u Crkvi sv. Duha, u petak, 06. avgusta, sa početkom u 21:30h. 
DSC_8678.jpg
Istaknuti umjetnici pod umjetničkim rukovodstvom klarinetiste Petra Garića izveli su djela Pulanka, Ligetija kao i nove aranžmane crnogorskih tradicionalnih melodija kompozitora Nine Perović i Ivana Marovića.
 
Duvački kvintet su činili flautistkinja Marija Đurđević Ilić, oboistkinja Ivana Dakić, klarinetista Petar Garić, fagotista Antonio Nasevski kao i hornista Nikola Ćirić. Na ovom prvom, inicijalnom koncertu, kamernom ansamblu se pridružio i pijanista, generalni i umjetnički direktor festivala, Ratimir Martinović koji je sa sastavom izveo trostavačni Pulankov sekstet, za duvački kvintet i klavir.
 
Kompozicije koje smo imali priliku da čujemo večeras nisu svakidašnji dio repertoara klasične, kao ni moderne muzike. Velika je privilegija bilo prisustvovati ovom događaju, kao i biti dio procesa pripreme programa: kroz saradnju sa muzičarima, kao i organizacionim timom Kotor Arta sa kojima,  na moje veliko zadovoljstvo, sarađujem već godinama. U iskustvu rada sa ansamblom koji predvodi Petar Garić, naišla sam na veliku posvećenost i spremnost za radom, kao i interpretativnu ubjedljivost i kreativnost u čitanju novih partitura. Danas je to rjetkost i raduje me da smo imali priliku da večeras čujemo rezultate takvog procesa. Preispitujući mnoge aspekte bavljenja kulturom na našim prostorima, u okviru kojih se mnogo puta pribjegava rješenjima čiji je cilj samo podređivanje ukusu šire publike, ovakvi događaji me podsjećaju da i mi imamo potencijal za mnogo više i da postoje načini da se to i ostvari. – izjavila je Nina Perović, kompozitorka.
DSC_8632.jpg
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.