Novoformirani Kamerni ansambl KotorArta izvodiće i umjetničke obrade crnogorskih tradicionalnih melodija

Festival spaja dosadašnje prakse

KotorArt Don Brankovi dani muzike formiraju novi festivalski kamerni sastav koji će raditi pod umjetničkim vođstvom klarinetiste Petra Garića. Članovi ovog ansambla će pored Garića biti i drugi istaknuti umjetnici, vođe pulteva Crnogorskog simfonijskog orkestra: flautistkinja Marija Đurđević Ilić, fagotista Antonio Nesevski, kao i oboistkinja Ivana Dakić i hornista Nikola Ćirić. Koncert KotorArt kamernog ansambla planiran je za petak, 06. avgust, u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 21.30 časova.

Foto Petar Garic.jpg

KotorArt Don Brankovi dani muzike se izdvajaju po praksi formiranja sopstvenih ansambala. Dugi niz godina, publika uživa u izvođenjima djela klasične i savremene muzike od strane Festivalskog orkestra KotorArta, kao i KotorArt trija. Na programu koncerta novog korpusa muzičara kojima će se  na inicijalnom koncertu pridružiti i pijanista, generalni i umjetnički direktor Festivala Ratimir Martinović, naći će se djela Ligetija i Pulanka kao i umjetničke obrade tradicionalnih crnogorskih melodija, čije su aranžmane uradili crnogorski kompozitori, Nina Perović i Ivan Marović. Porudžbine novih kompozicija i na taj način stvaranje kulturne baštine Boke i Crne Gore, takođe su značajno programsko obilježje festivala.

Kamerna muzika je uvijek bila važan dio programa KotorArt Don Brankovih dana muzike. Ovog puta, zadovoljstvo nam je što spajamo dvije izrazito važne prakse Festivala, te imati prilike uživati u zvucima novog ansambla i novim djelima - umjetničkim obradama tradicionalnih melodija. – izjavili su iz PR službe Festivala.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.