Održan program MODYFYING ERROR 404 – INTELLIGENCE AS A POWER u okviru programa KotorArta

U okviru Pjace od filozofa, na Pjaci od kina sinoć je organizavan program MODIFYING ERROR 404 – SHARE TALKS: Intelligence as a Power. 

Učestvovali su: Đorđe Krivokapić (Univerzitetet u Beogradu), te Filip Milošević (SHARE Fondacija) i Eda Nano (Technopolice).

1658472556-shohur90e2njpeas820220721215620.jpg

Nano je informatičarka, sa znanjem o programiranju i teoriji računarskih nauka. Nezavisno radi u četiri oblasti: razvoj softvera i upravljanje projektima, podučavanje i savjetovanje u oblasti računarstva, etika i prediktivni algoritmi i upravljanje zajednicom i organizacijom događaja. 

Ona je govorila o Technopolice kampanji i projektima, kao što je “The Big Data Observatory of Public Tranquility”.

Filip Milošević je aktivista SHARE fondacije. Nekoliko godina radi na temama o digitalnom nadzoru, uključujući i inicijativu #hiljadekamera koja okuplja građane i civilno društvo kako bi se suprotstavili uvođenju tehnologija biometrijskog nadzora.

Kako kaže, tokom 2018. godine nepoznati počinioci počeli su postavljati kamere na javnim površinama duž cijelog Beograda. “Nikada nismo vidjeli ljude koji su postavili kamere. To su vjerovatno uradili tokom noći. Takođe bilo je dosta kamera tokom kovida. Kamere se nalaze na policijskim automobilima. Koliko nam je poznato, sada ima oko osam hiljada kamera koje pokrivaju Beograd. Uspjeli smo da dokažemo da kamere nisu legalne prema našem zakonu. Željeli smo da uradimo sve kako bi zaustavili sve to i tako je nastao projekat #hiljadekamera” – objašnjava Milošević. 

Njegova interesovanja takođe uključuju i vještačku inteligenciju, centralizaciju podataka, digitalne identitete i njihov uticaj na društvo i slobode.

Panelisti Julia Has (Kancelarija Predstavnika OEBS-a za slobodu medija), Karolina Ivanska (Evropski centar za neprofitno pravo), Bruno Jakić (All Applied), Lorens Mejer (Fond za digitalnu slobodu – DFF) razgovarali su na temu “Regulacija vještačke inteligencije i mogući pristupi”. Oni su diskutovali o tome kako mogući scenariji regulacije mogu uticati na razvoj alata vještačke inteligencije i ljudska prava.

Kako su istakli, sve više privatnih i javnih usluga oslanja se na vještačku inteligenciju da bi nam se pružilo bolje iskustvo ili predvidjeli određeni modeli ponašanja. Uz etičke i pravne implikacije upotrebe vještačke  inteligencije panelisti su razgovarali o pristupima regulisanja ove složene oblasti.

Moderatorka je bila Bojana Kostić, istraživačica ljudskih prava i tehnologije.

Projekat “Modyfying error 404: ka zelenim, digitalnim i inkluzivnim društvima” ukazuje na značaj i podiže svijest o tri važna stuba savremenih društava – digitalnim i manjinskim pravima i zelenoj agendi na Zapadnom Balkanu. Koristeći multidisciplinarni i internacionalni karakter Međunarodnog festivala KotorArt, ciljevi ovog projekta jesu promovisanje demokratije i ljudskih prava u kontekstu rastuće digitalizacije, jačanje društvene kohezije kroz afirmaciju i promociju romske kulture i umjetnosti, kao i podrška i promocija ekologije, ekološkog aktivizma i održivog razvoja.  

Zabilježila Irena Mačić.