Održan prvi Forum mladih umjetnika

Jedan od najboljih “koncerata” ovogodišnjeg KotorArta

 

Međunarodni festival KotorArt, po prvi put, organizovao je Forum mladih umjetnika koji se održao u Kreativnom habu u Kotoru, 7. avgusta.

 Mladi umjetnici, među kojima pijanisti Andrija Jovović i Miljana Nikolić, sopranistkinja Petra Radulović, violončelisti Sari Šaćiri, Eden Sekulović i Kosta Popović, violinisti Jelena Jovović, Viktor Huter, Vukica Rašović i Dušan Obrenović, kao i kompozitor Marko Kovač, analizirali su i promišljali o aktuelnom stanju u umjetničkoj muzici Crne Gore, sa fokusom na položaj mladih umjetnika, te razmatrali i predložili mjere koje bi doprinijele njenom budućem poboljšanju i razvoju. Većina ovih mladih umjetnika bila je angažovana u okviru višegodišnjeg serijala KotorArt talenti, a sada su imali priliku da razmjene iskustva iz različitih evropskih zemalja u kojima studiraju, žive, a neki već i rade i daju komparativne primjere i ideje koje mogu uticati na podizanje kvaliteta kulturnog života Crne Gore, i temama koje se tiču mladih.


U okviru cjelodnevnog programa mladi su radili u dvije, zatvorene za javnost, fokus grupe o institucionalnim i umjetničkim aspektima teme, a kroz čitav program su ih vodile moderatorke Marija Ružić Stojanović, direktorica programa za jačanje kapaciteta OCD institucija i medija, i Sara Mandić, pijanistkinja i menadžerka u kulturi i medijima. 

 

Dobro je da smo sinoc prvi put dobili ovakvu priliku da razgovaramo, u formatu potpuno drugacijem od javnog sviranja. Pricali smo o vaznim temama, kao sto su mobilnost i umrezavanje mladih, prilike za nastup, finansiranje umjetnicke muzike, podrska talentima, izgradnja publike, ali i o nasim razlicitim umjetnickim iskustvima i potrebama i polozaju mladog umjetnika u 21. vijeku, iz cega cemo izvuci konkretne zakljucke. Naglasio bih potrebu da se stvori komunikacija izmedju mladih i drzavnih institucija nadleznih za kulturu, mlade i obrazovanje, da oni prepoznaju nasu dobronamjernost, te da imaju interesovanja za ove teme i ucestvuju u dijalogu s nama. – istakao je Andrija Jovović, pijanista i student političkih nauka u Beču, jedan od učesnika Foruma.

Mladi su odgovarali na pitanja i zajednički promišljali na teme iz domena umjetnosti i obrazovanja, te se dotakli muzičkog obrazovanja u osnovnim školama, načinima privlačenja i kreiranja  publike, prilikama za nastup mladih umjetnika, takmičenjima, načinima stupanja u kontakt sa klasičnom muzikom najmlađih u Crnoj Gori, i mnogim drugim važnim aspektima teme. Takođe, u okviru institucionalnih aspekata teme, mladi su diskutovali o međusobnoj saradnji institucija, izvorima finansiranja, kao i o kreiranju baze podataka i sistematizovanju scene u svrhu popisivanja, povezivanja tj. očuvanja muzičke baštine Crne Gore. 

Sinoćna panel diskusija mladih ostaće u predivnom sjećanju svih prisutnih jer smo imali priliku čuti elokventne, obrazovane, dobronamjerne mlade umjetnike koji žele da aktivno doprinesu boljoj umjetničkoj sceni u Crnoj Gori. Razmjenjivali su iskustva i doživljaje dosadašnjeg obrazovanja i njihovog umjetničkog puta a date su mnoge ideje i konkretni predlozi za unapređenje. Ovo je prvi Forum mladih umjetnika, ove godine zamišljen kao pilot projekat u nadi da će naći svoje mjesto na festivalu, a i šire, a sinoćna diskusija nam je pokazala da će to tako sigurno i biti. - istakli su iz PR službe festivala.