Održana konferencija za štampu povodom dva koncerta čuvenog Miše Majskog

Međunarodni festival KotorArt organizovao je konferenciju za štampu povodom dva koncerta čuvenog violončeliste Miše Majskog i solista Verbije festivala. Konferencija je održana u Tivtu, u hotelu Regent Porto Montenegro a učesnici konferencije bili su: violončelista Miša Majski violistkinja Blajt The Engstrom, PR Porto Montenegra Danilo Kalezić, PR hotela Regent Porto Montenegro, Elena Ljiljanić kao i pijanista Ratimir Martinović, generalni i umjetnički direktor festivala KotorArt.

76926765-F04A-4C2A-A3A0-87E697008EE9.jpeg
Martinović je kazao da ovi koncerti predstavljaju kulminaciju XX izdanja Festivala Kotor Arta.
Veliko mi je zadovoljstvo što koncerte organizujemo u sinergiji sa našim partnerima Porto Montenegro, Regent Porto Montenegro ali i novim partnerima Henley & Partners i Montenegro Sotheby’s Realty. Prostor Porto Montenegra na kom će se večeras održati koncert je vrlo inspirativan i već je poslužio mnogima kao mjesto realizacije vrhunske muzike. Siguran sam da će i večerasnji koncert biti upravo u tom znaku, kazao je on.
5644DC65-BAE6-4924-B6EE-4866C9F6B901.jpeg
Magija violončela i dinastija Majski koja će se večeras predstaviti doprinijeće, smatra Martinović, jednom drugačijem sadržaju na sve ono što Porto Montenegro predstavlja za cijelu crnogorsku zajednicu.
 
Istakao je da je Verbije festival jedan od najrenomiranijih festivala klasične muzike u svijetu.
 
Vjerujem da ovakvi partneri i solisti predstavljalju ono što je potrebno crnogorskom društvu ukoliko želimo da ga vidimo prosperitetnog i da ga prepoznamo kao mjesto elitnih turista i to je nešto po čemu je KotorArt prepoznat, rekao je Martinović.
 
Naglasio je da je KotorArt pored kreiranja kulturne baštine i unapređenja muzičkog života, promocije talenata, otkrivanja novih muzičkih prostora prepoznat i po tome što je jedini festival koji se organizuje u četiri grada.
ABD75820-2E41-4C1C-A2B0-282CBB352957.jpeg
Martinović je istakao da su ponosni na ovakve projekte svjetski afirmisanih umjetnika. On je istakao da je Majski nevjerovatan talenat kojim se diče i organizatori Verbije festivala.
 
Violistkinja Blajt Teh Engstrom kazala je danas da je bila u Crnoj Gori i prije dvije godine te da je  zahvalna organizatorima što joj je pružena prilika da ponovo dođe. 
Ja dolazim sa Verbije festivala koji se razlikuje od KotorArta ali imaju i značajne sličnosti a to je izvrsnost muzičara koji nastupaju i izvrsnost muzike koja se čuje, poručila je ona.
 
 
1CFABD94-E9CE-4EF7-BC6B-D5D2D29C51C3.jpeg
Violončelista Miša Majski je rekao da je mu je zadovoljstvo što učestvuje na Festivalu zajedno sa djecom i prijateljima koji su nakon dugih godina saradnja postali kao članovi njegove porodice.
Zaista se radujem što ću imati dva koncerta i nadam se da ćete i vi uživati u koncertima isto onoliko koliko i mi uživamo svirajući za vas, poručio je Majski.
Istakao je da ovo nije prvi put da je u našoj zemlji i da svakako neće biti posljednji.
PR Porto Montenegra Danilo Kalezić je rekao da su dugo planirali ovaj događaj i sezonu obzirom na pandemiju izazvanu COVID virusom i neizvjesnost koja ih je morila.
Kako je istakao, večerasnji koncert se dešava u prostoru Sinhro i sve epidemiološke mjere koje je propisao Institut za javno zdravlje će biti ispoštovane. 
Kako je istakao, sa KotorArtom već razgovaraju o sljedećoj godini kako bi pripremili nove zanimljive programe.
 
 
PR Regenta Porto Montenegra Elena Ljiljanić je istakla da KotorArt smatraju pravim kulturnim ambasadorima Crne Gore te da večerašnji koncert smatra krunom kulturnog ljeta Porto Montenegra.
 
Prvi koncert ovih sjajnih umjetnika planiran je za večeras, sa početkom u 21 čas na Sinhro sceni u Porto Montenegru dok je drugi koncert planiran sjutra, 12. avgusta u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21 čas i 30 minuta. 
 
Na koncertu nastupaju: violinisti Mark Bučkov i Saša Majski, violistkinja Blajt Teh Engstrom, violončelista Miša Majski i pijanistkinja Lili Majski.
 
Koncerti se organizuju uz podršku Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Henley & Partners, i Montenegro Sotheby's Realty.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.