Održana press konferencija povodom dva koncerta na KotorArt Don Brankovim danima muzike

U Kotoru, u Crkvi Sv. Duha, danas je održana press konferencija povodom dva predstojeća koncerta. U pitanju su Duša violončela, na kojem će imati solo recital jermenski violončelista, Narek Hahnazarjan i Roman & Friends, tradicionalni koncert vrhunske kamerne muzike.


Narek Hahnazarjan predstavlja zvijezdu ovogodišnjeg festivala, koji je na međunarodnu scenu stupio 2011. godine, kada je kao 22-godišnjak pobijedio na 14. Međunarodnom takmičenju Čajkovski. Svirao je sa najpoznatijim svjetskim orkestrima a u Kotoru će izvesti recital koji se jako rijetko može čuti. Očekuju nas dijela Johana Sebastijana Baha, Đerđa Ligetija, Adama Hudojana, Gaspara Kasada, Pabla Kazalsa i Đovanija Solime.

 

_5DM5450.jpg

Narek Hahnazarjan – zvijezda ovogodišnjeg festivala

“Repertoar koji sam odabrao je jako raznovrstan. Moram početi sa Bahovom svitom jer bi drugačije bilo neprirodno ali kasnije izvodim dijela različitih kompozitora, nacija, epoha. Ligetijeva sonata koju ću izvesti predstavlja monumentalno dijelo za solo čelo. Sadrži dva stava gdje u prvom slušamo dijalog dok je drugi stav skroz kontastan u obliku capriccia. Izdvojio bih i dijelo katalonskog kompozitora i violončeliste Pabla Kazalsa. Od prvog trenutka kada sam ga čuo, očaralo me i postalo dio mog repertoara. Ono nešto što čuvam za kraj, neka bude iznenađenje,”  istakao je Narek Hahnazarjan.
_5DM5401.jpg
Oduševljen Kotorom, dodao je “Ovo mjesto je nestvarno. Oduševljen sam ljepotom prirode koja nas okružuje, hranom, divnim ljudima koji su me dočekali. Ovdje se osjećam kao kod kuće i mislim da je moj , jermenski narod, jako sličan po temperamentu crnogorskom. Festival dovodi vrhunske umjetnike i ja se nadam da će jednoga dana kada neko u svijetu spomene Kotor, prva asocijacija upravo biti Festival KotorArt. Uživam i jako sam sretan da ću večeras svirati na Festivalu. ”.
Na press konferenciji, prisutna je bila i Blajt Teh-Engstrem, violistkinja koja će sjutra, 06. avgusta , nastupati na koncertu Roman & Friends.
Jutros je doputovala u Crnu Goru nakon Verbier Festivala. Verbier Festival predstavlja najveći festival klasične muzike na svijetu a njen suprug, g. Martin T:son Engstrom, je director Festivala. Zajedno borave u Kotoru i gosti su Festivala KotorArt. Na press konferenciji podijelila je i svoja iskustva sa organizacijom Festivala.
“Kao što, pretpostavljam i sami znate, tokom trajanja Festivala, nema spavanja. Svi radimo maksimalno kako što organizacija bila što bolja. Verbier se održava u Švajcarskoj i jako je lijepo nakon predivnih planina doći i u primorsko mjesto i biti sa porodicom gdje ću svirati. Uvijek podsjećam sebe kako smo svi mi muzičari jako sretni ljudi što imamo priliku putovati, radeći ono što volimo i  upoznavati nove ljude i nova mjesta. Kotor je predivan grad! Drago mi je da ću svirati sa kolegama Bramsov kvartet. Romana znam od prije, a mnoge druge znam ali nisam dijelila scenu sa njima, divno je što smo se ovdje okupili.” – istakla je Blajt Teh-Engstrem.
Sve informacije o programima, ulaznicama, biografijama, mogu se pronaći pod tabom “Program” i “Ulaznice”