Originalni zvuk štajerske harmonike i Jakob Štajnkelner večeras u okviru KotorArta

KotorArt Don Brankovi dani muzike, u okviru serijala Pjaca od džeza, organizuje koncerte austrijskog umjetnika, Jakoba Štajnkelnera. Večeras, 16. jula, na Pjaci od muzeja u Kotoru, sa početkom u 23 časa, kao i sjutra, 17. jula, u Luštici Bay, sa početkom u 21 čas očekuje nas nastup ovog nekonvencionalnog umjetnika, kompozitora i izvođača na štajerskoj, dijatonskoj harmonici.

PRESSEFOTO 4_ Jakob Steinkellner_ (c) Uschi Wolf (1).jpg

Ovogodišnja Pjaca od džeza je vrlo interesantna. Okuplja umjetnike iz Austrije, Mađarske, Njemačke, Srbije i Sjeverne Makedonije, a publika će imati priliku da sluša soliste, manje sastave i velikog ansamble, poput nacionalnog omladinskog džez orkestra. Osim džeza, na ovogodišnjoj Pjaci slušaćemo muziku sa elementima world music i roka. Jakob Štajnkelner, trenutno rukovodilac departmana za narodnu muziku na Univerzitetu za muziku i pozorište u Minhenu, koji će nastupati na dvije različite lokacije, predstavlja svjetskog umjetnika originalnog zvuka. - istakli su iz PR službe festivala. 

Koncerti se organizuju uz podršku partnera i dugogodišnjih prijatelja festivala: ambasade Austrije u Crnoj Gori, kao i Luštice Bay.

Jakob Štajnkelner počeo je da uči harmoniku sa šest godina, a sa četrnaest je položio prijemni ispit za studije umjetničke harmonike na Privatnom univerzitetu Anton Brukner u Lincu, u klasi prof. Alfreda Melikara. Paralelno, počeo je da uči dijatonsku harmoniku. Završio je master studije iz oblasti pedagogije za harmoniku i koncertnog izvođenja na harmonici 2020. godine, a potom specijalističke studije, odnosno programe Stvaranje muzike sa ljudima sa invaliditetom i Dijatonska harmonika. Održava resitale u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Engleskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Grčkoj, Srbiji, Ukrajini, Peruu, Kanadi, Kini, Tanzaniji, Vijetnamu, Japanu itd. Kao nastavnik, radio je u Peruu – na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Limi, Muzičkoj akademiji u Ajakuču (Brazil), na Institutu Superior de Musica u Kuskou, kao i na Univerzitetu Makgil u Montrealu (Kanada). Održao je brojne majstorske kurseve – na Festivalu Carrefour mondial de l’Accordéon u Kvebeku, u Austriji itd. Radi kao profesor na Univerzitetu za muziku i pozorište u Minhenu, od 2022. godine, gdje je rukovodilac kursa za narodnu muziku.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.