Panel Promišljanje u okviru konferencije “Nova normalnost"

Panel Promišljanje u okviru konferencije “Nova normalnost: promatranje, promišljanje, preoblikovanje uloge umjetnosti i kulture  nakon COVID-19”


Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju treći dan konferencije “Nova normalnost: promatranje, promišljanje, preoblikovanje uloge umjetnosti i kulture nakon COVID - 19” sa temom Promišljanje. Ova panel diskusija se održava na Pjaci od Kina, sa početkom u 20 časova u subotu, 17. jula.

Govornici ovog panela biće Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore, Milena Dragičević-Šešić, profesorka emerita Univerziteta umetnosti u Beogradu, Boris Liješević, pozorišni reditelj, univerzitetski profesor i Nenad Vujadinović, univerzitetski profesor, dekan Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica, 
 
Boris Liješević objašnjava da sa prvim slučajem zaraze i uvođenjem vanrednog stanja i karantina, moj posao je prekinut, i u pozorištu i na Akademiji. Naivno smo mislili da će borba sa novim ograničenjima donijeti novu kreativnost i neke nove forme. Predstavu smo ubrzo nastavili da radimo preko viber grupe, a časove glume preko skajpa. Iskustva su bila tazličita. Rad na predstavi na daljinu održao je nivo zagrijanosti ekipe do sljedećeg susreta, dva mjeseca kasnije, dok rad sa studentima glume, koji nije bio privremen već je konačan rezultat, odnosno ispit, trebalo da se obavi preko skajpa. Dakle, taj rad nije bio tako inspirativan. Na početku sam ubjeđivao studente da ćemo biti pioniri nove forme, međutim, zatvorenost, nedostatak partnera, usmjerenost na ekran, doveli su do slabljenja motivacije, a onda i inspiracije. i na kraju, doveli su do velike krize na klasi.
Nakon panela, na Trgu ispred Kina, sa početkom u 22 časa, planiran je i filmski program u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore. U pitanju je projekcija filma Beštije iz 1977. godine reditelja Živka Nikolića, a u povodu 80 godina rođenja i 20 godina smrti ovog velikog crnogorskog reditelja. Dolazak lijepe djevojke na malo ostrvo stvara pometnju u atmosferi usamljenosti i surovosti, kada čovjek zaboravlja na dostojanstvo i počinje da beštija. Jugoslovenska kinoteka proglasila je film za kulturno dobro od velikog značaja.
 
 

Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Evropska Unija u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.