Pet monodrama u okviru KotorArt teatra

Međunarodni festival KotorArt uvijek je njegovao i događaje van muzičkog sadržaja. Pored Pjace od knjige, likovnog segmenta i Pjace od filozofa, ovogodišnji Festival organizuje i KotorArt teatar sa pet gostujućih monodrama iz zemalja regiona. Ulaz na sve događaje KotorArt teatra je besplatan.

KotorArt teatar, na čelu sa urednikom Borisom Liješevićem, publici Festivala predstaviće pet monodrama u periodu od 24. do 29. jula koje dolaze iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Monodrama Nina?, autorski je projekat glumice Nikoline Vujević, koja potpisuje tekst i režiju. Opisana kao One woman show, predstavlja put glumice Nikoline Vujević od hladne Moskve do vrelog Njujorka, tokom kojeg pokušava da shvati da li je slava zaista ono što je važno ili je ljubav i vjerovanje u svoje snove, ali i bavljenje glumačkim zanatom, ipak suština življenja. Monodrama Neodustajanje, autorski projekat glumice Marije Medenice, tematizuje fenomen pozorišta iz zakulisne perspektive i predstavlja „virenje kroz ključaonicu“ u intimni prostor jedne glumice. Njeno stasavanje u umjetničkom svijetu ispunjeno je brojnim izazovima i dilemama, a najvažnija odluka koju treba da donese je da li da odustane od pozorišta. Predstava Final act/Posljednji čin monodrama je glumice i autorke Lucije Barišić koja iz perspektive smrti, kao zadnjeg finalnog čina, produbljuje i propituje sve tanke i fine niti života koje joj prethode. Predstava se bavi intimnom ispovijesti o činu umiranja na ličnoj razini, no takođe otvara mnoga pitanja koja se postavljaju u aspektu društva i kolektivnog straha od smrti. Predstava Požrtvovana koza predstavlja diptih, a glumački duo čine Mirjana Medojević i Primož Guna. Po rječima kritičara, predstava predstavlja hodočašće istrgnuto iz religijskog konteksta. I to hodočašće za ženu, za pozorište, za preminulog ljubavnika, za ljubav, za sopstvo, hodočašće protiv licemjerja, odnosno, hodočašće za slobodu. Predstava Bravo za klovna autorke Minje Peković, inspirisana je rečenicom koju je izgovorio jedan američki onkolog, a koja glasi Rak nastaje kada čovjek sklopi krila. Predstava opisuje put u nepoznato autorke, sve dok konačno ne shvati da se lijek koji traži nalazi u sopstvenoj duši i zove se ljubav.

Osluškujući potrebe festivalske raznovrsne publike, sa velikim zadovoljstvom na scenu KotorArta vraćamo teatar i zahvaljujemo se reditelju Borisu Liješeviću koji je postao dio uredničkog tima Festivala. U pitanju su autorski projekti glumaca/ica iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine koji se bave vrlo važnim temama i nadamo se da je ovo samo početak dugogodišnje saradnje.  - istakli su iz PR službe Festivala.