Predstavljavamo vam aftermovies projekta Modifying Error 404

Projekat Modifying Error 404: ka zelenim, digitalnim i inkluzivnim društvima realizovan je u partnerstvu Fondacije Don Branko Sbutega, SHARE Fondacije i organizacije ERIAC Srbija sa ciljem ukazivanja značaja i podizanja svijesti o tri važna stuba savremenih društava – digitalnim i manjinskim pravima i zelenoj agendi na Zapadnom Balkanu. 

 

Zbirna, c. Krsto Vulović .jpg

Podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, program je bio orjentisan na promovisanje demokratije i ljudskih prava u kontekstu rastuće digitalizacije, jačanje društvene kohezije kroz afirmaciju i promociju romske kulture i umjetnosti, kao i na podršku i promociju ekologije, ekološkog aktivizma i održivog razvoja.
 
Centralne aktivnosti projekta održane su u okviru XII KotorArt Pjace od filozofa i uključile su razgovore o ekologiji, kreiranje umjetničkih instalacija i instrumenata nastalih od recikliranih materijala iz zaliva, otvaranje EKOtorArt Parka, realizaciju Ljetnje škole digitalnih prava i Noćnih razgovora o digitalnim pravima, realizaciju panel diskusije o savremenoj romskoj umjetnosti, kao i koncerte romske i džez muzike. 

EKOtorArt, c. Krsto Vulović .jpg

EKOtorArt

EKOtorArt predstavlja posebno osmišljenu platformu Međunarodnog festivala KotorArt posvećenu promociji održivog razvoja, ekološkog aktivizma i ekologije. Integracijom i preplitanjem održivog razvoja i ekologije sa umjetnošću i kulturom, ovaj festivalski segment ima za cilj da ojača međusobne odnose između umjetnosti, kulture i održivog razvoja, da podstakne promjene u ljudskoj svijesti i promoviše ekološki aktivizam. EKOtorArt programi realizovani su tokom jula 2022. godine kroz program EKOtorArt Sustainable Talks i kroz kreiranje i otvaranje EKOtorArt Parka.
Na OVOM LINKU možete pogledati after movie kojim predstavljamo najznačajnije momente ovog programa.

DIGITALNA PRAVA, c. Krsto Vulović .jpg

DIGITALNA PRAVA

SHARE Fondacija, u saradnji sa Digital Freedom Fund i European Digital Rights (EDRi), realizovala je tokom jula mjeseca Ljetnju škola za digitalna prava. Škola je okupila mnogobrojne predstavnike regionalnih nevladinih organizacija, koje su imali prilike da se bliže upoznaju s aktuelnim temama iz oblasti digitalnih prava, da steknu nova znanja i partnerstva i ojačaju svoje kapacitete za rješavanje problema u domenu zaštite ljudskih prava u digitalnom okruženju. Program je uključio i predavanja i Noćne razgovore regionalnih eksperata iz oblasti digitalnih prava.
Na OVOM LINKU možete pogledati after movie kojim predstavljamo momente ovog važnog programa.

ERIC, c. Krsto Vulović .jpg

ERIAC PREDSTAVLJA

Iako su Romi dali veliki doprinos svjetskoj kulturi i umjetnosti, stereotipi i predrasude o Romima i dalje su prisutni, što u mnogome određuje stavove prema romskom narodu i kulturi. Upravo zato misija Evropskog romskog instituta za umjetnost i kulturu (ERIAC) jeste da promoviše kulturne vrijednosti Roma i da doprinese predstavljanju umjetničkih dostignuća Roma, razmjeni kreativnih ideja i razvoju uzajamnog poštovanja kroz širenje znanja i pozitivne slike o Romima. Programski segment ERIAC predstavlja realizovan je tokom avgusta mjeseca i uključio je javnu diskusiju o savremenoj romskom umjetnosti, nastupe violiniste Darka Pilera i harmonikaša Danijela Pilera, džez gitariste Ferenca Snetbergera, kao i koncert benda Kal.
Na OVOM LINKU možete pogledati after movie kojim predstavljamo najznačajnije momente ovog programa.

Foto: Krsto Vulović