Prvi koncert kineskih umjetnika sjutra na KotorArtu

KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju  koncert kineskih umjetnika koji će se održati u subotu, 22. jula, u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21 čas. Ulaz na koncert je besplatan. 

Publici će se predstaviti pijanisti Đažuej Li i Bočeng Wang i sopranistkinja Sjaotong Duan djelima velikana klasične muzike poput Rahmanjinova, Verdija, Ramoa i Skrjabina, ali i kineskih stvaraoca poput Džang Džao, Ču Vanghua, Džengdžung Vang i Lju Čija. 

Partneri koncerta su Ambasada Kine u Crnoj Gori, kao i inostrani partneri Shanghai International Culture Association i Shanghai Musician Association.

Dugogodišnja saradnja Ambasade Kine u Crnoj Gori, ali i inostranih partnera,  i festivala KotorArt rezultirala je postavkom serijala koncerata kineskih umjetnika na festivalu, poznatom kao China stage. Ove godine u pitanju su dva koncerta kineskih umjetnika i veliko finale međunarodnog takmičenja Ciao 2023, koje će se održati upravo u Kotoru. -  istakli su iz PR službe festivala.

Li Jiarui 1 (1).png

Đažuej Li počela je da uči klavir s pet godina. Prvo je pohađala osnovnu i potom srednju muzičku školu pri Šangajskom muzičkom konzervatorijumu, u klasi prof. Vilijama Vei-Lina. Diplomirala je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Tokom studija učila je od poznatih klavirskih pedagoga kao što su Kristofer Elton i Hejmiš Miln. Osvojila je Treću nagradu na Memorijalu Vivian Langrish i Nagradu Douglass Cameron Kraljevske muzičke akademije. Ovu instituciju predstavljala je 2013. godine na takmičenju Jacques Samuel u Vogmor holu u Londonu i uspješno je postala finalistkinja takmičenja. Bila joj je dodijeljena Memorijalna nagrada Winifred Cristie, Elsa & Leonard Cross, kao i stipendija Clumbio Studio. Nastupala je na brojnim muzičkim festivalima kao što su Mozart Music, Francuski muzički festival, Ljetnji muzički festival, Ensemble Afrernoon Tea. Učestvovala je na koncertu povodom Kineske nove godine u Kineskoj ambasadi u Londonu 2011. godine.  Nastupala je u muzičkim salama kao što su Kolston hol u Bristolu, Crkva Sv. Džejma na Pikadiliju, Senat haus i Senvejn hol u Londonu.

Wang Bochen 1.jpg

Bočeng Vang počeo je da uči klavir od svoje bake i Čen Đina. Završio je Srednju muzičku školu pri Sijanskom muzičkom konzervatorijumu, u klasi prof. Čen Bo. Studirao je klavir u Londonu, u Školi za mlade muzičke talente Persl i na Kraljeskoj muzičkoj akademiji, u klasi prof. Kristofera Letona, gdje je završio i master, u klasi prof. Ijana Fontejna. Tokom studija osvojio je više nagrada na nekolio međunarodnih takmičenja među kojima su Treća nagrada Newcastle Young Pianist Sjevernog međunarodnog takmičenja i Druga nagrada na Međunarodnom klavirskom takmičenju Listovog udruženja. Nastupao je na scenama poput Vigmor hola i Kraljevske palate u Londonu, koncertne sale Facioli u Italiji. Na poziv princa Edvarda, edinburškog vojvode, 2016. godine ostvario je uspješnu saradnju s ansamblom London Mozart Players tokom izvođenja Klavirskog koncerta u d-molu, Volfganga Amadeusa Mocarta, na proslavi devedesetog rođendana kraljice Elizabete Druge. Održao je više resitala u sali Kraljevske muzičke akademije. Klavirski koncert br. 3, Sergeja Prokofjeva, sa Simfonijskim orkestrom Kraljevske muzičke akademije izveo je u januaru 2020, i osvojio Prvu nagradu na takmičenju Muzičke fondacije Jamaha.

Duan Xiaotong HD 2.jpg

Sjaotong Duan stekla je bečelor diplomu na Univerzitetu u Vuhanu i master diplomu na Kreljevskom velškom koledžu za muziku i dramu, u klasi prof. Nučije Fočile. Tokom studija pohađala je majstorske radionice Ser Antonia Papana, muzičkog direktora Kraljevske opere. Danas nastupa u Velškoj nacionalnoj operi i učestvuje u projektima Youth opera. Sarađivala je s renominarnim dirigentima i režiserima kao što su Karlo Rici, Alis Farnam, Dejzi Evans i Matju Eberhard. Veoma je zainteresovana za međukulturalnu muziku.  Sprovela je istraživanje o engleskim umjetničkim pjesmama ranog 20. vijeka baziranim na prevodu kineske drevne poezije, što je predstavila u svojoj tezi Orientalism and Trans-Culturalism: The Presentation of Chinse Ancient Poems in 20 th Century Western Song. Nastupala je u brojnim predstavama uključujući operete Moskva, Čeremuški, Dmitrija Šostakoviča i Slijepi miš, Johanesa Štrausa Mlađeg. U različitiim operskim kućama pjevala je brojne role poput Barbarine iz Figarove ženidbe, Volfganga Amadeusa Mocarta, Adine iz Ljubavnog napitka, Gaetana Donicetija, Flore iz Obrtaja zavrtnja, Bendžamina Britna, Marice iz opera Ivica i Marica, Engelberta Humperdinka.

 

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.