Roman & Prijatelji – tradicionalni koncert raskošnog zvuka kamerne muzike

Koncert pod nazivom “Roman i prijatelji” na KotorArt Don Brankovim danima muzike održaće se 6. avgusta u Crkvi sv. Duha. Poznata djela epohe romantizma izvešće violinisti Roman Simović i Frančeska Dego, violistkinje Milena Simović i Blajt Teh Engstrem, violončelista Narek Hahnazarjan i pijanista Sajmon Kroford-Filips. Dodatne informacije o programu i pretprodaji ulaznica možete naći pod tabom „ULAZNICE“.

Roman Simović 1.JPG

Koncerti na kojima su naši najpoznatiji umjetnici u ulozi ne samo izvođača već i domaćina svojim kolegama-prijateljima, s kojima sviraju na svjetskim koncertnim scenama, postali su tradicija programa KotorArta. Kao i prethodnog ljeta, ove godine je u ulozi domaćina naš poznati violinista Roman Simović, umjetnik velikog muzičkog talenta, briljantnog virtuoziteta, koncert-majstor jednog od najpoznatijih orkestara u svijetu – Londonskog simfonijskog orkestra. 

Roman i prijatelji je sada već tradicionalan koncert na našem Festivalu i, svjedočeći po prethodnim godinama, predstavlja vrhunac kamernog muziciranja, često i tročasovni maraton nevjerovatnih emocija, virtuoznosti i vrhunske usklađenosti umjetnika. Ove godine Roman Simović okuplja izuzetnu ekipu umjetnika, a posebno nam je zadovoljstvo što ćemo imati prilike čuti i violončelistu Nareka Hahnazarjana koji će dan ranije održati svoj resital. Izuzetna je prilika čuti svjetske umjetnike u različitim ulogama, kao soliste i kao kamerne muzičare. Svako ko je i jednom posjetio ovaj koncert, svjestan je energije koju muzičari ostave na sceni. Romana i Milenu Simović, koje smatramo prijateljima Festivala kao i ambasadorima umjetničkih programa i Crne Gore u Evropi i svijetu, ne moramo posebno najavljivati. Ove godine u Crnu Goru i Kotor nam, pored ostalih umjetnika  dovode i Frančesku Dego, jednu od najtraženijih violinistkinju mlađe generacije na međunarodnoj sceni i potpisnicu ugovora sa Izdavačkom kućom Dojče Gramofon. Frančeska svira na raritetnim violinama kremonskih graditelja – Frančeska Ruđerija iz 1697. godine i Gvarnerija del Đezua iz 1734. godine, na kojoj je svojevremeno svirao Ruđero Riči, jedan od najpoznatijih violinista 20. vijeka. – istakli su iz PR službe Festivala

BIOGRAFIJE UMJETNIKA

ROMAN SIMOVIĆ, violinista i koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, svojom briljantnom virtuoznošću i urođenom muzikalnošću osvojio je najznačajnije svjetske scene kao što su Velika sala moskovskog Konzervatorijuma Čajkovski, Sala Pozorišta Marijinski u Sankt-Peterburgu, Velika opera u Tel-Avivu, Rudolfinum u Pragu itd. Pobijedio je na najvećim violinskim takmičenjima: Rudolf Lipicer u Italiji, Sion-Valais u Švajcarskoj, Henri Vijenavski u Poljskoj. Kao solista, nastupa s najpoznatijim orkestrima i najtraženijim dirigentima, među kojima su V. Gergijev, A. Papano, D. Harding, K. Jarvi, J. Belohlavek, P. E. Kasado, Dž. Vilijams i dr. Redovno nastupa na najznačajnijim svjetskim festivalima kao što su Festival u Verbijeu, Bijele noći, Istočni festival Valerija Gergijeva, Dubrovačke ljetne igre, KotorArt, BEMUS, NOMUS, sarađujući s umjetnicima poput L. Kavakosa, E. Kisina, J. Vang, F. Kapisona, M. Majskog, Š. Minca, I. Golana, J. Rahlina i dr. Majstorske radionice održava u SAD, Britaniji, Južnoj Koreji, Srbiji, Crnoj Gori, Izraelu, Italiji. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine. Proteklu sezonu Simović je krunisao kompakt-diskovima s Paganinijevim Kaprisima, za Izdavačku kuću Londonskog simfonijskog orkestra – LSO live, i koncertima Čajkovskog i Glazunova, koje je s dirigentom Valerijem Gergijevim i orkestrom Teatra Marijinski snimio za Izdavačku kuću tog pozorišta. 

FRANČESKA DEGO, violinistkinja, jedna je od najtraženijih umjetnica mlađe generacije na međunarodnoj sceni. Kao potpisnica ugovora s Izdavačkom kućom Dojče Gramofon, snimila je kompakt-disk s djelima Paganinija i Volf-Ferarija, zajedno sa Simfonijskim orkestrom grada Birmingema i dirigentom Danielom Rustionijem, a 2018. godine i CD Italijanska svita. Svirala je s Filharmonijom Halea, Kraljevskim škotskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Kelna, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Ouklandskom filharmonijom, brojnim italijanskim orkestrima, ostvarujući saradnju s dirigentima K. Franklinom, P. Gudvajnom, K. Hogvudom, V. Maršalom, Š. Mincom i dr. Kao kamerni izvođač, nastupa s umjetnicima kao što su S. Akardo, B. Đurana, M. Majski, D. Nordio, D. Leonardi. Godine 2008. pridobila je svjetsku pažnju nakon pobjede na Međunarodnom takmičenju Paganini u Đenovi, kao prvi italijanski ženski pobjednik još od 1961. godine. Piše kolumne i članke za Bi-Bi-Si, „Suonare News“, časopis „Classical Music Magazines“, „The Strad“ itd. Svira na raritetnim violinama kremonskih graditelja – Frančeska Ruđerija iz 1697. godine i Gvarnerija del Đezua iz 1734. godine, na kojoj je svojevremeno svirao Ruđero Riči, jedan od najpoznatijih violinista 20. vijeka.

Milena Simović 1.jpg

MILENA SIMOVIĆ, violistkinja, završila je osnovne studije violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Maje Jokanović, a master program na Školi za muziku i dramu Gildhol u Londonu, u klasi prof. Kšištofa Smjetane. Violu je studirala u klasi čuvenog Lorensa Pauera na Univerzitetu umjetnosti u Cirihu. Nastupala je na svim značajnim festivalima u regionu, kao i na festivalima u Velikoj Britaniji, Italiji, Švajcarskoj, Izraelu, Brazilu i Americi. Redovno nastupa solistički i u kamernim ansamblima s istaknutim umjetnicima kao što su Aljona Bajeva, Vadim Holodenko, Julijan Rahlin, Vadim Rjepin, Itamar Golan, Danilo Rosi, Gordan Nikolić, Roman Simović, Ksenija Janković, Đovani Njoki, Olga Sitkovetski, dok je tokom trogodišnje saradnje s violinistom Najdželom Kenedijem snimila tri kompakt-diska. Sarađivala je s dirigentima: Ser Kolin Dejvis, Valerij Gergijev, Đanandrea Noseda, Daniel Harding, Maksim Vengerov, Gustavo Dudamel i dr. Redovno nastupa kao članica Londonskog simfonijskog orkestra, kamernog orkestra Akademije St. Martin in the Fields, a 2017. godine dobila je poziv za poziciju solo violiste u Simfonijskom orkestru grada Birmingema. Svira na violi Paola Antonija Testorea iz 1740. godine.

SAJMON KROFORD-FILIPS, pijanista, karijeru razvija kao solista, kamerni muzičar i, odnedavno, dirigent. Kao umjetnički savjetnik i šef-dirigent orkestra Sinfonietta u Vesterosu u Švedskoj, od 2017. godine, predstavio se publici na Baltičkom festivalu, u koncertnim salama Stokholma i Geteborga. Njegovi trenutni dirigentski angažmani uključuju rad sa Simfonijskim orkestrom Alburga u Holandiji. Kamernim ansamblom „Nash“, Engleskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Radio Švedske. Kao pijanista, član je klavirskоg triја „Kungsbacka“, ansambala „Stockholm Syndrome“ i „Nash“. Premijerno je izveo djela savremenih kompozitora Tomasa Adesa, Brita Bistrema, Mark-Entonija Turnejdža, dok je s pijanistom Filipom Murom premijerno izveo Kvartet za dva klavira i dva vibrafona Stiva Rajša, uz ocjenu Njujorškog magazina da je riječ o jednom od deset najboljih izvođenja u toj godini. Snima za radijske i televizijske kuće u Evropi, Australiji i Japanu, izdavačke kuće „BIS“, „Channel Classics“, „Harmonia Mundi“, „LSO Live“, „Naxos“. Kao predavač, radio je na Školi za muziku i dramu Gildhol, Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, a trenutno predaje na Akademiji za muziku i dramu u Geteborgu.