Sastanak Savjeta DBS: Istaknut značaj festivala i važnost kontinuirane podrške

Savjet Fondacije Don Branko Sbutega, koja organizaciono stoji iza festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, sastao se elektronskim putem, prvi put od svog osnivanja.
 
Predsjedavajući Savjeta Fondacije, koji je imenovan u martu ove godine, je dr Antun Sbutega, admiral Bokeljske mornarice, a ovo savjetodavno tijelo čine ugledna imena iz javnog, kulturnog, političkog i naučnog svijeta: Filip Vujanović, bivši predsjednik Crne Gore, Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske, Princ Nikola Petrović Njegoš, pripadnik kraljevske dinastije Petrović Njegoš, Tonino Lamborghini, sin osnivača čuvene marke automobila Feruča Lamborginija, Marija Ćatović, poslanica u Skupštini Crne Gore, Dimitrije Popović, slikar i književnik, Gij Dokendorf, dugogodišnji generalni direktor Ministarstva kulture Luksemburga.
SAVJET.jpg
Generalni i umjetnički direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike, Ratimir Martinović, koji je i predsjednik Fondacije Don Branko Sbutega, upoznao je članove Savjeta Fonadacije o aktivnostima Fondacije i Festivala u vremenu pandemije i planovima za naredni period. Naglašeno je da se festival održava poštujući sve mjere za zaštitu građana koje preporučuju Nacionalno koordinaciono tijelo i Institut za javno zdravlje, te da se kroz razne akcije i programe pronalaze novi načini komunikacije umjetnosti, koji su naišli na izrazito pozitivne reakcije javnosti i lokalne zajednice u Kotoru.
Članovi Savjeta su izrazili zadovoljstvo i uputili čestitke po pitanju nedavnog odobravanja sredstava Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, za projekat Fondacije sa nazivom #synergy, što je prvi put da jedna organizacija iz Crne Gore bude nosilac velikog evropskog projekta u okviru Kreativne Evrope. Drugi veliki planovi, poput velike UNESCO-ve konferencije sa nazivom The New Normal za koju Fondacija očekuje odobravanje sredstava, takođe su pohvaljeni i pozdravljeni od strane članova Savjeta uz konstataciju da su sve ove okolnosti neosporna validacija više decenijskog rada, kao i jasan pokazatelj kvaliteta i značaja KotorArt Don Brankovih dana muzike, ne samo na lokalnom i regionalnom, već i na međunarodnom planu.
 
Članovi Savjeta su, uz podrške aktivnostima Fondacije i planovima za naredni period, naglasili važnost kontinuiteta finansiranja festivala KotorArt od strane pokrovitelja festivala - Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Kotor, naročito imajući na umu uspjeh i kreativnost festivala u prilagođavanju ovogodišnjim vanrednim okolnostima i međunarodnom prepoznavanju kvaliteta ovog festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.
 
Međunarodni festival KotorArt, proglašen manifestacijom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od strane Vlade Crne Gore, već gotovo dvije decenije značajno obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu, a organizuje se uz veliku mrežu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera iz sfere kulture i turizma. Kvalitet i značaj festivala potvrđuje i pokroviteljstvo UNESCO-a, nagrade Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju, EFFE titula koju dodijeljuje Evropska festivalska asocijacija., podrška Evropske unije za projekat #synergy KotorArt Don Brankovih dana muzike, kao i dugogodišnja saradnja sa značajnim kompanijama i organizacijama. XIX KotorArt Don Brankovi dani muzike se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Kotor, uz podršku Luštice Bay, kompanije Tonino Lamborgini, ambasada Njemačke i Hrvatske, i mnogih drugih.