“Sergej Ćetković i Orkestar mladih talenata” na KotorArt-u

Sergej Cetkovic.jpg

 

Sergej Ćetković, jedan od najomiljenijih muzičara u Crnoj Gori i regionu, nastupiće na KotorArt Don Brankovim danima muzike, udružen sa orkestrom muzičkih škola „Vida Matjan“ iz Kotora i „Mokranjac“ iz Beograda. Koncert pod nazivom „Sergej predstavlja Orkestar mladih talenata“ zakazan je za 31. jul na Stadionu malih sportova na Benovu, u Kotoru a sve dodatne informacije vezane za program kao i za pretprodaju ulaznica, mogu se naći na www.kotorart.me 

Preplitanje umjetničke i popularne muzike 

KotorArt Don Brankovi dani muzike već godinama organizuju koncerte koji su postali prepoznatljivi po interesantnom zvučnom preplitanju popularne i umjetničke muzike. Biće to izvanredna prilika da se sluša malo drugačijea verzija Sergejevih pjesama koje će on pjevati pred publikom u pratnji benda i orkestra. Na koncertu će, pored Sergeja, sa Orkestrom mladih talenata nastupiti i dvojica izuzetnih mladih muzičara, oboista Filip Bosiljčić iz Beograda i harmonikaš Boško Tujković iz Kotora. Jedan od važnih ciljeva ovakve saradnje upravo je usmjeren na učenike koji će se, družeći se i radeći na zajedničkim probama, učiti po prvi put o svemu što jedan kompleksan orkestarski projekat podrazumijeva na putu do svoje realizacije na sceni. 

 

Spajajući učenike dvije muzičke škole, iz Kotora i Beograda, sa izuzetnim gospodinom i izvođačem kakav  je Sergej Ćetković, pružamo djeci priliku da se upoznaju, druže, steknu iskustvo sviranja sjajnih aranžmana na sceni gdje će se prožimati umjetnička i popularna muzika. Publici pružamo jedinstven koncert Sergejevih hitova uz pratnju mladih nada i zvuke gudačkog orkestra koji će značiti i popularizaciju klasične muzike kod šireg auditorijuma kroz djela orkestarskog repertoara koji će se to veče  čuti – istakli su iz PR službe Festivala.


U okviru Coca-Cola Stage-a, Festival pruža priliku publici da čuje popularnije muzičke zvuke, pritom vodeći računa da se zadrži visok nivo umjetničkog izraza. Tako su već u okviru serijala programa Coca-Cola Stage nastupala neka od najznačajnijih imena popularne muzike bivše Jugoslavije, od Arsena Dedića i Josipe Lisac do Amire Medunjanin, a u Kotoru su prvi put zajedno nastupili sjajni džez muzičari – pijanisti Vasil Hadžimanov i Matija Dedić i, njima umjetnički i familijarno bliski vokali, Gabi Novak i Bisera Veletanlić.

 

Sergej Ćetković završio je Osnovnu i Srednju muzičku školu „Vasa Pavić“ u Podgorici, a potom upisao teoretski odsjek na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Na muzičku scenu stupio je 1986. godine, kada je na Festivalu „Naša radost“ osvojio drugo mjesto. Već 1989. godine bio je klavijaturista i prateći vokal u bendu Vatrena srca, a 1994. u grupi Amfiteatar. Solističku karijeru započeo je s pjesmom Bila si ruža, nastupom na Festivalu „Sunčane skale“ 1998. godine, a prvi album Kristina objavio 2000. godine, nakon nastupa na Budvanskom festivalu. Uslijedili su albumi Budi mi voda, s istoimenim hitom, Ostaću sam, Nikada; zatim album Kad ti zatreba, s kojeg je hit Pogledi u tami dvije godine bio na svim top listama u zemljama bivše Jugoslavije; a potom slijede albumi Pola moga svijeta i Moj svijet. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i regionu: višestruki dobitnik Montefona za pjevača godine Crne Gore, nekoliko Zlatnih sirena na Festivalu „Sunčane skale“, Nagrade za najbolji aranžman na Festivalu u Budvi, Nagrade frankfurtskih vijesti za najboljeg pjevača, Nagrade za najkompletniju muzičku ličnost Crne Gore na Montefonu. Proglašen je pjevačem godine na Radijskom festivalu (Srbija, 2005–2007). Bio je predstavnik Crne Gore na Evroviziji 2014. godine.