Sinergija muzike i ekologije

U Samostanu Sv. Nikole na Prčanju, Festivalu KotorArt Don Brankovim danima muzike gostovao je slovenački kompozitor Matija Krečić koji, u okviru projekta #synergy: Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu, boravi u Kotoru kako bi istražio životno okruženje i inspirisan njime napisao kompozicije.

Matija je u razgovoru sa moderatorom večeri, Borisom Markovićem, istakao da najjači utisak na njega ostavlja zvučno zagađenje, što će i biti tema njegove kompozicije. Publika je, takođe, imala priliku da se upozna sa djelima Matije Krečića, iz žanra kamerne i filmske muzike.

Matija Krečić je jedan od dvanaest kompozitora koji učestvuju u pomenutom projektu kulturne saradnje, koji vodi Međunarodni festival KotorArt u partnerstvu sa značajnim festivalima umjetnosti u regionu, podržan od strane Evropske unije kroz program Kreativna Evropa. Svaki kompozitor napisaće novu kompoziciju inspirisanu lokalnom i evropskom kulturnom baštinom, a ovih dvanaest novih kompozicija biće izvedene tokom velikog finala projekta 2023. godine, u okviru festivalske turneje, koja će kompozitore, nove kompozicije, kao i perspektivne mlade muzičare iz regiona predstaviti širom Zapadnog Balkana.

Sinoć su na Pjaci od kina, održana SHARE TALKS: Intelligence as a Power, koju organizuje SHARE fondacija. Stručna izlaganja će rezultirati efikasnijim umrežavanjem i transferom znanja, a uključene organizacije će dobiti priliku da se zajednički bave pitanjima digitalnih prava u regionu I dio su projekta Modifying Error 404: ka zelenim, digitalnim i inkluzivnim društvima, podržanog od strane Fondacije za otvoreno društvo.