Sirocco na Luštici u okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike

Jedna  od najuzbudljivijih švedskih grupa koje promovišu muziku svijeta – Široko/Sirocco/, nastupiće u utorak, 9. jula u Luštici Bay u  okviru KotorArt Don Brankovim danima muzike s početkom u 21 čas. Koncert ovog ansambla predstavlja jedan od dva najavna koncerta KotorArt Don Brankovih dana muzike. Do publike će stići muzika raznih krajeva svijeta nošena jugom, vjetrom koji je utkan u sam naziv ansambla. Sve detalje o koncertu možete pronaći pod tabom “PROGRAM”.

Sirocco 1.JPG

Simbolični naziv ovog koncerta, Predtakt 2, označava da se KotorArt Don Brankovi dani muzike nalaze u samom „muzičkom predvorju“ ceremonije otvaranja, koja je, po tradiciji, predviđena za Dan državnosti, 13. jula. Ulaz na koncert je slobodan. Tokom KotorArt Don Brankovih dana muzike još mnogo događaja će biti organizovano u saradnji ovih dugogodišnjih partnera i prijatelja, KotorArta i Luštice Bay. 

Sirocco 2 foto Amanda Lindgren.JPG

Muzika koja uspostavlja kulturološke veze

Svojom interpretacijom, članovi ansambla – pjevačica i gitaristkinja Sofija Berg-Bem (Berg-Böhm), flamenko gitarista i udista Patrik  Bone Haramiljo (Jaramillo), violončelistkinja Hana Stenlund Montan i perkusionista Frederik Jile (Gille) ostvaruju vezu između prošlosti i sadašnjosti različitih mjesta i kultura. Njihova muzika svijeta potiče iz širokog spektra jevrejske tradicionalne muzike, s pjesmama na jevrejskim jezicima i dijalektima, uključujući jevrejsko-njemački jidiš, judeo-španski Ladino, hebrejski i judeo-arapski. Kroz aranžmane drevnih pjesama ansambl uspostavlja kulturološku vezu s muzikom drugih tradicija, prije svega, s flamenkom i južnoameričkom narodnom muzikom. Mnoge jevrejske pjesme koje izvode nastale su u dijaspori, kao rezultat susreta s novom zemljom i kulturom, a neke od njih napisane su prije više od hiljadu godina u Andaluziji, na arapskom jeziku, neke na jidišu, u SAD, krajem 20. vijeka. Debitantski album Amirim objavili su 2014. godine u saradnji s muzičarem Jariom Dalalom, nominovanim za Nagradu Gremi, a švedski list Göteborgsposten svrstao ga je u jedan od najboljih snimaka u proteklih deset godina.