Talentovani flautisti na KotorArt akademiji

Odavno postoji praksa da, pored formalnog obrazovanja, mladi talentovani muzičari usavršavaju svoje vještine učeći od eminentnih pedagoga na majstorskim kursevima. KotorArt Don Brankovi dani muzike, u okviru festivalskog segmenta KotorArt akademija, obezbijedili su pohađanje kurseva violine, flaute i klavira. Ovogodišnji predavači – violinista Stefan Milenković, flautista Janoš Balint i pijanista Kemal Gekić, koji iza sebe imaju bogate izvođačke karijere i višegodišnje pedagoško iskustvo, bili su prethodnih godina gosti Festivala, ali najčešće u ulozi izvođača. Nakon što su svoja dostignuća na kursu Milenkovića predstavili mladi violinisti, u Crkvi Sv. Duha, u petak 29. jula, predstavili su se i mladi flautisti iz zemlje i regiona, koje je prethodnih dana podučavao flautista Janoš Balint. On se, potom, i sam predstavio publici, izvodeći sa pijanistom Oleksejem Molčanovim djela Doplera, Bartoka, Debisija, Masnea i Bornea.
baliant.jpg
Janoš Balint drži majstorske kurseve širom svijeta, oficijelnu profesuru vezao je za nekoliko univerziteta radeći kao predavač na Visokoj školi za muziku u Detmoldu (Njemačka), na Filološkoumetničkom fakultetu u Kragujevcu (Srbija) i Muzičkoj akademiji Karol Šimanovski u Katovicama (Poljska). Tokom nekoliko dana u Kotoru, polaznice kursa imale su priliku da predstave svoje umijeće sviranja i da kroz časove sa Balintom unaprijede svoje vještine. Rezultate majstorskog kursa prva je predstavila Petra Lekić iz Crne Gore, studentkinja Univerziteta za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču, izdvodeći Sonatu Undine, za flautu i klavir, Karla Rajnekea. Potom, Ana Bašić iz Hrvatske, koja je završila Srednju muzičku školu Eli Bašić u Zagrebu, izvela je Tango-etidu Astora Pjacole. A na kraju, predstavila se Marija Mila Milas iz Bosne i Hercegovine, studentkinja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Sonatom za flautu i klavir Fransisa Pulanka.
 
U nastavku večeri, pred publiku je izašao flautista i pedagog Janoš Balint, koji je sa pijanistom Oleksejem Molčanovim izveo Mađarsku pastoralnu fantaziju Alberta Doplera, Meditacije Žila Masnea, Rumunske narodne igre Bele Bartoka i Fantaziju Karmen Fransoa Bornea. Takođe, Balint je izveo i kompoziciju za solo flautu, Sirinks Kloda Debisija. Balint je karijeru izvođača započeo u Simfonijskom orkestru Radio Mađarske osamdesetih godina prošlog vijeka, a nastavio u Mađarskoj nacionalnoj filharmoniji. Kao solista, svirao je u većini evropskih zemalja, kao i u SAD, Japanu, Tajvanu, Izraelu, Koreji, sa partnerima kao što su Andraš Šif, Marta Argerič, Mikloš Perenji, Zoltan Kočiš. Karkateristike interpretacije koje su i ranije bile vezane za ovog umjetnika, publika je imala priliku da prepozna i na koncertu na KotorArtu: čistu intonaciju, tehničku spretnost, lakoću vođenja muzičke fraze, visoki nivo virtuoznosti.
Boris Marković