Ulaganje u kulturni potencijal

Prvi od nekoliko koncerata pod nazivom KotorArt talenti održan je u ponedjeljak, 15. jula na Don Brankovim danima muzike. Ovaj događaj, koji je uslijedio dan nakon svečanog otvaranja kada su izvedene tri premijere crnogorskih kompozitora i reditelja, pružio je podršku domaćim, najmlađim umjetnicima koji će, možda, jednog dana ponovo kročiti na scenu KotorArta, ali tada kao veliki, ostvareni izvođači. Iz višegodišnje saradnje s jedinom muzičko-obrazovnom instutucijom u Kotoru – Školom za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan, proistekao je ovakav tip koncerta, na kojem nastupaju najbolji učenici škole.


Svoj festivalski koncept KotorArt, između ostalog, zasniva i na stvaranju kreativne atmosfere i podsticajnog mjesta na kojem se susreću domaći inostrani mladi umjetnici. S tim u vezi, Festival je nastavio saradnju s Muzičkom akademijom Zapada u Santa Barbari, kao dio šire saradnje između tog grada i Kotora, koja na nivou bratskih gradova traje već deset godina. Tako je jedna od učesnica koncerta bila gošća iz Santa Barbare, violončelistkinja Katrina Agate.

 

talenti1-20.jpg

Kada je riječ o najmlađima, na koncertu su nastupili: Mia Filipović, treći razred klavira i Damjan Filipović, peti razred klavira – oboje u klasi prof. Lidije Molčanove, Anđela Bijelić, šesti razred klavira u klasi prof. Danijele Filipović, Kristina Miljenović, šesti razred gitare u klasi prof. Romea Lukšića, Vjera Radulović, osmi razredi violine u klasi prof. Ivane Radović, i Vjera Radulović, šesti razred klavira u klasi prof. Ljiljane Dončić. Među njima, najveću pažnju publike pridobila je violinistkinja Vjera Radulović koja je izvela popularni Čardaš Vitorija Montija.


Od srednjoškolaca, predstavili su se Sara Labib i Arijana Kolari, obije prvi razred solo pjevanja u klasi prof. Milice Milanović, Tamara Živković, četvrti razred flaute u klasi prof. Andree Živković, kao i Boško Bismiljak, četvrti razred trube u klasi prof. Sare Lakičević.
Ovogodišnja gošća s Univerziteta u Santa Barbari, violončelistkinja Katrina Agate, oduševila je publiku svojim nastupom. Ona je izvela dvije kompozicije – prvo, dva stava iz Svite Gaspara Kasada, a potom s pijanistkinjom Marinom Mikić poznato djelo Antonjina Dvoržaka, Tihe šume. Katrina Agate počela je da uči violončelo s devet godina, a njena svestranost i posvećenost odveli su je na dvostruke studije – elektrotehnike i violončela na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari. Tokom školovanja, pohađala je brojne majstorske kurseve eminentnih pedagoga, kao što su Jo-Jo Ma, Stiven Iserlis, Alban Gerhard i Karter Bri.


Koncertom učenika kotorske muzičke škole i Katrine Agate iz Santa Barbare, Don Brankovi muzike ne ulažu samo u jedan trenutak, onaj u kojem se učenik osjetio ushićenim pred nastupom ili zadovoljnim nakon nastupa, već i u budućnost kulturnog potencijala, kako Kotora, tako i crnogorskog društva u cjelini.


Boris Marković