Velika podrška publike za studente Muzičke akademije

Održan koncert studenta Muzičke akademije na KotorArt Don Brankovim danima muzike

Festival KotorArt je od samog osnivanja okrenut njegovanju mladih talenata, bilo kroz edukativne kurseve, bilo kroz koncerte. Nakon uvodnog koncerta u festivalski program – Predtakt, kada su na Svjetki dan muzike, 21. juna, nastupili najbolji učenici ŠOSMO Vida Matjan iz Kotora, na muzičkoj sceni KotorArta nastupili su nešto stariji talenti – studenti Muzičke akademije. Kao dobitnici plaketa za najbolje studente Univerziteta Crne Gore u oblasti umjetnosti, nastupili su: violinistkinja Ivana Dendić, trubač Vuk Kuč, flautistkinja Marija Sinđić, pijanistkinja Sofia Jović i harmonikaš Joko Mićković.

kotorart talenti 07 23 72.jpg

 

Višestruko nagrađivani na domaćim i međunarodnim takmičnjima, studenti su izveli kompozicije različitih stilova i žanrova, neke u cjelini, a neke fragmentarno to jest samo pojedine stavove. Veoma efektnu kompoziciji A la Albeniz Rodiona Ščedrina izvela je Ivana Dendić, studentkinja violine u klasi prof. Vujadina Krivokapića. Zanimljivi stil kompozitora Johana Nepomuka Humela, s tranziciijom iz klasicizma u rani romantizam, predstavio je Vuk Kuč, student trube u klasi prof. Nikole Mijajlovića. On je izveo autorov prvi stav Koncerta za trubu u Es-duru. Romantičarsko djelo Đulija Bričaldija, Karneval u Veneciji, izvela je Marija Sinđić, studentkinja flaute u klasi prof. Marije Đurđević Ilić, dok je prvi stav Sonate za klavir u b-molu Frederika Šopena izvela Sofia Jović, studentkinja klavira u klasi prof. Bojana Martinovića. Kao posljednju tačku, slušali smo interpretaciju tri stava iz ciklusa Slike vremena koja prolaze Anatolija Kusjakova. Ovo djelo izveo je Joko Mićković, student harmonike u klasi prof. Predraga Jankovića.

KotorArt već tradicionalno sarađuje s Muzičkom akademijom Univerziteta Crne Gore, kao umjetničkom visokoškolskom institucijom i centrom edukacije muzičkih pedagoga, izvođača i stvaralaca u Crnoj Gori. S obzirom na to da je put ka solističkoj karijeri veliki izazov za svakog mladog umjetnika, nastup na KotorArtu nije samo vježba koncertnog podijuma i prikaz sviračkih dostignuća, već i moguća odskočnica u daljoj karijeri. Iako je mnogo činilaca koji označaju trasu jednog umjetika, studenti Muzičke akademije, pored talenta koji posjeduju, imaju i veliku podršku publike. Jer, svako od njih ispraćen je sa scene burnim aplauzom.

Boris Marković