Velika završnica #synergy projekta: Premijera 12 novih kompozicija na KotorArtu

Evropski projekat saradnje – #synergy: Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu, iniciran od strane Međunarodnog festivala KotorArt, a podržan od strane Evropske komisije kroz program Kreativna Evropa, stigao je do svog finala. 

Tokom dvije festivalske večeri premijerno će biti izvedeno 12 novih kompozicija nastalih u okviru projekta. Ulaz na koncerte je besplatan.

U nedjelju, 16. jula, u Crkvi sv. Duha u Kotoru, sa početkom u 21 čas, publika će imati priliku premijerno da čuje novokomponovana djela šest savremenih kompozitora: Air Milivoja Pićurića, On the edge of silence Ardiana Halimija, Encounters Nine Perović, Big ship full of joy and crap Matije Krečića, Kuartet pianistik Krešnika Aličkaja kao i Unheard story Timoteja Kosovinca. Detaljan program koncerta, izvođače, kao i biografije kompozitora mogu se naći na stranici festivala ili putem ovog linka.
Druge festivalske noći posvećene #synergy projektu, 17. jula, u Kreativnom Habu Kotor, takođe u 21 čas, publika će se upoznati sa djelima Conversations Within Mire Milosavljević, Kulshedra Predraga Radisavljevića, Noise Krisa Sopićotija, Korbe Tomislava Olivera, Anosmia Jetmira Zaganjorija, kao i Ljubljana Helene Skljarove.  Detaljan program koncerta, izvođače i biografije kompozitora pročitajte ovdje.

Izuzetno smo zahvalni na podršci Evropske komisije, ali i liderskoj ulozi na ovako važnom projektu kao što je #synergy.  Osjećamo odgovornost i ponos što koncertna turneja, koja spaja kreativnost 12 kompozitora i umjeće mladih izvođača zapadnog Balkana upravo kreće sa festivala KotorArt. Nadamo se uspješnoj koncertnoj turneji koja će se održati na svim partnerskim festivalima u regionu. - istakla je Sara Mandić, glavna menadžerka projekta.

 Jedna od ideja projekta je okupljanje nekih od najvećih festivala umjetničke muzike u regionu, među kojima su Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), Dubrovačke ljetne igre, Ljubljana festival, organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženje F. Šopen sa Kosova*, te će se, nakon premijernog izvođenja u Kotoru, koncertna turneja nastaviti na svim partnerskim festivalima u regionu. 


Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.