Veza sa svijetom - Santa Barbara Connection na KotorArtu

Međunarodni festival KotorArt je već 23 godine domaćin renomiranim umjetnicima sa svih meridijana svijeta. U jedinstvenom ambijentu Katedrale Sv. Tripuna publiku Festivala 1. avgusta očekuju umjetnici iz Kalifornije, odnosno istaknuti članovi Simfonijskog orkestra Santa Barbare.

Pobratimski gradovi Kotor i Santa Barbara od 2009. godine dinamično razvijaju međusobne veze, realizujući uspješne projekte iz sfere muzike, kulinarstva i sporta.

Ovog ljeta, KotorArt će ugostiti članove Simfonijskog orkestra Santa Barbare i to četiri istaknuta umjetnika: koncert-majstora i vođe pulteva, violinistkinje Džesiku Gideri  i Inu Veli, violistu Erika Rajnersona i violončelistu Trevora Hendia. Repertoar koncerta, pored čuvenog Gudačkog kvarteta br. 12 u F duru, op. 96 Antonjina Dvoržaka, poznatijeg kao “Američki kvartet”, sadrži i djela savremenih američkih kompozitora, Adama Šenberga i Džesi Montgomeri. Premijerno u Crnoj Gori, publika će čuti Motio za gudački kvartet (2015) Šenberga i Strum za gudački kvartet (2006/2012) kompozitorke Montgomeri. Oba savremena kompozitora, Šenberg i Montgomeri, dobitnici su visokih priznanja kao što su nagrade Emi i Gremi, a njihova muzika se često izvodi u prestižnim dvoranama SAD od strane orkestara među kojima su i Njujorška filharmonija, Klivlendski i Čikaški orkestar.

Publika Festivala imaće priliku da upozna “američki” program u interpretaciji eminentnih umjetnika iz Santa Barbare. Ovo je još jedan vrijedan projekat saradnje dva pobratimska grada i očekujemo da će djela ovako značajnih kompozitora odjeknuti novim zvukom u vjekovnoj Katedrali Sv. Tripuna u Kotoru. Zahvaljujemo se partnerima koncerta, Santa Barbara simfoniji i Fondaciji ME&US. - ističu iz PR službe Festivala.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske Unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.kotor.art