Violinista Viktor Huter nastupa u okviru serijala KotorArt Talenti

U iščekivanju velikih koncerata umjetničke muzike, festival KotorArt posvećen je mladima i njihovorazvoju. U okviru svog serijala KotorArt Talenti, festival organizuje solistički koncert mladog, istaknutog violiniste, Viktora Hutera. Koncert se organizuje u Crkvi sv. Duha, u utorak, 03. avgusta, sa početkom u 21.30h. Klavirsku dionicu izvest će pijanista, profesor Oleksij Molčanov.
 
Na repertoaru će se naći djela Šuberta, Sen-Sansa, Bloha i Isaia.
Viktor Huter, student violine na Muzičkoj akademiji na Cetinju, nakon osnovne muzičke škole, u klasi prof. Tanje Bogdanović, završio je Srednju muzičku školu Vasa Pavić u Podgorici, učeći prvo u klasi prof. Vilija Ferdinandija, a potom prof. Marka Simovića. Sa šesnaest godina, upisao je Muzičku akademiju, u klasi profesora Vujadina Krivokapića, gdje trenutno završava prvu godinu studija. Osvojio je brojne prve i specijalne nagrade. Stalni je član orkestra Allegro vivo, pod vođstvom profesora Radovana Papovića i Crnogorskog orkestra mladih. Ostvario je saradnju sa eminentnim muzičarima kao što su: Stefan Milenković, Arkadij Vinokurov, Anton Martinov, Ivo Stankov, Vujadin Krivokapić, Vitalij Gulijčuk, Romolo Džesi, Miša Bereznjicki, Oleksij Molčanov, Julio Marić, Dmitri Prokofjev. Od stotinjak javnih nastupa izdvajaju se cjelovečernji koncerti sa klavirskim triom Aeternum (Podgorica, 2019), nastup u Ministarstvu kulture na Cetinju, zatim na KotorArtu i Festivalu gudača Perast. Prvi solistički koncert održao je 2020. godine u KIC Budo Tomović, uz klavirsku pratnju profesora Oleksija Molčanova.

Oleksij Molčanov, pijanista, završio je osnovne i magistarske studije klavira na Državnom konzervatorijumu u Kijevu, u klasi prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. Tokom školovanja, pobijedio je na takmičenju Lisenko u Lavovu, 1984. godine, a na Prvom takmičenju Rahmanjinov, 1983. godine u Moskvi, dobio je Specijalnu nagradu za izvođenje obavezne kompozicije. Kao solista i kamerni izvođač, nastupao je u Ukrajini, Rusiji, Njemačkoj, Libanu, Švajcarskoj itd. Stalno je nastanjen u Crnoj Gori od 1999. godine. Uspješno je nastavio svoj profesionalni i umjetnički angažman na svim značajnim scenama širom zemlje, kao i u inostranstvu. Nastupao je na festivalima Mokranjčevi dani, Nimus, A Tempo, KotorArt, Montenegro music fest, Barski ljetopis, Espressivo, Nei suoni dei luoghi, Budva Grad Teatar. Član je klavirskog dua Aperto, sa pijanistkinjom N. Popović, trija Con Spirito, sa flautistkinjom Ž. Lekić i violončelistom I. Perazićem. Angažovan je na projektu Nuova (Cetinje, Crna Gora). Muzičkom pedagogijom bavi se na Muzičkoj akademiji na Cetinju, gdje je zaposlen kao redovni profesor.
 
Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.