Vox feminae - Od virdžine do maestre program ovogodišnje Pjace od filozofa

U okviru segmenta Pjaca od filozofa, Međunarodni festival KotorArt organizuje program pod nazivom Vox feminae – Od virdžine do maestre, koji će, kroz spoj debatnog i umjetničkog programa, u periodu od 24. do 26. jula, razmatrati pitanja ženskih prava iz različitih društvenih koneksta i iz više uglova. Program je zamišljen kao trodnevna konferencija koja ima za cilj podizanje svijesti o još uvijek zastupljenoj rodnoj diskriminaciji i stereotipima u vezi sa ženama na Balkanu.

sazvijezdje_regula-08-22-106.jpg

KotorArt slavi ženu

 

Ovogodišnja Pjaca od filozofa počinje u ponedjeljak 24. jula na Pjaci od mlijeka programom Darina regula, koji je planiran kao debatni program isprepleten muzičkim tačkama ženske klape, sa namjerom predstavljanja primjera dobrih praksi, isticanja važnosti ravnopravnih prilika, izbora, podjela moći i znanja za izgradnju održivih i inkluzivnih društava. U okviru ovog programa dodjeliće se i nagrada Darinka Matić Marović. Nagrada se uručuje istaknutoj umjetnici porijeklom sa područja bivše Jugoslavije, za postignuta ostvarenja i djelovanje u domenu muzičke umjetnosti. 

Organizacije i pojedinci iz oblasti muzičke umjetnosti mogu da pošalju svoj predlog za dodjelu nagrade, popunjavanjem online formulara na adresi kotor.art/cg/nagrada. Pored osnovnih podataka o organizaciji ili pojedincu koji podnosi predlog, kao i njihovoj kandidatkinji za dodjelu nagrade, predlog mora biti obrazložen i potkrijepljen prilozima koji potvrđuju njen doprinos razvoju u oblasti muzičke umjetnosti. Poziv je otvoren do 31. maja. - istakli su iz PR službe Festivala.

pjaca_filozofa-07-22-19.jpg

Crnogorka kao inspiracija naziv je druge večeri koje je posvećeno kompleksnoj ulozi žene kroz istoriju – između muze, žrtve i inicijatorke promjene. U utorak, 25. jula, pored prezentacije i diskusije o dvije zaboravljene opere Jovana, češkog dirigenta, pijaniste i kompozitora Jaroslava Vogela i Milica, italijanskog violiniste, pisca i kompozitora Marka Ancoletija, koje su inspirisane izuzetnim ženskim figurama iz istorije Crne Gore, u Crkvi Sv. Duha biće predstavljene i odabrane numere iz pomenutih opera u izvođenju vokalnih umjetnica i umjetnika sa prostora Balkana. 

Treći dan programa, pod nazivom #Željena predstavlja veče podstaknuto kampanjom Da #Neželjena postane #Željena, plasiranom od strane Agencije McCann Beograd i Podgorica, i NVO Centra za ženska prava 2017. godine, a održaće se u kotorskom Kreativnom habu. Debata dovodi u pitanje patrijarhalni sistem vrijednosti i rodnu diskriminaciju u Crnoj Gori i na teritoriji Balkana. 

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.