Yuja Wang i Andreas Ottensamer na KotorArt Don Brankovim danima muzike

 Pijanistkinja Juđa Vang /Yuja Wang/ i klarinetista Andreas Otenzamer /Andreas Ottensamer/ nastupiće na XVIII KotorArt Don Brankovim danima muzike u sklopu dva koncerta, 7. avgusta u Luštici Bay i 9. avgusta u Crkvi Sv. Duha u Kotoru. Ulaznice za ovaj koncert, pod nazivom Magija plavog sata se nalaze u pretprodaji, u ograničenoj količini i po sniženim cijenama. Mogu se nabaviti online ili fizički širom Crne Gore na odabranim Tobacco S Press kioscima. Detaljan pregled lokacija, kao i sve informacije, mogu se naći na www.gigstix.me. Ovaj željno iščekivani koncert dio je ekskluzivne svjetske turneje ovo dvoje umjetnika, povodom promocije novog CD-a izdatog za prestižnu izdavačku kuću Deusche Grammophon.

Ottensamer_Wang_2018_12_1.jpg

Zvijezde Festivala ponovo u Kotoru 

Oba umjetnika su već gostovala na Festivalu sa velikim uspjehom. Juđa je nastupala prošle godine na dva koncerta, sa violinistom Leonidasom Kavakosom kao i sa perkusionistom, Martinom Grubingerom. Andreas Otenzamer nastupao je sa našim proslavljenim gitaristom, Milošem Karadaglićem i akordeonistkinjom, Ksenijom Sidorovom, 2016. godine, u jedinstvenoj atmosferi Luštice Bay.

Višegodišnjom saradnjom sa festivalom KotorArt, Luštica Bay je uspostavila zdravu osnovu kulturno-umjetničkog razvoja, koja nam svake godine donosi izvanredne muzičke ugođaje svjetskog ranga. Na naše veliko zadovoljstvo, dvoje vrhunskih muzičara, Yuju Wang i Andreasa Ottensamera ove godine imaćemo priliku da slušamo i u predivnom ambijentu u Luštica Bay-u. Posle njihovih nastupa i posjeta od ranije, ovo će biti izvanredna prilika, da, nakom saradnje na Andreasovom novom albumu, oboje budu naši gosti i uvjere se u napredak koji je Luštica Bay ostvarila u proteklom periodu,” izjavila je Slavica Milić, senior marketing executive Luštice Bay. 

Ottensamer_BlueHour_2018_12_DSC7855.jpg

Biografije umjetnika 

 

ANDREAS OTENZAMER, odrastao u muzičkoj porodici, u svijet muzike zakoračio je s četiri godine, učeći klavir. Na bečkom Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti prvo je počeo da uči violončelo, s deset godina, a potom klarinet, kod prof. Johana Hindlerina, od 2003. godine. Nastupao je širom svijeta u poznatim salama – Muzikferajnu, Koncerthausu, u sali Berlinske filharmonije, kao solista i član kamernih ansambala, ostvarivši saradnju s umjetnicima kao što su pijanista Marej Peraja, violinista Leonidas Kavakos, violončelista Jo-Jo Ma i dr. S ocem i bratom, prvim klarinetistima Bečke filharmonije, osnovao je klarinetski trio The Clarinotts, 2005. godine. Kao eksluzivni u-mjetnik Izdavačke kuće Dojče gramofon, snimio je album Portraits – The Clarinet Album (2013), Brahms – The Hungarian Connection (2015), kao i kompakt-disk New Era, za Izdavačku kuću Deka Klasik (2017). Svoja interesovanja proširio je van granica klasične muzike, što je rezultiralo saradnjom s Tori Ejmos na njenom albumu Night of Hunters (2011). Takođe, zaljubljenik je i u sport – godinama se bavio tenisom, a s bratom je osnovao sopstveni fudbalski klub Wiener Virtuosen. Od 2011. godine radi kao prvi klarinetista Berlinske filharmonije.


JUĐA VANG, pijanistkinja o kojoj u superlativu govori i publika i muzička kritika širom svijeta, prepoznatljiva je po jedinstvenoj mješavini tehničke bravuroznosti, muzičkog promišljanja i emocionalne dubine. Klavir je počela da uči sa šest godina, studirala je na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, a usavršavala se na Univerzitetu Mount Royal u Kalgariju i filadelfijskom Institutu za muziku Kertis. Na međunarodnu scenu stupila je 2007. godine kada je na koncertu zamijenila čuvenu Martu Argerič, svirajući kao solistkinja s Bostonskim simfonijskim orkestrom, a dve godine potom postala je ekskluzivna umjetnica Izdavačke kuće Dojče Gramofon. Sarađivala je s eminentnim dirigentima kao što su Abado, Barenbojm, Dudamel, Gergijev, Tilson, Papano, Ditoa, Mehta. Tekuću koncertnu sezonu obilježavaju njene turneje u Južnoj Americi, s Berlinskom fillharmonijom i dirigentom Kirilom Petrenkom, u Aziji, s Minhenskom filharmonijom i dirigentom Valerijem Gergijevim, u SAD, s violončelistom Gotjeom Kapisonom, kao i premijerno izvođenje klavirskog koncerta Džona Adamsa s Filharmonijskim orkestrom Los Anđelesa. Takođe, angažovana je kao rezidencijalni umjetnik u prestižnim svjetskim salama poput Karnegi Hola u Njujorku i Koncerthausa u Beču. Svoju ljubav prema modi koristi kao „oružje“ u promjeni stavova kada je riječ o nastupima u koncertnim salama. 

 

Copyright: Deutsche Grammophon, Vphoto, Stefan Hoderath