Za događaje u Prčnju obezbijeđen prevoz iz Kotora solarnim brodom

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike, za događaje u Bogorodičinoj crkvi i Samostanskom kompleksu Sv. Nikole u Prčnju, organizuje povratni prevoz solarnim brodom iz Kotora i Dobrote. Ulaznice za događaje, kako samostalne, tako i uz prevoz, mogu se nabaviti preko GigsTix mreže, putem njihovog sajta www.gigstix.me kao i na određenim Tobacco S Press kioscima širom Crne Gore.   

Preplitanja, foto Duško Miljanić.jpg

U Bogorodičinoj crkvi, 14. jula nastupiće renomirani italijanski ansambl Mare Nostrum, specijalizovan za baroknu muziku, dok će već sutradan, 15. jula, na istoj lokaciji biti upriličen koncert čuvenog ansambla Zagrebački solisti sa koncert-majstorom Sretenom Krstićem. U Samostanskom kompleksu Sv. Nikole planirana su četiri događaja. Prvo veče Pjace of filozofa, ove godine pod nazivom Od virdžine do maestre, planirano je za 24. jul, sa početkom u 21 čas, a jedna od gošća je i Andrijana Vešović, poznata kao Zombijana Bones. Ovo veče će, uz nastup klape Collegium+ upotpuniti i dodjela bijenalne nagrade Darinka Matić Marović. U avgustu, očekuje nas predstava, kao i dva pijanistička resitala. Predstava Ilijada, planirana za 01. avgust, predstavlja adaptiranu Homerovu epsku poemu staru 3000 godina, u režiji Džonatana Foksa. Donosi savremenu i upečatljivu priču u kojoj će američki glumac, Džon Tufts i ruski muzičar, Dmitrij Prokofjev prikazati zašto je ovaj svevremeni ep aktuelan i u današnjem kontekstu. Ratimir Martinović, generalni i umjetnički direktor festivala KotorArt, 10. avgusta će nakon više od 10 godina nastupiti na resitalu pod nazivom Intime, povodom stogodišnjice rođenja Vasilija Mokranjca. U subotu, 12. avgusta, pijanista Kemal Gekić održaće resital pod nazivom Carte Blanche  budući da će program ostati iznenađenje do samog koncerta, kada će umjetnik sam predstaviti djela koja će izvesti. 

 

Međunarodni festival KotorArt više od dvije decenije njeguje, poštuje, čuva i unaprijeđuje kulturnu baštinu, ne samo Kotora i Boke, već i čitave Crne Gore. Organizacijom događaja na različitim lokacijama, festival ih oživljava, ukazujući i upotpunjujući ljepote i vrijednosti Boke i njenih  kulturno-istorijskih spomenika. Prčanj, poznat kao mjesto uvaženih pomoraca, diči se najvećim sakralnim objektom u Boki – Župnom crkvom Rođenja Blažene Djevice Marije, poznatijom kao Bogorodičina crkva, koja se nalazi na padinama Vrmca. U njenoj blizini nalazi se jedinstveni Samostanski kompleks Sv. Nikole iz 18. vijeka. Utisci tokom događaja na ovim lokacijama su jedinstveni i trajni. Organizacijom prevoza solarnim brodom do Prčnja, ne samo da olakšavamo zainteresovanoj publici put do mjesta održavanja događaja, već i upotpunjujemo doživljaj Boke, koja je posebno lijepa sa mora, te na simboličan način, budimo svijest o značaju ekologije i brinemo o našem zalivu. – istakli su iz PR službe KotorArta.  

Foto: Duško Miljanić