Zagrebački kvartet na XVIII KotorArt Don Brankovim danima muzike

Koncert Zagrebačkog kvarteta, pod nazivom „Vijek trajanja“ na KotorArt Don Brankovim danima muzike održaće se 16. jula u Katedrali Sv. Tripuna. Koncertom se obilježava 100 godina postojanja i aktivnog koncertnog života ovog ansambla. Kvartet čine violinisti Martin Krpan i Davor Philips, violista Hrvoje Philips i violončelista Martin Jordan. Dodatne informacije o programu možete pročitati u nastavku a informacije za ulaznice pod tabom „ULAZNICE“. 

Trenutno, ulaznice za sve programe KotorArt Don Brankovih dana muzike se nalaze u pretprodaji, u ograničenoj količini i po sniženim cijenama. 

Zagrebački kvartet 3.jpg

 

Koncerti kamerne muzike su veoma zastupljeni, kako na samom festivalu tokom ljeta, tako i u okviru Kotorske koncertne sezone, u zimskim mjesecima. Nastup Zagrebačkog kvarteta će se održati u jedinstvenoj Katedrali Sv. Tripuna gdje su do sada nastupali mnogi ansambli, uključujući čuveni švedski ansambl Vilansiko, kvintet Bečke kamerne simfonije, Londski klavirski trio, solisti kao što su kontratenor Nikolas Klepton, violinisti Grigorij Žislin, Takaši Šimicu, pijanisti Gilsin Onaj, Marian Sobula, dirigenti Darinka Matić Marović, Miro Homen kao i različiti horovi i orkestri  među kojima najčešće Festivalski orkestar KotorArta sa brojnim solistima  – izjavili su iz PR službe Festivala.

 

Zagrebački kvartet je osnovan 1919. godine, koncertom u velikoj dvorani Hrvatskog zemaljskog glazbenog zavoda. Prvobitni članovi ovog prvog profesionalnog ansambla te vrste na hrvatskoj muzičkoj sceni bili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violista Ladislav Miranov i violončelista Umberto Fabri. Uspješnom djelovanju ansambla, tokom devedeset godina, doprinijeli su muzičari Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi. Ansambl je ostvario više od četiri hiljade nastupa na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao što su Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records itd. Repertoar kvarteta čini široki raspon stilova, od klasike, preko romantizma, do savremenih autora s akcentom na hrvatsko stvaralaštvo, posebno na djela Božidara Širole, Josipa Štolcera Slavenskog, Frana Lhotke, Antuna Dobronića, Borisa Papandopula, Mila Cipre, Milka Kelemena i dr. U mnoštvu domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada ističe se Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor, dodijeljena 2009. godine.