Zagrebački solisti na čelu sa Sretenom Krstićem na KotorArtu

Ansambl Zagrebački solisti, na čelu sa proslavljenim violinistom, Sretenom Krstićem nastupiće na međunarodnom festivalu KotorArt Don Brankovi dani muzike. Koncert će se održati sjutra, 15. jula, u Bogorodičinoj crkvi u Prčnju, sa početkom u 21 čas. 

 

Zagrebacki solisti foto 1, 2019 2 ©Marina Paulenka.jpg
Na repertoaru koncerta naći će se Divertimento za gudače, br.1, op. 20 Lea Vajnera (1885-1906), Adagieto, četvrti stav iz Simfonije br. 5 Gustava Malera (obrada za gudače od Sretena Krstića), Vilinski kralj Franc Šuberta, takođe obrada za gudače Sretena Krstića, kao i Serenada za gudače op. 48, Petra Iljiča Čajkovskog. 
 
Festival organizuje povratni prevoz solarnim brodom iz Kotora, sa Rive u 20 časova i 30 minuta. Ulaznice za događaje, kako samostalne, tako i uz prevoz, mogu se nabaviti preko GigsTix mreže, putem njihovog sajta www.gigstix.me kao i na određenim Tobacco S Press kioscima širom Crne Gore. Prevoz je moguće obezbjediti samo uz date ulaznice sa prevozom preko Gigstix mreže. Nije moguće kupovati kartu za prevoz na licu mjesta. 

Zagrebački solisti predstavljaju renomirani ansambl koji je nastupao u najslavnijim koncertnim dvoranama Evrope, ali i u Njujorku. Sa vrlo širokom lepezom repertoara i renomiranim članovima, ističu se kao jedan od najboljih ansambala sa ovih prostora. Koncert majstor, izuzetni violinista Sreten Krstić, predvodiće ansambl na sjutrašnjem koncertu. - istakli su iz PR službe Festivala.

Zagrebački solisti, ansambl osnovan 1953. godine u okviru Radio Zagreba i pod umjetničkim vođstvom violončeliste Antonija Janigra. Tokom sedam decenija ostvario je više od četiri hiljade koncerata na svim kontinentima. U istoriju ansambla upisali su se njegovi koncert majstori Dragutin Hrdjok, Tonko Ninić, Anđelko Krpan i Borivoje Martinić-Jerčić, a od 2012. godine istoriju ispisuje koncert majstor, proslavljeni violinista Sreten Krstić. Ansambl je nastupao u najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Muzikferajn u Beču, Koncertgebau u Amsterdamu, sala Berlinske filharmonije, sala Čajkovski u Moskvi, Karnegi hol u Njujorku. Repertoar ansambla uključuje barokna, klasicistička, romantičarska i savremena djela, s posebnim akcentom na aktualizaciju ranijih i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih kompozitora. Među više od sedamdeset snimljenih zvučnih izdanja, ističu se album s djelima Ernesta Cordera, snimljen u saradnji s violinistom Giljermom Figeroaom i gitaristom Pepeom Romerom i CD s djelima Borisa Papandopula. Tokom Domovinskog rata ansambl je održao sedamdesetak dobrotvornih koncerata, kao i brojne svečane koncerte povodom predstavljanja nove hrvatske države.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.

Foto: Marina Paulenka