Završen Međunarodni festival KotorArt

Programom „Pjaca od džeza“ 11. avgusta i posljednjim u nizu nastupa u okviru serijala ovih džez koncerata zaokružen je cjelokupan program međunarodnog festivala KotorArt. Tokom 46 festivalskih dana ovogodišnjeg izdanja nastupalo je više od 1500 umjetnika iz 25 zemalja i izvelo više od 300 programa – 53 glavna i preko 250 pratećih.​

DJI_0197.jpg

 

Festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Ministarstva kulture Crne Gore, kao i sa podrškom važnih prijatelja i sponzora - aCoca-Cole, Luštice Bay, Porto Montenegra, Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske kao i Ambasade Mađarske u Crnoj Gori, Turističke organizacije Kotor, Huma, Institut Junus Emre, Accion cultural Espanola i brojnih drugih partnera. Festival na ovaj način, kroz sponzorstva, donacije i sopstvena sredstva obezbjeđuje gotovo 40% ukupnog budžeta. Medijski partneri festivala su RTCG i Pobjeda, a medijski prijatelji su svi značajniji mediji u Crnoj Gori.
 
KotorArt iskazuje zahvalnost pokroviteljima, umjetnicima, publici,  svim sponzorima, prijateljima kao i medijiskim partnerima na izuzetnoj saradnji i na praćenju svih programskih aktivnosti.  

 

umjetnost_sjecanja-335.jpg

 

 
Učesnici u ovogodišnjem izdanju festivala dolazili su iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, SADa, Njemačke, Holandije, Italije, Velike Britanije, Švedske, Norveške, Austrije, Španije, Poljske, Bugarske, Ukrajine, Luksemburga, Jermenije, Turske, Izraela, Kine i  Rusije.
Ovogodišnje izdanje festivala održalo se od 27. juna do 11. avgusta na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke kroz četiri programske cjeline: XVIII KotorArt Festival klapa Perast, XXVII KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike i IX KotorArt Pjaca od filozofa.

 

 

DSC_4192.jpg

 

XVIII KotorArt Festival Klapa Perast ugostio je ženske, muške i mješovite klape iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje su se takmičile u različitim kategorijama. Stručni žiri je radio je u sastavu Mojmir Čačija-predsjednik, Zlata Marjanović, Mario Katavić, Zorana Larković, Marina Dulović, Jasminko Šetka i Vladimir Begović. U kategoriji najbolja ženska klapa, po ocjeni stručnog žirija, dobitnice su klapa Luše iz Splita. U kategoriji najbolja muška klapa, pobjednici su klapa Conra, takođe iz Splita. Nagrada Nova klapska pjesma pripala je autoru Marku Šimiću za pjesmu Ljubav od Luše, u izvođenju klape Luše iz Splita. Takođe, u okviru manifestacije Nedjelje Mađarske kulture, koncert su održali i a capella sastav Fool Moon iz Mađarske.

DSC_0024.jpg

 

XXVII KotorArt Kotorski Festival pozorišta za djecu ove godine se održao pod sloganom „Put na mjesec“. Od 01. do 12. jula Kotor je bio grad djece, a mališani su imali prilike prisustvovati predstavama iz mnogih zemalja svijeta, radionicama i panelima. Ovogodišnji, 27. po redu, Kotorski festival pozorišta za djecu obilježila su čak 24 igranja u okviru pozorišnog programa. Tokom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa izvedeno je 16 predstava od kojih 12 premjernih i 4 revijalne. Na Festivalu ukupno je ostvareno 109 programa.

carna_brkovic-42.jpg

 

IX KotorArt Pjaca od Filozofa održana je 10. i 11. avgusta na temu “Kako misliti izbjeglištvo”Urednica ovogodišnje Pjace bila je Paula Petričević, filozofkinja, aktivistkinja, feministkinja, magistarka političkih nauka. O ovoj temi slušala su se predavanja Čarne Brković, kroz tezu “Humanitarnost kao politika državljanstva”, i predavanje Adriane Zaharijević, sa temom “Mi izbjeglice: Život koji se ne može živjeti”.

 

IMG-20190808-WA0018.jpg

 

XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike umjetnički su obilježili 40 godina od razornog zemljotresa 1979 kao i stavljanja UNESCO listu baštine svijeta kroz porudžbine i izvođenje novih dijela. Koncerti su podjeljeni u nekoliko serijala i to: vrhunska umjetnička muzika, gdje smo ove godine opet mogli čuti sam vrh svjetske scene poput Juđe Vang, Andreasa Otenzamera, Nareka Hahnazarjana, Blajt Teh-Engstrem, Romana Simovića i mnogih drugih; zatim Coca-Coca Stage, na kojoj se preplitala umjetnička i popularna muzika sa koncertima posvećenim Oliveru Dragojeviću ali i oni Massima Savića i Sergeja Ćetkovića sa orkestrom mladih talenata; Pjaca od džeza, serijal od 5 nedjeljnih džez koncerata na Pjaci od muzeja u Kotoru; KotorArt Talenti, platforma za mlade, uspješne umjetnike koje Festival snažno podržava; kao i  Luke umjetnosti, možda i omiljeni serijal kotorskih ugostitelja, prolaznika i turista, nastupi različitih ansambala po trgovima Starog grada. Pored simfonijskog orkestra iz Budimpešte, slušali smo i dva koncerta Festivalskog orkestra, Veliki džez orkestar RTSa, No Borders Orkestar i mnoge druge sastave. KotorArt je bio i važan partner u realizaciji programa Mađarske nedjelje kulture u Crnoj Gori i ugostio direktore velikih festivala iz Verbijea i Šangaja.


 

 

Prema prvim procjenama, glavne i prateće programe Festivala ispratilo je više od 40 hiljada posjetilaca.