Završena konferencija “Nova normalnost"

Završena konferencija “Nova normalnost: promatranje, promišljanje i preoblikovanje umjetnosti i kulture nakon Kovid-19”
 
U ponedjeljak, 19. jula, u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 20 časova, organizovana je posljednja panel diskusija u okviru petodnevne konferencije “Nova normalnost: promatranje, promišljanje i preoblikovanje umjetnosti i kulture nakon Kovid-19”. Konferencija se održala u Kotoru uz pomoć UNESCO Programa participacije.
DSC_6729.jpg
Govornice su bile ministarka provjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić, zatim  Milena Dragičević-Šešić, profesorka emerita Univerziteta umetnosti u Beogradu, Violeta Đerković, sociološkinja, koordinatorka Mreže kulturnih stanica projekta Novi Sad Evropska prijestonica kulture i Ana Vukotić, pozorišna rediteljka, direktorka FIAT-a. 
 
Budući da su tri govornice pripadale i prethodnim panelima, svaka je pokušala da sumira pitanja kao i odgovore do kojih su pokušavali doći tokom dijaloga. U pitanju su bili paneli pod nazivima Promatranje, Promišljanje i Preoblikovanje. Profesorka Dragičević Šešić osvrnula se na njenu ideju o kulturnom sektoru sa kompletnom autonomijom, Ana Vukotić, pozorišna rediteljka je ponovo istakla tužnu činjenicu da je nezavisan sektor bolje reagovao na pandemiju i posljedice koje pandemija nosi sa sobom nego kulturne javne institucije u Crnoj Gori dok je Violeta Đerković, sociološkinja, dala podršku gradovima Boke za kandidaturu u budućnosti za evropsku prijestonicu kulture, govoreći iz ličnog iskustva kao koordinatorka Mreže kulturnih stanica Novi Sad 2022. Istakla je da nije toliko važan ni ishod same kandidature koliko proces ka njenom ispunjavanju koji umnogome pomogne lokalnoj zajednici da krene da sarađuje na jednom sasvim drugom nivou.
 
DSC_6680.jpg
Festival KotorArt će  krajem jeseni ili početkom zime izdati brošuru kao rezultat svih diskusija koja će biti poslata na sve relevantne adrese.
 
Ministarka provjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić imala je protokolarno obraćanje na kraju u kojem je iznijela da nijesmo sami na ovoj Planeti. Nova normalnost, u svoje temelje, mora vratiti pravdu, empatiju, i na da sve, svijest o izbalansiranosti društvenog napretka i prirode. Uloga kulture i umjetnost u tom procesu je posebno značajna jer se upravo u tim sverama može ispoljiti ona vrsta angažmana koja će reaktuelizovati neka od kjučnih pitanja pokrenutih u umjetnosti, filozofiji i teoriji prošlog vijeka.
DSC_6689.jpg
Drago nam je da smo bili u mogućnosti organizovati ovako značajnu konferenciju i ugostiti eminentne goste iz različitih oblasti: kulture, turizma, politike, diplomatije,.. Nadamo se da smo pokrenuli dijalog koji je neophodan u ovako kriznim trenucima i opet učinili Kotor mjestom susreta, razmjene mišljenja i dijaloga. – istakli sui z PR službe Festivala.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Evropska Unija u Crnoj Gori i drugih.