Zenehid – most koji spaja muziku dva naroda

Mate Hamori foto 2.jpg

U nedjelju, 21. jula na Trgu ispred Katedrale Sv. Tripuna, sa početkom u 22h, nastupa Orkestar Starog Budima Danubia iz Mađarske. Pod vođstvom istaknutog pripadnika mlađe generacije mađarskih dirigenata Mata Hamorija, orkestar će izvesti poznata djela mađarskih kompozitora, Franca Lista, Bele Bartoka, Ferenca Erkela i Zoltana Kodalja, kao i djelo crnogorske kompozitorke Nine Perović – Gusle, za koju je autorka dobila prestižnu nagradu.

Ovo je centralni koncert među više od 20 događaja manifestacije “Nedjelje Mađarske kulture” u Crnoj Gori i organizuju ga Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike u saradnji sa Mađarskom Ambasadom u Crnoj Gori. Projekat “Nedjelje Mađarske kulture” predstavlja projekat Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske i dešava se sve do sredine septembra mjeseca.

Danubia Orchestra Obuda foto 1.jpg
Orkestar Starog Budima Danubia osnovao je Domonkoš Heja sa svojim muzičkim prijateljima (1993). Zahvaljujući posvećenom i minucioznom radu, te redovnim nastupima, orkestar je postao renomirani učesnik na mađarskoj muzičkoj sceni, a od 2001. godine, pa naredne tri godine, bio je nosilac titule Nacionalnog omladinskog orkestra. Umjetničko rukovodstvo nad ansamblom preuzeo Mate Hamori, 2013. godine. Orkestru je odredio novu strategiju: znatno povećanje broja koncerata, podizanje profesionalnog ugleda ansambla, razvoj orkestarskog omladinskog programa. Sa svježim pogledima na često stereotipne forme klasične muzike, članovi orkestra trude se da publiku zainteresuju na različite načine, ne samo u koncertnim dvoranama, već i u gimnazijama i u osnovnim školama, širom Budimpešte. Mate Hamori, nakon studija kompozicije i klavira, diplomirao je dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Budimpešti, 2006. godine. Kamerni orkestar Teatro di Musica, s kojim je održao više koncerata, osnovao je 2003. godine. U maju 2013. godine debitovao je u Pozorištu Erkel, dirigujući operu Ladislav Hunjadi, Erkela Ferenca, a potom i u Državnoj operi u Budimpešti, dirigujući premijeru opere Nasilje nad Lukrecijom, Bendžamina Britna. Diriguje brojnim nacionalnim simfonijskim orkestrima. Posvećen je izvođenju novih djela mađarskih savremenih autora, kao i organizovanju koncerata i dirigovanju u školama i omladinskim centrima. Dobitnik je Ordena zasluga Mađarske 2017. godine.