Zvanična evaluacija Evropske unije projekta #synergy

Projekat KotorArta otvorio put za dugoročnu saradnju Zapadnog Balkana i EU u sferi kulture

 

Evropski projekat saradnje pod nazivom #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans (Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu), iniciran od strane KotorArta i podržan od strane Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, uspješno je završen uz pohvale iz Evropske unije.

Realizacija projekta pokazuje značajan uticaj na kulturni i kreativni sektor, otvarajući put za dugoročnu saradnju i međusobno obogaćivanje između Zapadnog Balkana i EU – zaključeno je u zvaničnoj evaluaciji Evropske unije, uz napomenu i da je realizacija projekta efikasno ispunila postavljene ciljeve, pokazujući snažnu relevantnost za ciljeve programa Kreativna Evropa.


KotorArt je prva organizacija iz Crne Gore koja je postala nosilac velikog međunarodnog projekta podržanog kroz EU program Kreativna Evropa, a koji je okupio neke od najvećih umjetničkih festivala u regionu, kao što su Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), Dubrovačke ljetnje igre, Ljubljana Festival, organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženja F. Šopen sa Kosova.


Evaluacija saradnje među partnerima pokazala je kratkoročne, srednjoročne i dugoročne efekte projekta, naglašavajući njegove značajne doprinose kulturnom pejzažu Zapadnog Balkana i njegovu integraciju u širi evropski kulturni prostor. Sve u svemu, partnerstvo je pokazalo otpornost, međusobno povjerenje i snažan duh saradnje, što je rezultiralo značajnim ishodima i trajnim uticajem na kulturnu saradnju i inovacije u regionu. – zaključeno je u evaluaciji projekta.


Tokom 3 godine trajanja, projekat je okupio 12 kompozitora, preko 50 mladih muzičara i menadžera u kulturi, organizovao 6 seminara za profesionalce u kulturi, 12 rezidencija za kompozitore, kao i poručio 12 novih djela inspirisanih kulturnom baštinom regiona i Evrope. Kao veliko finale projekta, održana je festivalska turneja koja je kompozitore, nove kompozicije i mlade muzičare predstavila širom Zapadnog Balkana.


Posebno nam je drago što su eksperti iz EU prepoznali značaj projekta #synergy, naglašavajući da je fokus projekta na jačanju kapaciteta, razmjeni znanja i saradnji, doveo do značajnih kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih efekata, uključujući jačanje mreža, obogaćen kulturni sadržaj i povećanu vidljivost klasične muzike na Zapadnom Balkanu i Evropi. – istakli su iz PR službe KotorArta.