BOKA NAŠA NASUŠNA

2018-08-13 20:00, Duration 2h

Pjaca Sv. Nikole i Sv. Luke

ponedjeljak, 13. avgust
Pjaca Sv. Nikole i Sv. Luke, 20 h 

ULAZ BESPLATAN!


BOKA NAŠA NASUŠNA 

 

DARKO KARLEČIK, perkusije
ANA NIVES RADOVIĆ, slikarka i ekonomistkinja

 

Tema ekologije, održivog razvoja i očuvanja životne sredine provlači se tokom programa u cjelini 17. KotorArt Don Brankovih dana muzike. Prvi put, na samom početku Festivala, 13. jula izvode se dvije narudžbe Festivala – kompozicija Pasija po Steli, Ramba Amadeusa i prikazuje se autorski film, reditelja Dušana Vulekovića. Potom, koncertima u programskom segmentu ClimateKeys, na kotorskoj Pjaci od Kina i predavanjima stručnjaka s Instituta za biologiju mora iz Kotora, posjetiocima će se približiti problemi s kojima se susrećemo u oblasti ekologije. Ovaj niz programa završava se ceremonijom zatvaranja Festivala, performansom koji nije samo osvrt na date probleme, već pokušaj rješavanja tih problema na način svojstven umjetnicima. U toku Festivala, organizuje se velika akcijа čišćenja zaliva u saradnji s NVO Naša akcija. Otpad koji se prikupi tom prilikom, poslužiće kao osnova za svojevrsne udaračke instrumente, te će volonteri i građani koji će učestvovati u akciji čišćenja zajedno s timom Festivala, pod vođstvom perkusioniste Darka Karlečika, postati i izvođači muzike. Takođe, učenici kotorske Gimnazije će od recikliranih materijala napraviti umjetničke instalacije i predstaviti ih na mini-izložbi uz umjetnički performans koji osmišljava slikarka Ana Nives Radović. Na taj način, napravljenom umjetničkom reciklažom doprinijećemo edukaciji lokalne zajednice i poslati snažnu poruku, ali i podići nivo svijesti o zaštiti prirodne sredine i očuvanju Boke.

IMG_4049.jpg

DARKO KARLEČIK, perkusionista, nakon završene Srednje muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu, u klasi prof. Srđana Palačkovića, diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nebojše Jovana Živkovića i masterirao na Bečkom privatnom univerzitetu za muziku i umjetnost. Nastupao je kao solista ili član ansambla sа simfonijskim orkestrima operskih kuća, poput Bečke državne opere, Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad), Hrvatskog nacionalnog kazališta (Osijek), zatim s Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Zrenjaninskom, Subotičkom filharmonijom, orkestrom Max Steiner (Beč), New Cosmos (Beč), Camerata Academica (Novi Sad), Gudačkim orkestrom Dušan Skovran (Beograd), horom i orkestrom Orfelin. Redovno pohađa seminare eminentnih umjetnika kao što su Keiko Abe, Erik Samut, Ivana Bilić, Anton Mitermaj, Arend Vajcel, Roland Altman, Frank Epštajn, Džon Vuton, Svet Stojanov, Pije Čeung, Nansi Zeltsman i dr. Bio je stalni član udaračkog ansambla AU-AU s kojim je izveo brojne premijere djela, od kojih su neka bila napisana za taj sastav. Godine 2013. dobio je prestižnu nagradu Muzičke fonadacije Jamaha. Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u statusu stručnog saradnika za predmet udaraljke.

Ana Nives Radovic.jpg

ANA NIVES RADOVIĆ, diplomirana ekonomistkinja menadžmenta i pravnica za oblast prava Evropske Unije, magistrirala je ekonomiju i finansije. Projekat Dividing by Zero osnova je za njen doktorski rad, posvećen ukazivanju na neutemeljenost uvođenja nulte kamatne stope i poremećaja na tržištu kapitala, s osvrtom na blockchain, kao odgovor na nepravilnosti centralizovanih sistema. U oblasti finansija radi od 2004. godine, а samostalni biznis iz oblasti konsaltinga pokrenula je 2008. Radeći kao finansijska analitičarka i predavač iz FinTech oblasti, prva u Crnoj Gori je odbranila akademski rad s osvrtom na blockchain pod nazivom Bitcoin and Contemporary Financial Operations. U saradnji s univerzitetima i institutima predavač je u oblastima preduzetništva i finansijskog poslovanja. Objavljuje stručne radove. Slikarstvom se bavi od 2004. godine, promovišući svoja djela putem veb-sajta ananives.me, a sav prihod od prodaje slika daje u humanitarne svrhe. Od 2017. je direktor Turističke organizacije opštine Kotor.