MUZIČKI PUT SVILE

2018-07-20 21:30, Duration 2 h

Crkva Sv. Duha

petak, 20. jul
Crkva Sv. Duha, 21. 30 h
ULAZ BESPLATAN!
 

MUZIČKI PUT SVILE

 

VANDŽE DŽANG, sopran (Kina)
DŽANG DŽANG, sopran (Kina)
ĐUNGTAO LI, bariton (Kina)
ĆUEN JUEN, violina (Kina)
ŠISING JU, klavir (Kina)
ŽUNGDŽI DŽANG, klavir (Kina)
EMILIJA PINTO, klavir (Srbija)
 
Program:
 
Vandže Džang, sopran / Emilija Pinto, klavir
Đakomo Pučini (1858–1924)
O mio bambino caro, arija Laurete iz opere Đani Skiki
Ruđero Leonkavalo (1857–1919)
Stridono lassù, arija Nede iz opere Pajaci
 
Šising Ju, klavir
Ludvig van Betoven (1770–1827)
Sonata u c-molu, op. 10, br. 1
Robert Šuman (1810–1856)
Fantastični komadi, op. 12, br. 2-4
Sergej Rahmanjinov (1873–1943)
Etide – slike, op. 33, br. 6
 
Đungtao Li, bariton / Elimija Pinto, klavir
Đoakino Rosini (1792-1868)
Largo al factótum, arija Figara iz opere Seviljski berberin
 
Džang Džang, sopran / Emilija Pinto, klavir
Đoakino Rosini
Bel raggio lusinghier, arija Semiramide iz opere Semiramida
 
Ćuen Juen, violina / Emilija Pinto, klavir
Moris Ravel (1875–1937)
Sonata za violinu i klavir u G-duru, br. 2
Allegretto
Blues: Moderato
Perpetuum mobile: Allegro
 
Vandže Džang, sopran / Džang Džang, sopran / Emilija Pinto, klavir
Engelbert Humperdink (1854–1921)
Večernja molitva, duet Hensela i Gretel iz opere Hensel i Gretel
Leo Delib (1836–1891)
Cvetni duet, iz opere Lakme
 
Žungdži Džang, klavir
Frederik Šopen (1810–1849)
Nokturno u F-duru, op. 15, br. 1
Ludvig van Betoven
Sonata u f-molu, br. 23, op. 57 (Apasionata)
 
Vandže Džang, sopran / Ćuen Juen, violin Emilija Pinto a / Emilija Pinto, klavir
Cu Huang (1904–1938)
Pet kineskih umjetničkih pjesama
Nostalgia – Ode to ascending the tower – Searching for Plum Blossoms in Snow – Melody of longing Spring – Three wishes of a rose 
 
Đungtao Li, bariton / Džang Džang, sopran / Emilija Pinto, klavir
Volfgang Amadeus Mocart (1756–1791)
Là ci darem la mano, duet Don Đovanija i Cerline iz opere Don Đovani
 
Vandže Džang, sopran / Ćuen Juen, violina / Emilija Pinto, klavir
Kurt Vajl (1900–1950)
Youkali
Rihard Štraus (1864–1949)
Jutro
 
Vandže Džang, sopran / Džang Džang, sopran / Ćuen Juen, violina / Emilija Pinto, klavir 
Đuzepe Verdi (1813–1901)
Libiamo, ne’ lieti calici, duet Violete i Alfreda iz opere Travijata 
 
Sponzor koncerta TO KOTOR
Partner koncerta GIPAC
dzang dzang.jpg

DŽANG DŽANG, sopran, počela je da pjeva u srednjoškolskom horu, nastupajući u Evropi, Australiji, Kanadi, Koreji, kao solistkinja i vodeći pjevač. Diplomirala je na Kineskom centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu (CCOM), gdje je i masterirala. Izabrana je bila da učestvuje na međunarodnoj majstorskoj školi koju je organizovala čuvena škola Džulijard (2007). Dobitnica je nacionalne stipendije za studije na Kodaljevom institutu Muzičke akademije Franc List u Budimpešti. Bila je pozvana da izvodi solističku dionicu u Rekvijemu Gabrijela Forea, pod vođstvom maestra Seiđija Ozave (2005). Na njenom repertoaru nalaze se djela Baha, Hendla, Mocarta, Belinija, Šuberta, Bramsa i dr. Kao solistkinja, nastupala je s Kineskim filharmonijskim orkestrom, Šangajskim filharmonijskim orkestrom, simfonijskim orkestrima Makaoa, Šendžena, orkestrom Collegium Musicum Hong Konga. Tumačila je glavne operske uloge u Kini i Njemačkoj, među kojima su Semela u istoimenoj Hendlovoj operi, Violeta u Verdijevoj Travijati, Sivene u Glukovoj Kineskinji. Djeluje kao predavač na odsjeku za solo pjevanje i operu na Kineskom centralnom muzičkom konzervaroijumu u Pekingu.

Jiongtao Li_Baritone.jpeg

ĐUNGTAO LI, bariton, pobjednik Azijskog muzičkog vokalnog takmičenja (2014), dobitnik druge nagrade na Internacionalnom vokalnom takmičenju u Klivlendu (2016) i Počasne nagrade na sedmom takmičenju Opera Concorso. Član je Bostonskog kineskog muzičkog udruženja i instruktor pjevanja na Akademiji Global Intercultural Performing Arts Cast. Njegovi profesori bili su Karol Mastrodomeniko – Muzička škola Longy (SAD), Jung Čen – Muzički konzervatorijum Xi’an (Kina), i Hajtao Hej – Centralni muzički konzervatorijum (Kina). Godine 2017. dobio je poziv od organizacije Global Intercultural Performing Arts Cast i Koncertne sale Kolarac u Beogradu da nastupi na koncertu Istok upoznaje zapad. Nakon uspješnog nastupa, ponovo je pozvan da, kao solista, učestvuje u premijeri Ode to the Yellow River, iz kantate Yellow River u Srbiji, s Međunarodnim horom i orkestrom Prodidži. Nastupao je i na otvaranju beogradskog festivala BELEF. Tumači jednu od vodećih uloga u operi San ljetnje noći. U maju ove godine otpočeo je turneju u SAD.

Quan Yuan Violinist.jpeg

ĆUEN JUEN, violinista u orkestru opere Metropoliten, orkestru All-Star, Montklerskom simfonijskon orkestru, pobjednik je Kineskog međunarodnog takmičenja mladih umjetnika (2006), Takmičenja mladih umjetnika Delaverskog simfonijskog orkestra (2006), Danskog međunarodnog takmičenja mladih umjetnika (2000). Violinu je počeo da uči s četiri godine. Nakon završenog Centralog muzičkog konzervatorijuma u Pekingu, u klasi prof. Veja Džaoa, postao je student prof. Jozefa Silverštajna u SAD. Diplomirao je na Muzičkom institutu Kertis, a usavršavanje nastavio kod prof. Donalda Vajlerštajna na Muzičkom konzervatorijumu Nove Engleske. Kao solista i kamerni izvođač, nastupa širom SAD, Evrope i Azije u salama poput  Kongresne biblioteke, Karnegi Hola, Sale Bostonskog simfonijskog orkestra itd. Nastupao je s Filharmonijom Bravura, Filharmonijskim orkestrom Kopenhagena, Kineskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Kineskim omladinskim kamernim orkestrom, Tajpejskim omladinskim simfonijskim orkestrom, zatim sifmonijskim orkestrima Pro Musica i Video Game, orkestrima Konzervatorijuma Nove Engleske. Od 2012. godine član je prestižne Pekinške muzičke asocijacije. Trenutno je gostujući nastavnik na Akademiji GIPAC u SAD i Kini.

Shixing Yu.jpg

ŠISING JU, pijanista, mladi talenat Akademije GIPAC, počeo je da uči klavir s četiri godine. Nakon četrnaest godina, danas je pobjednik više međunarodnih takmičenjima kao što su III Nacionalno juniorsko muzičko takmičenje Small Golden Bell, IV Međunarodno klavirsko takmičenje u Hong Kongu, IX Pijanističko takmičenje u Guangdžouu (Kina), Međunarodno takmičenje Frederik Šopen, Međunarodno takmičenje u Visbadenu (Njemačka) itd. Izabran je za idola najmlađe generacije Globalne kineske asocijacije umjetnika, pa je izvodio koncerte širom Kine. Ove godine održao je solistički koncert u Sjamenu i dobio je poziv da svira s Vuhanskim filharmonijskim orkestrom, kao i da s Međunarodnim orkestrom Prodidži u Srbiji izodi Koncert za klavir i orkestar u A-duru, K. 488, Volfganga Amadeusa Mocarta. Izvodio je brojne koncerte pod vođstvom dirigenata Džona MekKartija, Urana Aruna, Peng Ljua. Student je profesora Sjaošenga Džaoa, Jing Vua i Mingćanga Lija. Trenutno studira na Muzičkom konzervatorijumu u Singhaju.

Rongzhi Zhang.jpg

ŽUNGDŽI DŽANG, pijanistkinja, sa šest godina postala je talenat Akademije GIPAC i prepoznata kao nacionalni izvođač u usponu. Svoj prvi solistički koncert održala je s devet godina. Svirala je u poznatim salama širom svijeta kao što su Mikston Hol u Klivlendu (SAD), Koncertna sala Šenjanga (Kina), Veliko pozorište u Ljaoningu (Kina). Učila je od današnjih vodećih klavirskih pedagoga, među kojima su Stanislav Judenič, Haesuen Pajk, Antonio Pompa-Baldi, Vilijem Grant Nabore. Bila je pozvana da svira Koncert za klavir i orkestar u c-molu, br. 2, op. 18, Sergeja Rahmanjonova s Međunarodnim orkestrom Prodidži u Srbiji 2018. godine. Pobjednica je Klavirskog takmičenja povodom 200-godišnjice od rođenja Frederika Šopena, Klivlendskog međunarodnog muzičkog takmičenja, Nacionalnog juniorskog klavirskog takmičenja Golden Bell (Kina) i Brandenburškog međunarodnog muzičkog takmičenja. Studentkinja je u klasi priznatih pijanista i pedagoga, Ćuming Džang i Danvena Veja. Trenutno pohađa sedmi razred Muzičkog konzervatorijuma u Šenjangu.

emilija.jpg

EMILIJA PINTO, pijanistkinja, diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavala se iz oblasti klavira i kamerne muzike u međunarodnoj školi članova klavirskog trija Trio di Trieste, kao i na Muzičkom konzervatorijumu Luiđi Bokerini u Firenci, dok je na salcburškom Mocarteumu radila kao korepetitor studentima gudačkog i duvačkog odsjeka. Kao solistkinja, u kamernim ansamblima i s orkestrima redovno svira u Srbiji, Italiji, Skandinaviji, SAD. Snimala je za Radio Vatikan i Radio Tre, a njena izvođenja prenosila je RTB i Austrijska radio-televizija. Osnovala je klavirski duo Five O’Clock s pijanistom Masimilijanom Kijapinelijem, s kojim je na turneji u SAD 2015. godine izvodila savremenu muziku italijanskih kompozitora. Podučavala je na Institutu Musicarea i u školi Steiner Waldorf u Firenci, zatim u Abu Dabiju, kao i u Srbiji, gdje je pružila značajan doprinos u radu sa slabovidom djecom.