MUZIČKI TITANI

2018-08-07 21:30, Duration 2h

Crkva Sv. Duha

KUPITE ULAZNICE ONLINE!

Ulaznice su u fizičkoj prodaji preko Gigs Tix-a i odabranih objekata Tobacco S Press-a. Gigs Tix mreža broji preko 50 prodajnih lokacija u 23 mjesta u Crnoj Gori. Četiri prodajna mjesta u Kotoru su Tobacco S Press objekti: Trg od oružja, Riva BB, Tržni centar Kamelija, Jadranska magistrala.

Više informacija o fizičkoj prodaji na www.gigstix.me

utorak, 7. avgust 
Crkva Sv. Duha, 21.30 h
MUZIČKI TITANI 

LEONIDAS KAVAKOS, violina (Grčka)
JUĐA VANG, klavir (Kina)

Program:

Volgang Amadeus Mocart (1756–1791)
Sonata za violinu i klavir u B-duru, K. 454
Largo – Allegro
Andante
Allegretto

Sergej Prokofjev (1891–1953)
Sonata za violinu i klavir u f-molu, br. 1, op. 80
Andante assai
Allegro brusco
Andante
Allegrissimo – Andante assai, come prima

Bela Bartok (1881–1945)
Rapsodija za violinu i klavir, br. 1

Rihard Štraus (1864–1949)
Sonata za violinu i klavir u Es-duru, op. 18
Allegro, ma non troppo
Improvisation: Andante cantabile
Finale: Andante - Allegro

Prijatelj koncerta: Institut Konfučije

Leonidas Kavakos_credit Marco Borggreve 8.jpg


LEONIDAS KAVAKOS, violinista koji je širom svijeta prepoznatljiv kao virtuoz i umjetnik jedinstvenog kvaliteta, nastupa sa najuglednijim izvođačima današnjice. Tri važna mentora u njegovom životu bili su Stelios Kafantaris, Josef Gingold i Ferenc Radoš. S dvadeset jednom godinom postao je pobjednik tri velika takmičenja – Sibelius (1985), Paganini i Naumburg (1988), nakon čega je, prvi u istoriji, snimio Koncert za violinu i orkestar, Jana Sibelijusa. Tonske zapise ostvario je za više izdavačkih kuća među kojima je Decca Classics, za koju je kao njen eksluzivni umjetnik snimао s Enrikoom Pačeom, Orkestrom Gevandausa i dirigentom Rikardom Šajiom, Juđom Vang, kao i Sony Classical, za koju je snimao s Jo-Jo-Ma i Emanuelom Aksom. Dobitnik je prestižne danske nagrade Léonie Sonning Music Prize (2017), čime se pridružio plejadi umjetnika – ranijih dobitnika, među kojima su Bernstajn, Britn, Rubinštajn, Menjuhin, Šostakovič, Rostropovič, Bulez, Ligeti. U tekućoj sezoni saradnik je amsterdamskog Koncergebaua i bečkog Muzikferajnom, kao „umjetnik u rezidenciji“. Nastupa na evropskoj i azijskoj turneji, kao i na koncertima s Berlinskom filharmonijom, Londonskim, Bostonskim, Čikaškim simfonijskim orkestrom. Svira na Stradivarijevoj violini Willemotte iz 1734. godine.

yuja 4.jpg

JUĐA VANG, jedna od najboljih pijanistkinja i izvođača uopšte danas, prepoznatljiva je po jedinstvenoj mješavini tehničke bravuroznosti, muzičkog promišljanja i emocionalne dubine. Klavir je počela da uči sa šest godina, studirala je na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, a usavršavanje je nastavila u Kanadi na ljetnjem programu Univerziteta Mount Royal u Kalgariju, kao najmlađi student u istoriji te institucije. Godine 2001. postala je Stenvejev umjetnik (2001), a potom upisala prestižni filadelfijski Institut za muziku Kertis. Sarađivala je s eminentnim dirigentima kao što su Abado, Barenbojm, Dudamel, Gergijev, Tilson, Papano, Ditoa, Mehta. Postala je ambasador kulture kompanije Roleks (2009), dok svoju ljubav prema modi koristi kao „oružje“ u promjeni stavova kada je riječ o pristupu koncertnoj sali. Godine 2009. postala je eksluzivna umjetnica Izdavačke kuće Dojče Gramofon, a njen snimak s Malerovim kamernim orkestrom i maestrom Abadoom nominavan je za Nagradu Gremi. Tekuću koncertnu sezonu obilježava resitalima, serijama koncerata, velikim turnejema s Londonskim simfonijskim orkestrom, Čikaškim simfonijskim orkestrom, Minhenskom filharmonijom, Minhenskim kamernim orkestrom, Kamernim orkestrom Evrope, kao i nastupima na festivalu u Verbijeu.