ROMAN & FRIENDS: MUZIČKA JEDINJENJA

2018-07-30 21:30, Duration 2 h

Crkva Sv. Duha

KUPITE ULAZNICE ONLINE!

Ulaznice su u fizičkoj prodaji preko Gigs Tix-a i odabranih objekata Tobacco S Press-a. Gigs Tix mreža broji preko 50 prodajnih lokacija u 23 mjesta u Crnoj Gori. Četiri prodajna mjesta u Kotoru su Tobacco S Press objekti: Trg od oružja, Riva BB, Tržni centar Kamelija, Jadranska magistrala.

Više informacija o fizičkoj prodaji na www.gigstix.me

ponedjeljak, 30. jul
Crkva Sv. Duha, 21.30 h
ROMAN & FRIENDS: MUZIČKA JEDINJENJA
 
ROMAN SIMOVIĆ, violina (Crna Gora / Velika Britanija)
ČEČILIJA CIJANO, violina (Italija / Holandija)
MILENA SIMOVIĆ, viola (Srbija / Velika Britanija)
ROBERT SMISEN, viola (Velika Britanija)
ĐOVANI NJOKI, violončelo (Italija)
DRAGAN ĐORĐEVIĆ, violončelo (Srbija)
RATIMIR MARTINOVIĆ, klavir (Crna Gora / Srbija)
 
Program:
 
Johanes Brams (1833–1897)
Klavirski kvartet u g-molu, br. 1, op. 25
Allegro
Intermezzo: Allegro ma non troppo — Trio: Animato
Andante con moto
Rondo alla Zingarese: Presto
 
Petar Ilič Čajkovski (1840–1893)
Gudački sekstet u d-molu, op. 70 (Uspomena na Firencu)
Allegro con spirito
Adagio cantabile e con moto
Allegretto moderato
Allegro con brio e vivace
 
Sponzor koncerta LUŠTICA
DSC_9005.JPG

ROMAN SIMOVIĆ, violinista i koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, svojom briljantnom virtuoznošću i urođenom muzikalnošću osvojio je najznačajnije svjetske scene kao što su Velika sala moskovskog Konzervatorijuma Čajkovski, Sala Pozorišta Marijinski u Sankt-Peterburgu, Velika opera u Tel-Avivu, Rudolfinum u Pragu itd. Pobijedio je na najvećim violinskim takmičenjima: Rudolf Lipicer (Italija), Sion-Valais (Švajcarska), Henri Vijenavski (Poljska). Kao solista, nastupa s najpoznatijim orkestrima i najtraženijim dirigentima, među kojima su Gergijev, Papano, Harding, Jarvi, Belohlavek, Kasado i dr. Redovno nastupa na najznačajnijim svjetskim festivalima kao što su Verbije, Bele noći, Istočni festival Valerija Gergijeva, Dubrovačke ljetne igre, KotorArt, BEMUS, NOMUS, sarađujući s umjetnicima poput L. Kavakosa, E. Kisina, J. Vang, F. Kapisona, M. Majskog, Š. Minca, I. Golana, J. Rahlina i dr. Majstorske radionice održava u SAD, Britaniji, Južnoj Koreji, Srbiji, Crnoj Gori, Izraelu, Italiji. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine. U tekućoj sezoni realizuje kompakt-disk s koncertima Čajkovskog i Glazunova, s dirigentom Gergijevim i orkestrom teatra Marijinski, kao i s 24 kaprisa N. Paganinija.

_MG_0866.jpg

 

ČEČILIJA CIJANO, violinistkinja, od 2014. godine djeluje na poziciji prve violine u Gudačkog kvartetu Liskam, a od 2017. na mjestu vođe druge violine Roterdamskog filharmonijskog orkestra. Violinu je počela da uči s četiri godine kod maestra Fabricija Pavonea, pomoću metode Suzuki. Diplomirala je na Konzervatorijumu u Turinu, u klasi Kristine Anderson, a studirala je i u klasi profesora Dore Švarcberg, Adrijana Pinzarua i Salvatora Akarda. Na Visokoj školi za muziku Hans Ajsler u Berlinu diplomirala je u klasi prof. Kolje Blahera. Od 2013. godine saradnik je Berlinskih filharmoničara, a 2014. godine položila je audiciju u Evropskom kamernom orkestru. Učestvovala je u projektu Spira mirabilis koji je veoma snažno uticao na njen muzički razvoj. S članovima kvarteta Liskam zavšila je master program, u klasi prof. Hajmea Milera u Libeku i osvojila više nagrada na međunarodnim takmičenjima kao što su Possehl Wettbewerb (Libek), Schubert und die Moderne (Grac), G. Bergamo (Lugano), Borletti Buitoni (Trst).

 
Milena Simovic.JPG

MILENA SIMOVIĆ, violistkinja, osnovne i master studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Maje Jokanović, kod koje je kasnije nastavila specijalisticke studije. Takođe, završila je master program i na Školi za muziku i dramu Gildhol u Londonu, u klasi prof. Kžištofa Smjetane. Nastupala je na svim značajnim festivalima u regionu, kao i na festivalima u Velikoj Britaniji, Italiji, Švajcarskoj, Izraelu, Brazilu i Americi. Redovno nastupa solistički i u kamernim ansamblima sa istaknutim umjetnicima kao što su Itamar Golan, Danilo Rosi, Gordan Nikolić, Roman Simović, Ksenija Janković, Đovani Njoki i dr. Sarađivala je s dirigentima: Ser Kolin Dejvis, Valerij Gergijev, Gustavo Dudamel i dr. Članica je Oksfordskog filharmonijskog orkestra, pod upravom dirigenta Maksima Vengerova, a redovno nastupa sa Londonskim simfonijskim orkestrom, Akademijom St. Martin in the Fields, Kraljevskim filharmonijskim orkestrom i Orkestrom kraljevske operske kuće u Londonu. Svira na violi Paola Antonija Testorea iz 1740. godine.

Robert Smissen (2).JPG

 

ROBERT SMISEN, violista, dobitnik je stipendije Muzičke škole Chethams i odlikovani diplomac Muzičke škole Gildhol. Nakon sviranja u Evropskom omladinskom orkestru i Evropskom kamernomm orkestru, postao je vođa viola u orkestru Sjeverna simfonija. U čuvenom orkestru Academy St. Martin in the Fields (АSMF) bio je vođa dionice viola više od trideset godina. Često nastupa kao solista s orkestrom, а kao član kamernog ansambla ASMF i Klavirskog kvarteta Pro Arte. Nastupao je i snimao širom svijeta. Posljednji snimci obuhvataju kompletne klavirske kvartete Johanesa Bramsa i koncert Karla Ditersa fon Ditersrofa. Redovno je pozivan da svira s poznatim ansamblima današnjice, među kojima su gudački kvarteti Brodski i Allegri, Fleesensee Festival sa Julijom Fišer, Svjetski mirovni orkestar. Uživa u različitim oblicima podučavanja, kao pedagog, trener, tj. edukator u projektima koji obuhvataju širok uzrasni dijapazon, uključujući i djecu s posebnim potrebama.

 
giovanni_gnocchi_01-1.jpg

 

ĐOVANI NJOKI, violončelista, svoj debitantski solistički nastup imao je na koncertu na kojem je nastupao i čuveni violončelista Jo-Jo Ma. Učio je od vrhunskih pedagoga kao što su Roko Filipini, Mario Brunelo, Enriko Bronci, Luka Simončini, Klemens Hagen i dr. Laureat je više takmičenja, dobitnik Nagrade Parkhouse, londonskog Vigmor Hola, a nakon jednog takmičenja 2012. godine, postao je profesor violončela na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu. Osam godina bio je solo-čelista Salcburške kamerate, tokom jedne sezone gostujući prvi čelista u Kraljevskom filharmonijskom orkestru u Londonu, zatim, po pozivu, i u Minhenskim filharmoničarima, Malerovom kamernom orkestru, Sidnejskоm simfonijskom orkestru, Londonskom simfonijskom orkestru. Od 2008. godine član je Orkestra Lucernskog festivala, pod upravom dirigenta Klaudija Abada. Kao solista, nastupao je s orkestrima kojima su dirigovali Gustavo Dudamel, Kristofer Hogvud, Daniel Koen i drugi, a kao kamerni muzičar ostvario je saradnju s Leonidasom Kavakosom, Aleksandarom Madžarom, Gordanom Nikolićem, Romanom Simovićem, Pjerom Amojalom, Iljom Gringolcem i dr. U tekućoj sezoni izvodi najvažnije koncerte za violončelo autora različitih epoha, među kojima su Dvoržak, Šuman, Bokerini, Čajkovski, Hajdn, Betoven, Brams, Gulda.

 
Dragan Djordjevic.jpg

 

DRAGAN ĐORĐEVIĆ, violončelista, prvo je počeo da uči violinu a potom violončelo, u klasi prof. Relje Ćetkovića u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Sandre Belić, a usavršavao se na Školi za muziku i dramu Gildhol u Londonu i Visokoj školi za muziku u Esenu. Usavršavao se kod renomiranih čelista poput Miše Majskog, Borisa Pergamenčikova, Nade Kecman i dr. Laureat je međunarodnih takmičenja i dobitnik brojnih specijalnih nagrada. Kao solista, nastupao je sa Bergiškim simfoničarima, Beogradskom, Makedonskom, Plevenskom filharmonijom, Kamernom filharmonijom Amadé, simfonijskim orkestrima RTS-a, RTV Slovenije, Jugoistočne Evrope, zatim Bamberškim kamernim orkestrom, Gudačima Sv. Đorđa, Kamernim orkestrom Dušan Skovran itd. Član je gudačkog kvarteta Rubikon, nastupa sa ansamblom Double Sens, a saradnju je ostvario i sa umjetnicima kao što su Šlomo Minc, Itamar Golan, Emil Tabakov, Tan Dun, Roman Simović, Nemanja Radulović, Piter Skalptor i dr. Vanredni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i umjetnički direktor u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Svira na violončelu Džejmsa i Henrija Benksa iz 1797. godine.

 
Ratimir Martinovic 3 color.jpg

 

RATIMIR MARTINOVIĆ, pijanista i direktor KotorArta, svojim visokim intelektom, briljantnom tehnikom i originalnim izrazom obezbjeđuje posebno mjesto i status među umjetnicima svoje generacije. Nakon klase prof. Emilije Sposojevičeve u Kotorskoj muzičkoj školi, preko novosadskih profesora Frederika Stankovića i Arba Valdme, dospeo je do Kemala Gegića, jednog od najvećih virtuoza današnjice, u kojem je pronašao višegodišnjeg pedagoga – prvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a potom na Univerzitetu Floride u Majamiju (SAD). Diplomirao je 1999. godine, а magistrirao 2002. godine, dirigujući i svirajući djela Mocarta i Hajdna, uz resital Bahovih djela. Pedagoškim radom bavi se na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u statusu redovnog profesora, kao i na majstorskim kursevima. Nastupio je na preko 700 koncerata, s više od 60 orkestara u Evopi, Aziji, Južnoj i Sjevernoj Americi, u dvoranama Karnegi hol (Njujork), Parko della musica (Rim), Rudolfinum i Dvorana Dvoržak (Prag), Oriental Art Centar (Šangaj), Dvorana Glenn Gould (Toronto), Lisinski (Zagreb), Art Centar (Seul), Međunarodni dom muzike (Moskva). Objavio je dva kompakt-diska. Od 2016. godine posvećen je stvaralaštvu Vasilija Mokranjca (1923–1984), čiji je kompletan klavirski opus premijerno izveo na gotovo trosatnom resitalu u Beogradu 2016. godine. Zajedno s porodicom Mokranjac, osnovao je Fondaciju Vasilije Mokranjac, čiji je predsjednik.