IVO VIZIN – KAPETAN OD SNOVA

2019-07-01 21:00, Duration 80min

Ljetnja pozornica

ponedjeljak, 1. jul
Ljetnja pozornica, 21 h

Jelena Milošević 
IVO VIZIN – KAPETAN OD SNOVA
Gradsko pozorište Podgorica (Crna Gora) 
Kotorski festival pozorišta za djecu (Crna Gora) 
Kulturni centar Nikola Đurković (Crna Gora)
Trajanje: 80 min. | Uzrast: 12+ 
*revijalni program

ivo_vizin-12-18-690.jpg

 

Režija: Zoran Rakočević  
Dramaturgija: Dragana Tripković
Kostimografija: Dragica Laušević
Kompozitor: Nemanja Bečanović
Koreografija: Slavka Nelević
Dizajn svjetla: Zoran Rakočević, Slavka Nelević
Fotografija: Duško Miljanić
Dizajn promo-materijala: Srđa Dragović  
Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Sanja Popović, Pavle Popović, Goran Slavić, Miloš Pejović, Branka Femić Šćekić, Pavle Ilić

 

ivo_vizin-12-18-456.jpg

Šta je to heroj? Kako se mjeri njegovo junaštvo? Kako izgleda? Je li visok, snažan, gromkog glasa? Jede li spanać? Kupa li se svaki dan u buretu punom čarobnog napitka? Gađa li strijelom tačno u centar mete? Krade li zlatno runo od bogova?
Moj heroj je Ivo Vizin, jedan dječak koji je prije dva vijeka rođen u Boki. To što je kasnije ostvario svoj san oplovivši zemaljsku kuglu, to su samo posljedice njegovog herojstva. Kad je imao dvanaest godina, postao je velik. A kako? Vrlo lako. Nije zaboravio na porodične vrijednosti ni u najtežim momentima svog siromašnog odrastanja. Bosonog, pa šta? Ne mora heroj da ima cipele. Može slobodno da ima i rupe na laktovima i koljenima. Pocijepana košulja nije strašna stvar, ako imaš srce. Prazan džep je sasvim u redu ako je duša puna kao nar. Heroj, dakle, može da bude i ovakav i onakav, ali mora biti plemenit. Nemojte da zaboravite da poljubite majku svakog jutra, da pomilujete mlađeg brata ili sestru, da podijelite sendvič sa školskim drugom, da pomognete baki da pređe ulicu, da zalijete cvijeće u bašti, da čuvate parkovsku klupu, da nahranite pticu, da pomognete svima kojima pomoć treba. To je jedini način da Vas istorija zapamti. 

Zoran Rakočević