KOTORART TALENTI

2019-07-15 21:30

Crkva Sv. Duha

ponedjeljak, 15. jul
Crkva Sv. Duha, 21.30 h
KOTORART TALENTI

UČENICI ŠOSMO VIDA MATJAN, KOTOR
KATRINA AGATE, violončelo (SAD)
TAMARA ALEKSIĆ, klavir (Crna Gora)
MARINA MIKIĆ, klavir (Crna Gora /Srbija)

Katrina Agate, photo.jpg
Program
 
Biljana Krstić (1970)
Usamljeni leptir
Izvodi: Mia Filipović, klavir, III razred
Klasa: Lidija Molčanova
 
Sergej Banevič (1941)
Vojnik i balerina
Izvodi: Damjan Filipović, klavir, V razred
Klasa: Lidija Molčanova
 
Frederik Šopen (1810–1849)
Poloneza u g-molu, op. posth.
Izvodi: Anđela Bijelić, klavir, VI razred
Klasa: Danijela Filipović
 
Eitor Vila-Lobos (1887–1959)
Mazurka – Choro iz Brazilske svite
Izvodi: Kristina Miljenović, gitara, VI razred
Klasa: Romeo Lukšić
 
Vilhelm Bernau (1898–1958)
Ciganska svita, I stav
Izvodi: Vasilije Ševaljević, harmonika, VI razred
Klasa: Goran Ševaljević
 
Vitorio Monti (1868–1922)
Čardaš, aranžman R. Červonkija
Izvodi: Vjera Radulović, violina, VIII razred 
Klasa: Ivana Radović
 
Vilijam Džilok (1917–1993)
Izvodi: Vjera Radulović, klavir, VI razred
Klasa: Ljiljana Dončić
 
Đovani Batista Pergolezi (1710–1736)
Se tu m'ami
Izvodi: Sara Labib, solo pjevanje, I razred srednje škole
Klasa: Milica Milanović
 
Rišar Galijano (1950)
Valcer za Margo
Izvodi: Jovan Jokić, harmonika, I razred srednje škole
Klasa: Goran Ševaljević
 
Sesil Šaminad (1857–1944)
Concertino
Izvodi: Tamara Živković, flauta, IV razred srednje škole
Klasa: Andrea Živković
 
Petar Iljič Čajkovski (1840–1893)
Usred bučnog bala, iz zbirke Šest romansi, op. 38
Izvodi: Arijana Kollari, solo pjevanje, I razred srednje škole
Klasa: Milica Milanović
 
Nikolo Paganini (1782–1840) 
Kapris, br. 5
Izvodi: Boško Tujković, harmonika, IV razred srednje škole
Klasa: Goran Ševaljević
 
Gaspar Kasado (1897–1966)
Svita za solo violončelo
1. Preludijum-fantazija (Sarabanda)
3. Finale (Hota)
Izvodi: Katrina Agate, violončelo
 
Antonjin Dvoržak (1841–1904)
Tihe šume, za violončelo i klavir
Izvodi: Katrina Agate, violončelo
Klavir: Marina Mikić
 
Partner koncerta LOGO ŠOSMO Vida Matjan
Vida Matjan 1 cDusko Miljanic.jpg

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan u Kotoru tokom sedam decenija postojanja zadržala je status ustanove koja baštini prave vrijednosti nacionalne i svjetske muzičke kulture, ali i koja osavremenjuje i unaprijeđuje nastavni proces. Današnji nastavnici i saradnici sa uspjehom nastavljaju tradiciju svojih prethodnika i svakodnevnim zalaganjem i trudom doprinose razvoju ustanove koja potvrđuje svoj kvalitet plasmanima na državnim i međunarodnim takmičenjima i festivalima. Pored velelepnog zadnja u Starom gradu, škola obavlja djelatnost i u područnim odjeljenjima u Risnu, Radanovićima i Lastvi Grbaljskoj. Sa oko 450 učenika i 48 nastavnika i saradnika, nastava se odvija na odsjecima za klavir, duvače, gudače, solo pjevanje... Drugu godinu zaredom Škola organizuje radionicu Muzička bašta, za najmlađe, s ciljem da motiviše djecu u ranom uzrastu da kroz pjesmu, igru i javni nastup zavole muziku. Od 2007. godine Škola sa ponosom nosi ime Vide Matjan, kompozitorke i pedagoškinje, direktorke i utemeljiteljke Škole, koja je muzičko obrazovanje stekla u rodnoj Ljubljani, pa u Beogradu. Izuzetna energija i svestranost muzičkog djelovanja, kulminirali su u oblasti muzičke pedagogije, u kojoj je Vida Matjan konstantno težila inovacijama, kako bi djeci školu učinila drugim domom. Stoga, interesovanje djece je neprekidno raslo, pa su mnogi nakon školovanja nastavljali da se profesionalno bave muzikom, dok su drugi ostajali u sferi amaterizma, djelujući kao članovi gradskih i crkvenih horova, članovi Gradske muzike itd.

Santa Barbara i Kotor ove godine obilježavaju desetogodišnjicu zvaničnog uspostavljanja saradnje bratskih gradova. Za to vrijeme, dva grada premostila su veliku fizičku udaljenost i svekolike razlike koje postoje među njima, prepoznajući ono što ih spaja: afinitete prema umjetnosti, sportu, kulturi, kulinarstvu – lijepim i plemenitim aspektima života. Česte razmjene, prije svega mladih, talentovanih ljudi, siguran je put ka jačanju i daljem uspješnom razvijanju ovih veza i stvaranju prijateljstava koja njeguju iste vrijednosti. Zahvaljujuci Komitetu gradova pobratima Santa Barbare i Kotora, pod pokroviteljstvom gospodina Džordža Lilija, koji svesrdno podržava razvoj prijateljstva dva grada, mladi vaterpolisti, kuvari i muzičari posjećivali su se, učeći međusobno od svojih vršnjaka, šireći svoje horizonte, stičući nova prijateljstva i otkrivajući nove predjele, gradove i zemlje, običaje i kulture. Već nekoliko godina traje saradnja Festivala KotorArt sa čuvenom Muzičkom akademijom Zapada (Music Academy of the West), a prošle godine započeta je saradnja s Univerzitetom Kalifornije u Santa Barbari (UCSB). Ove godine u goste nam dolazi izvrsna mlada čelisestkinja, Katrina Agate, a u oktobru će mladi muzičari iz Crne Gore uzvratiti posjetu Santa Barbari, gdje će imati nekoliko nastupa. Razmjena iskustava, nastupanja i napredovanje mladih muzičara u fokusu su i KotorArta i Komiteta gradova pobratima Santa Barbare i Kotora.

Katrina Agate počela je da uči violončelo s devet godina. Studirala je u klasi Endrjua Kuka, Dženet Šulman, Rajana Svinija, Klajva Grinsmita, Džejkoba Brauna, a sada je u klasi prof. Dženifer Klecel. Pohađala je brojne majstorske kurseve eminentnih pedagoga, kao što su Jo-Jo Ma, Stiven Iserlis, Alban Gerhard i Karter Bri. Godine 2015. pohađala je ljetnju Muzičku akademiju, u klasi prof. Dejvida Gebera i Alana Stepanskog. Prošle godine nagrađena je stipendijom Martin Kamen za gudače Kaliforniijskog univerziteta u Santa Barbari. Nedavno je osvojila prvo mjesto u seniorskoj instrumentalnoj kategoriji na Takmičenju PASF Scholarship. Trenutno studira elektrotehniku i violončelo na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari.