KOTORART TALENTI

2019-07-25 21:30

Crkva Sv. Duha

četvrtak, 25. jul
Crkva Sv. Duha, 21.30 h
KOTORART TALENTI

LUKA PERAZIĆ, violina (Crna Gora)
KOSTA POPOVIĆ, violončelo (Crna Gora)
SIMO ŠIŠEVIĆ, klavir (Crna Gora)

Program:

Sergej Rahmanjinov (1873–1943)
Elegični trio u g-molu, br. 1. op. posth.

Dmitrij Šostakovič (1906–1975)
Klavirski trio u e-molu, br. 2, op. 67
Andante
Allegro con brio
Largo
Allegretto

Astor Pjacola (1921–1992)
Zima, iz ciklusa Godišnja doba u Buenos Ajresu

Luka Perazic foto.jpg

Luka Perazić, violinista, počeo je da svira violinu s osam godina, u klasi prof. Vilija Ferdinandija, u Muzičkoj školi Vasa Pavić u Podgorici, i već s dvanaest imao je prvi nastup s orkestrom, a ubrzo i prvi solistički koncert. Pohađao je seminare kod uglednih violinista i pedagoga: Romana Simovića, Kšištofa Smijetane, Vujadina Krivokapića, Marka Josifoskog, Antona Martinova, Marka Radonića, Marka Simovića, kao i seminare gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije i kvarteta Montenegro. Pohađaо је i školu Whitgift u Londonu i program za mlade talente Škole za muziku i dramu Gildhol, gdje će od jeseni nastaviti redovno školovanje. Učestvovao je na velikom broju takmičenja u Srbiji, Italiji, Albaniji, Makedoniji, Češkoj i Velikoj Britaniji, gdje je osvajao uglavnom prve ili specijalne nagrade. Tokom prethodnih godina nastupao je kao solista s orkestrom na svečanom koncertu povodom proslave Dana oslobođenja Podgorice, završnom koncertu Festivala gudača u Kotoru, zatvaranju Barskog ljetopisa, na koncertu povodom jubileja Muzičke akademije na Cetinju, ali i sa združenim simfonijskim orkestrima mladih Crne Gore i Albanije. Tokom ljeta 2017. godine bio je član Festivalskog omladinskog orkestra na renomiranom Festivalu u Verbijeu.

Kosta Popovic foto.jpg


Kosta Popović, violončelista, Muzičku školu Vasa Pavić u Podgorici upisao je sa šest godina, u klasi svog oca, prof. Mladena Popovića. Dobitnik je brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima u Italiji, Engleskoj, Albaniji, Srbiji i Crnoj Gori, kao i specijalne Nagrade Tim Posner na Takmičenju gudača Whitgift, u Londonu 2018. godine. Sviranje na violončelu usavršavao je na seminarima kod poznatih pedagoga poput Aleksandra Rudina, Viktora Uzura, Rafaela Volfiša, i u radionicama kamerne muzike kod profesora Pitera Istvuda, Tatjane Prelević, Dmitrija Prokofjeva, Rajharda Armledera. Pored solističkog sviranja, aktivno se bavi i kamernom muzikom, a kao vođa violončela orkestra Muzičke škole Vasa Pavić u Podgorici bio je učesnik brojnih projekata koje je organizovala ova institucija u saradnji s Ministarstvom kulture Crne Gore i Kulturno-informativnim centrom Budo Tomović. Od septembra 2017. godine školovanje je nastavio kao stipendista škole Whitgift i omladinskog programa Škole za muziku i dramu Gildhol u Londonu, kod profesora Džonatana Fjua i Vilijama Brusa, gdje će od jeseni nastaviti školovanje kao stipendista te institucije.

 

Simo Sisevic foto.jpg

Simo Šišević, pijanista, studira na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu, u klasi prof. Gordona Fergus-Tompsona. Muzičku školu Petar II Petrović Njegoš u Baru počeo je da pohađa sa šest godina, u klasi prof. Maje Basarab, a školovanje nastavio u Muzičkoj školi Vasa Pavić u Podgorici, u klasi prof. Anke Asanović. Usavršavao se na majstorskim kursevima Borisa Kraljevića, Jurija Kota, Đulija Potence, Ijana Džonsa, Vladimirа Bočkarjovа, Antonа Martinova. Na brojnim takmičenjima osvojio je dvije zlatnе lirе na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore, prve nagrade na takmičenju Petar Gaci u Skadru, Pijanističkom takmičenju u Tivtu, Academy Award u Rimu, kao i specijalne nagrade i srebrne lire. Učesnik je džez festivala Made in New York, projekata Muzičke škole Vasa Pavić, Festivala Vikend savremenog klavira u Parizu. Tokom studija, bio je angažovan na „maratonskim“ koncertima i projektima s akademskim horom. Održao je resitale na Festivalu Barski ljetopis, potom u Londonu, nastupio je u klavirskom triju na završnom koncertu polaznika Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Cetinju. Njegovu karijeru velikodušno su podržale Fondacije The Katheleen Trust, The Zetland, Ministarstvo kulture Crne Gore itd.