ROMAN & PRIJATELJI

2019-08-06 21:30

Crkva Sv. Duha

utorak, 6. avgust
Crkva Sv. Duha, 21.30 h
ROMAN & PRIJATELJI
 
ROMAN SIMOVIĆ, violina (Crna Gora / Velika Britanija)
FRANČESKA DEGO, violina (Italija / Velika Britanija)
MILENA SIMOVIĆ, viola (Srbija / Velika Britanija)
BLAJT TEH-ENGSTREM, viola (SAD)
NAREK HAHNAZARJAN, violončelo (Jermenija)
SAJMON KROFORD-FILIPS, klavir (Velika Britanija / Švedska)
 
PROGRAM
 
Sezar Frank (1822–1890)
Klavirski kvintet u f-molu
Molto moderato quasi lento – Allegro
Lento con molto sentimento
Allegro non troppo ma con fuoco
 
Johanes Brams (1833–1897)
Klavirski kvartet u c-molu, br. 3, op. 60
Allegro non troppo
Scherzo: Allegro
Andante
Finale: Allegro comodo
 
Ulaznice za program možete obezbjediti OVDJE.
DSC_9005.JPG
Roman Simović, violinista i koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, svojom briljantnom virtuoznošću i urođenom muzikalnošću osvojio je najznačajnije svjetske scene kao što su Velika sala moskovskog Konzervatorijuma Čajkovski, Sala Pozorišta Marijinski u Sankt-Peterburgu, Velika opera u Tel-Avivu, Rudolfinum u Pragu itd. Pobijedio je na najvećim violinskim takmičenjima: Rudolf Lipicer u Italiji, Sion-Valais u Švajcarskoj, Henri Vijenavski u Poljskoj. Kao solista, nastupa s najpoznatijim orkestrima i najtraženijim dirigentima, među kojima su V. Gergijev, A. Papano, D. Harding, K. Jarvi, J. Belohlavek, P. E. Kasado, Dž. Vilijams i dr. Redovno nastupa na najznačajnijim svjetskim festivalima kao što su Festival u Verbijeu, Bijele noći, Istočni festival Valerija Gergijeva, Dubrovačke ljetne igre, KotorArt, BEMUS, NOMUS, sarađujući s umjetnicima poput L. Kavakosa, E. Kisina, J. Vang, F. Kapisona, M. Majskog, Š. Minca, I. Golana, J. Rahlina i dr. Majstorske radionice održava u SAD, Britaniji, Južnoj Koreji, Srbiji, Crnoj Gori, Izraelu, Italiji. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine. Proteklu sezonu Simović je krunisao kompakt-diskovima s Paganinijevim Kaprisima, za Izdavačku kuću Londonskog simfonijskog orkestra – LSO live, i koncertima Čajkovskog i Glazunova, koje je s dirigentom Valerijem Gergijevim i orkestrom Teatra Marijinski snimio za Izdavačku kuću tog pozorišta.
Francesca Dego 1.jpg
Frančeska Dego, violinistkinja, jedna je od najtraženijih umjetnica mlađe generacije na međunarodnoj sceni. Kao potpisnica ugovora s Izdavačkom kućom Dojče Gramofon, snimila je kompakt-disk s djelima Paganinija i Volf-Ferarija, zajedno sa Simfonijskim orkestrom grada Birmingema i dirigentom Danielom Rustionijem, a 2018. godine i CD Italijanska svita. Svirala je s Filharmonijom Halea, Kraljevskim škotskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Kelna, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Ouklandskom filharmonijom, brojnim italijanskim orkestrima, ostvarujući saradnju s dirigentima K. Franklinom, P. Gudvajnom, K. Hogvudom, V. Maršalom, Š. Mincom i dr. Kao kamerni izvođač, nastupa s umjetnicima kao što su S. Akardo, B. Đurana, M. Majski, D. Nordio, D. Leonardi. Godine 2008. pridobila je svjetsku pažnju nakon pobjede na Međunarodnom takmičenju Paganini u Đenovi, kao prvi italijanski ženski pobjednik još od 1961. godine. Piše kolumne i članke za Bi-Bi-Si, „Suonare News“, časopis „Classical Music Magazines“, „The Strad“ itd. Svira na raritetnim violinama kremonskih graditelja – Frančeska Ruđerija iz 1697. godine i Gvarnerija del Đezua iz 1734. godine, na kojoj je svojevremeno svirao Ruđero Riči, jedan od najpoznatijih violinista XX vijeka.
Milena 1.jpg
Milena Simović, violistkinja, završila je osnovne studije violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Maje Jokanović, a master program na Školi za muziku i dramu Gildhol u Londonu, u klasi prof. Kšištofa Smjetane. Violu je studirala u klasi čuvenog Lorensa Pauera na Univerzitetu umjetnosti u Cirihu. Nastupala je na svim značajnim festivalima u regionu, kao i na festivalima u Velikoj Britaniji, Italiji, Švajcarskoj, Izraelu, Brazilu i Americi. Redovno nastupa solistički i u kamernim ansamblima s istaknutim umjetnicima kao što su Aljona Bajeva, Vadim Holodenko, Julijan Rahlin, Vadim Rjepin, Itamar Golan, Danilo Rosi, Gordan Nikolić, Roman Simović, Ksenija Janković, Đovani Njoki, Olga Sitkovetski, dok je tokom trogodišnje saradnje s violinistom Najdželom Kenedijem snimila tri kompakt-diska. Sarađivala je s dirigentima: Ser Kolin Dejvis, Valerij Gergijev, Đanandrea Noseda, Daniel Harding, Maksim Vengerov, Gustavo Dudamel i dr. Redovno nastupa kao članica Londonskog simfonijskog orkestra, kamernog orkestra Akademije St. Martin in the Fields, a 2017. godine dobila je poziv za poziciju solo violiste u Simfonijskom orkestru grada Birmingema. Svira na violi Paola Antonija Testorea iz 1740. godine.
Blythe Engstroem za katalog.JPG
 
Blajt Teh Engstrem, violinistkinja i violistkinja, završila je studije na Univerzitetu Indijane u Blumingtonu, odsjek violina, u klasi prof. Neli Školnikove, Mimi Zvajg i Jozefa Gingolda, i odsjek viola, u klasi prof. Atara Arada, a potom nastavila školovanje u klasi prof. Andreasa Karnedesa u Pitsburgu. Kao pasionirani kamerni kamerni muzičar, sarađivala je s Menahemom Preslerom, Juđom Vang, Lisom Batijašvili, Renoom Kapisonom, Leonidasom Kavakosom, Gaborom Takač-Nađem, Gotjeom Kapisonom i dr. Trenutno je članica Gudačkog kvarteta Serafino. Nastupala je na brojnim festivalima kao što su Miyazaki u Japanu, festivali u Dvorcima Elmau i Cappenberg u Njemačkoj, Beleriv i Verbije u Švajcarskoj. Pomogla je stvaranje Kamernog orkestra Festivala u Verbijeu i blisko sarađivala s direktorom orkestra, Gaborom Takač-Nađem. S ovim ansamblom nastupala je na međunarodnoj turneji zajedno s proslavljenim umjetnicima kao što su Marta Argerič, Džošua Bel i Martin Frest, a iz te saradnje rezultat je i njen prvi kompakt-disk koji je snimila s Maksimom Vengerevim za Izdavačku kuću EMI. Bila je koncert-majstor Kamernog orkestra, dok je trenutno vođa dionica viole.
simon by ulrica-stjernkvist.jpg
Sajmon Kroford-Filips, pijanista, karijeru razvija kao solista, kamerni muzičar i, odnedavno, dirigent. Kao umjetnički savjetnik i šef-dirigent orkestra Sinfonietta u Vesterosu u Švedskoj, od 2017. godine, predstavio se publici na Baltičkom festivalu, u koncertnim salama Stokholma i Geteborga. Njegovi trenutni dirigentski angažmani uključuju rad sa Simfonijskim orkestrom Alburga u Holandiji. Kamernim ansamblom „Nash“, Engleskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Radio Švedske. Kao pijanista, član je klavirskоg triја „Kungsbacka“, ansambala „Stockholm Syndrome“ i „Nash“. Premijerno je izveo djela savremenih kompozitora Tomasa Adesa, Brita Bistrema, Mark-Entonija Turnejdža, dok je s pijanistom Filipom Murom premijerno izveo Kvartet za dva klavira i dva vibrafona Stiva Rajša, uz ocjenu Njujorškog magazina da je riječ o jednom od deset najboljih izvođenja u toj godini. Snima za radijske i televizijske kuće u Evropi, Australiji i Japanu, izdavačke kuće „BIS“, „Channel Classics“, „Harmonia Mundi“, „LSO Live“, „Naxos“. Kao predavač, radio je na Školi za muziku i dramu Gildhol, Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, a trenutno predaje na Akademiji za muziku i dramu u Geteborgu.