POZORIŠNA PREDSTAVA: Mara i Kata

2020-08-11 21:30

Crkva Sv. Duha

utorak, 11. avgust
Crkva Sv. Duha, 21.30 h
POZORIŠNA PREDSTAVA
 
 
Mara i Kata
 
Autor projekta: Saša Božić
Saradnice na projektu:
Nataša Dangubić, kao Mara
Doris Šarić Kukuljica, kao Kata
 
 
  1. Godina 2020: Korektnost
  2. Godina 2000: Što su nam ostavili?
  3. Godina 2040: Budućnost
Mara i Kata_DLJI arhiva (18) (1).jpg
Šezdesetih godina 20. vijeka započela je čuvena emisija HR Radio Dubrovnika Na posjedu u kundurica, a u vrijeme njenog emitovanja ulice Grada bi opustjele, čega se mnogi Dubrovčani još sjećaju. Kroz kontinuirano emitovanje na radiju, glumice Žužu Egrenji i Desu Begović Mrkušić u ulogama Kate i Mare, posjećuje Dundo Pero (u izvedbi gospara Toma Šuljka) te taj slavni trojac u formi tipične dubrovačke ćakulete komentira recentna gradska događanja. Predstava Mara i Kata, inspirirana je tragovima te slavne radio emisije, te zapisima Dese Begović Mrkušić Dubrovačke kundurice i nastaje kao priča o mentalitetu grada, naravi njegovih stanovnika, puna gorko-slatkih silnica, prvenstveno onih koje revidiraju uspomene i obogaćuju sjećanje. Predstava Mara i Kata nelinearno posjećuje različite epohe u životu Grada, seleći nas iz 2020. u 2000. godunu, a potom u daleku budućnost. Nataša Dangubić i Doris Šarić Kukuljica vode vas na apsurdno putovanje Gradom, od kraja devedesetih do recentnih vremena, Gradom koji danas plovi svojoj neizvjesnoj budućnosti.
 
Saša Božić diplomirao je pozorišnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 2006. godine. Tokom studija, edukovao se i u području savremenog plesa i koreografije. Svoje umjetničko obrazovanje usavršavao je i dopunjavao na brojnim seminarima, radionicama i rezidencijalnim programima u zemlji i inostranstvu. Docent je na Katedri scenskog pokreta pri Odsjeku glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Pomoćnikom intendantice Dubrovačkih ljetnih igara za dramski program imenovan je 2017. godine.
 
Nataša Dangubić glumu je diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i ubrzo postala članica ansambla Teatra &TD. Danas je članica ansambla ZKM-a. Ostvarila je veliki broj zapaženih uloga u predstavama koje su gostovale na festivalima u Hrvatskoj, u Evropi i širom svijeta. U pozorištu često nastupa u predstavama Saše Božića, Olivera Frljića, Tomija Janežića, Bobe Jelčića, Joška Juvančića, Ivice Kunčevića, Mirana Kurspahića, Paola Mađelija, Franke Perković, Nataše Rajković. Često nastupa na filmu, te u televizijskim serijama.
 
Doris Šarić Kukuljica diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1982. godine, a od 1992. stalna je članica ansambla ZKM-a. Ostvarila je više od 130 uloga u pozorištu, a manji broj na televiziji i filmu. Na Hrvatskom radiju snimila je više od 400 radio drama i radio emisija u kojima je interpretirala poeziju i prozu. Radi u zvanju vanredne profesorke na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je brojnih nagrada na Dubrovačkim ljetnim igrama, kao što su Nagrada hrvatskog glumišta za ulogu Jele u Tužnoj Jele (režija Ivice Kunčevića) i Jele u Ekvinociju (režija Joška Juvančića), Nagrada Orlando za ulogu Hekube u Hekubi Ivice Boban i Mare u Geraniumu (režija Marine Pejnović).