PROFESORI MUZIČKE AKADEMIJE (CETINJE) U GOSTIMA

2020-08-01 21:30

Crkva Sv. Eustahija, Dobrota

subota, 1. Avgust
Online koncert
Crkva Sv. Eustahija, Dobrota, 21.30 h
PROFESORI MUZIČKE AKADEMIJE (CETINJE) U GOSTIMA
 
MARIJA ĐURĐEVIĆ ILIĆ, flauta (Srbija / Crna Gora)
PETAR GARIĆ, klarinet (Crna Gora)

GEORGI KALAJDJIEV, fagot (Sjeverna Makedonija)

muz ak TRIO.jpg
PROGRAM
 
Ludvig van Betoven (1770–1827)
Trio u C-duru za dve oboe i englesi rog (flautu, klarinet i fagot), op. 87
Allegro
Adagio cantabile
Menuetto
Presto
 
Šarl Kešlen (1867–1950)
Lento
Moderato
Allegro
 
Robert Mučinski (1929–2010)
Fragmenti
            Valcer
            Usamljenost
            Odmor
            Sanjarenje
            Izlaz
Partner koncerta: Univerzitet Crne Gore - Muzička Akademija Cetinje
Marija Đurđević Ilić, flauta, završila je Srednju muzičku školu Dr Miloje Milojević u Kragujevcu, a potom diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiju na Cetinju, u klasi prof. Ljubiše Jovanovića, s najboljim ocjenama. Tokom studija ostvarila je izuzetne rezultate koji su je doveli u sam vrh flautskog izvođaštva na prostorima bivše Jugoslavije. Postala je laureat flautskih festivala u Valjevu, Podgorici, Kotoru i Međunarodnog takmičenja Petar Konjović u Beogradu. Usavršavala se na brojnim majstorskim kursevima vodećih svjetskih flautista. Učestvovala je na manifestacijama i domaćim festivalima kao što su A Tempo, Grad teatar Budva, DEUS u Podgorici, Barski ljetopis; ICA (International Montenegro Music Festival) u Baru, KotorArt. Od 2007. godine članica je Crnogorskog simfonijskog orkestra na mjestu prve flaute. Vanredni je profesor na odsjeku flaute na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Svira na četrnaestokaratnoj zlatnoj flauti Nagahara.
 
Petar Garić, klarinetista, nakon Srednje muzičke škole Vasa Pavić u Podgorici, u klasi prof. Veselina Bogićevića, diplomirao je na osnovnim i poslijediplomskim studijama klarineta na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Anta Grgina, sa najboljom ocjenom. Od 2003. godine radio je kao prvi klarinetista u Simfonijskom orkestru RTCG, a od osnivanja Muzičkog centra Crne Gore radi u Crnogorskom simfonijskom orkestru na mjestu prvog klarineta. Na Muzičkoj akademiji na Cetinju bio je stručni saradnik, a sada je samostalni predavač na predmetu klarinet. Kao solista, kamerni i orkestarski muzičar, nastupao je u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj i Turskoj.
 
Georgi Kalajdjiev, fagot, muzičko obrazovanje započeo je u Đevđeliji (Sjeverna Makedonija). Fagot je počeo da svira u četrnaestoj godini, u klasi prof. Gorana Zafirovića u Skoplju. Studirao je fagot na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju, u klasi prof. Marijana Miloševskog. Ubrzo je postao drugi fagotista u Skopskoj operi i Filharmoniji. Tokom školovanja učestvovao je na više takmičenja, kao solista i kao kamerni muzičar. Nastupao je na festivalima kao što su Skopsko ljeto, Ohridsko ljeto, Zlatna lira, Jesenske muzičke svečanosti. Od 2017. godine član je Crnogorskog simofnijskog orkestra.