DANTE 700 Multimedijalni program

2021-07-27 22:00

Plato ispred Bogorodičinog hrama, Prčanj

utorak, 27. jul
Plato ispred Bogorodičinog hrama, Prčanj, 22 h
DANTE 700
Multimedijalni program 


Obraćanje Luke Celiolija, ambasadora Republike Italije u Crnoj Gori
Obraćanje Ratimira Martinovića, generalnog i umjetničkog direktora Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike

UČESNICI U PROGRAMU
Antun Sbutega, narator
Sara Lakičević, narator
Dolores Fabian, recitator
recitator
Antonia Vučinović, sopran
Vuk Sandić, gitara

MUZIČKI DIO PROGRAMA
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Preludijum, BWV 998 

Nikolo Pičini (1728–1800)
Se il ciel mi divide, arija sa rečitativom

Domeniko Modunjo (1928–1994)
Nel blu dipinto di blu

Koncert uz podršku Ambasade Italije u Podgorici i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu

Dante 700 je multimedijalna predstava, omaž Danteu Aligijeriju, čiji je cilj da na savremen i aktraktivan način predstavi publici djelo velikog umjetnika, povodom 700 godina od njegove smrti, ali i da ukaže na uticaj njegovog djela na ovaj prostor. Predstava se odvija na Platou ispred monumentalne Bogorodičine ckrve na Prčanju, jer se na njemu nalazi bista kotorskog biskupa Frana Uccellinija Tice, koji je 1910. godine bio autor prvog kompletnog prevoda Danteovog remek-djela Božanstvena komedija na, tada zvanični, srpsko-hrvatski jezik. Kombinacija naracije, stihova, muzičkih numera i video-zapisa na originalan način dočaravaju ogromni literarni, umjetnički i muzički uticaj Danteovog djela tokom vjekova.

Antun Sbutega foto 1.jpg

Antun Sbutega, narator, završio je Gimnaziju u Kotoru, a Ekonomski fakultet u Beogradu, gdje je i magistrirao i doktorirao. Predavao je na Pomorskom fakultetu u Kotoru do 1991, kada se sa porodicom seli u Rim. Radio je u Vatikanu (Kongregaciji za evanđelizaciju naroda) gdje se bavio finansiranjem katoličkih misija u svijetu, do 2007. Za prvog ambasadora Crne Gore pri Svetoj stolici i Suverenom viteškom malteškom redu imenovan je 1. januara 2007, i tu dužnost obavljao je do 1. aprila 2013. godine. Bio je ambasador Crne Gore u Republici Italiji, Malti i San Marinu do penzionisanja, krajem 2016, a u junu iste godine, izabran je za admirala Bokeljske mornarice Kotor. Predsjednik je Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, nosilac je više odlikovanja i član viteških redova. Sarađivao je sa više univerziteta u Italiji, učestvovao je na brojnim naučnim skupovima. Autor je preko stotinu naučnih i stručnih radova iz oblasti ekonomije, pomorstva, istorije, diplomatije i umjetnosti, te dvanaest knjiga, među kojima i knjiga poezije i drame.

Sara Lakicevic foto.jpg


Sara Lakičević, narator, završila je tri smjera srednje muzičke škole: za klavir, za trubu i teoretski smjer u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, a potom studije trube na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mladena Đorđevića. Master studije trube završila je u Barseloni, na Konzervatorijumu Liceu, u klasi čuvenog soliste i pedagoga Luisa Gonazalesa Martija. Tokom školovanja osvajala je nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima a pohađala je seminare kod priznatih pedagoga i svirača. Nastupala je s akademskim orkestrima Novog Sada, Beograda i Barselone, simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, orkestrom Narodnog pozorištu u Beogradu, orkestrom Banjalučke filharmonije, Beogradskom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom, Novosadskim big bendom, kao i Brass Quintetom. Trenutno je doktorantkinja na smjeru komunikologije i medija na Univerzitetu Donja Gorica. Autorka je udžbenika Truba – moj instrument, za potrebe predmeta trube za osnovnu muzičku školu. Sa KotorArtom sarađuje više godina, a trenutno je PR menadžerka Festivala.

 

Dolores Fabian foto.jpg


Dolores Fabian, recitatorka, amaterski glumom počinje da se bavi od svoje šesnaeste godine kao članica Teatra 303. Potom, nastavlja da radi kao radio-voditeljka i voditeljka programa raznih manifestacija. Autorka je nekoliko dječijih i humorističnih predstava koje su rađene namjenski za otvaranje Kotorskih karnevalskih svečanosti. Idejni je tvorac Kotorskog vremepolova koje je NVU Ke nova izvodila na kotorskim pjacama dva ljeta zaredom prikazujući scene iz prošlosti grada, kao i likove koji su tu prošlost stvarali. Zaljubljenik je u Kotor i Boku Kotorsku, posvećena je očuvanju lokalnog govora, izradi Dobrotske čipke, starinskih recepata i svemu što ovo podneblje čini jedinstvenim. Licencirani je turistički vodič za italijanski i engleski jezik od 2004. godine.

 

Antonia Vucinovic foto 3.jpg

Antonia Vučinović, sopran, pjevanje uči od 2015. godine. Nakon završene osnovne muzičke škole u Tivtu, obrazovanje je nastavila u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, radeći sa prof. Lalošević i prof. Milanović. Tokom školovanja učestvovala je na brojnim takmičenjima i festivalima. U Crnogorskom narodnom pozorištu učestvovala je u operi Beomi, Đakoma Pučinija, 2020. godine. Bila je solistkinja na Božićnim i Uskršnjim koncertima u Katedrali Sv. Tripuna u Kotoru, uz pratnju crkvenog hora i mandolinskog orkestra. Bila je aktivni učesnik više majstorskih škola koje su vodili priznati pedagozi: Marina Cuca Franović (Crna Gora), Edita Garčević Koželj (Slovenija), Aleksandra Lazić Labarile (Italija), Antonela Mušente (Italija), Lilia Ilijeva (Bugarska), Ljiljana Lišković (Srbija), Cintija Hensel Bakić (USA/Hrvatska), Leon Cebovski (Hrvatska). Trenutno je studentkinja Muzičke akademije na Cetinju, na odsjeku za muzičku teoriju. 

Vuk Sandic foto.jpg

Vuk Sandić, gitarista, pohađa master studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Danijela Cerovića. Gitaru je počeo da uči sa šest godina u Muzičkoj školi Vasa Pavić u Podgorici, prvo u klasi profesora Srđana Bulatovića, zatim profesora Borjana Radovića i, na kraju, Bojane Brajović. Na brojnim takmičenjima osvajao je Zlatne i Srebrne lire, usavršavao se na majstorskim kursevima koji su držali eminentni profesori iz svijeta i regiona: Goran Krivokapić, Srđan Tošić, Vera Ogrizović, Aleksandar Hadži-Đorđević, Kostas Kociolis, Tomas Oferman, Anabel Montesinos i dr. Tokom studija, učestvovao je na koncertima u Podgorici, Baru, Nikšiću, Tivtu, Herceg Novom i Cetinju.