IZLOŽBA DANTE 700

2021-08-05 19:00

Galerija solidarnosti

četvrtak, 5. avgust
Galerija solidarnosti, 19 h
IZLOŽBA DANTE 700

DIMITRIJE POPOVIĆ, autor izložbe


„Moj ciklus Omaggio a Dante nije nastao kao direktno pretapanje poetskog teksta u likovni izraz. Ilustracija me nikada nije zanimala. Ono što me je privlačilo u Božanstvenoj komediji, preciznije rečeno u Paklu, jeste ona unutarnja ekspresija Danteovih poetskih slika. U njenom sam infernalnom funkcionalizmu nalazio inspirativno izvorište za moje kompozicije. Moj Omaggio neka je vrsta likovnih alegorija koje su proizišle iz poetskih slika Pakla.

Prizori iz Pakla toliko su izražajni i u svojoj obradi precizni da su kod komentatora Danteova djela dobili epitet skulpturalni. Stoga se srećemo sa svojevrsnim paradoksom: s jedne strane, ti su prizori prikladni za ilustrovanje, a s druge, upravo zbog svoje jasnoće i preciznosti, ilustraciju čine nedostatnom – gotovo suvišnom. (- - -)

Sve su to slike u kojima postoji onaj unutarnji pokret mračne energije jednog apsurdnog vremena. Stoga se moj ciklus Omaggio a Dante može tumačiti i kao svojevrsni transfer između Danteova srednjovjekovna i našeg novovjeka pakla.“

Dimitrije Popović

Dimitrije Popovic foto.jpg


Dimitrije Popović, slikar i pisac, završio je studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U galeriji Aleksander Braumiler u Parizu, 1978. godine, izlagao je zajedno sa Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuksom, Viktorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonor Fini, a u Forchajmu, 1982. godine, galerija Liberta i Universal Fine Arts iz Vašingtona organizovali su zajedničku izložbu njegovih radova i radova Salvadora Dalija. Od sedamdesetak samostalnih izložbi i više od tri stotine grupnih, ističu se izložba ciklusa radova Omaž Leonardu (Palazzo Sormani, Milano), ciklus raspeća Corpus Mysticum (Rim), instalacije Pjesma bez riječi (UNESKO, Pariz). Dobitnik je tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za likovnu umjetnost i književnost, poput Zlatne medalje za skulpturu Rajska vrata na Trinaestom međunarodnom bijenalu Dantesca u Raveni, medalje za slikarstvo Andrea Mantenja, medalje i nagrade Giotto e il suo tempo itd. O djelu Dimitrija Popovića do sada je objavljeno trinaest monografija i snimljeno petnaest dokumentarnih filmova. Objavio je pet knjiga eseja o likovnoj umjetnosti i četiri knjige beletristike. Član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije književnosti, Slavenske akademije književnosti i umjetnosti (Bugarska), Crnogorskog PEN centra, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.