KotorArt Don Brankovi dani muzike će i u okviru dvadesetog, jubilarnog izdanja Festivala javne gradske prostore pretvoriti u mjesta žive umjetnosti, vidljive i dostupne svima. Luke umjetnosti, neizostavni su dio programa KotorArt Don Brankovih dana muzike – iz godine u godinu ih dosljedno njegujemo i razvijamo, jer znamo da ovaj program pruža jedinstveno i dragocjeno iskustvo mladim umjetnicima, te da je važno da kroz umjetnost u javnom prostoru doprinesemo stvaranju posebne atmosfere kotorskog Starog grada i Boke Kotorske. 

PJ Duo (2).jpg

Muzika Boke

 

Tragajući za novim oblicima komunikacije u jeziku umjetnosti, KotorArt Don Brankovi dani muzike osmislio je koncept pod nazivom Muzika Boke koji, zbog izuzetne i posebne energije, ostavlja snažan utisak na stanovnike Kotora. Nekoliko dana tokom sedmice za vrijeme Festivala, stanovnici Starog grada Kotora, Dobrote, Kampa, Sv. Stasija, Mua, Prčanja i Perasta budiće se zvucima Kola Bokeljske mornarice u izvođenju kotorskih muzičara. U ranim jutarnjim časovima, tokom sviranja iz barke, muzičarima more koristi kao jedinstveni prenosilac zvuka, a brda koja okružuju zaliv kao neobične akustične „kutije“.

 

Jedan od najprepoznatljivijih elemenata Bokeljske mornarice – Kolo, poznato i kao Kolo Sv. Tripuna, predstavlja spoj srednjovjekovnih sakralnih, i kasnijih svjetovnih elemenata iz života pomoraca. Za vrijeme kola se ne pjeva, ali postoji jedinstven pjesnički tekst koji je krajem 19. vijeka napisao Pavo Božov Kamenarović, pomorski kapetan iz Dobrote. Stihovi ističu ideje narodnog preporoda šezdesetih godina 19. vijeka, kada se jasno naglašavala širina, nacionalna i vjerska tolerancija i osjećaj bratstva, koji se u Boki oduvijek njeguju, a danas, još i više.

 

Ideja Festivala da stanovnike Boke budi zvucima Kola Bokeljske mornarice vezuje se za stihove:

 

Svi zajedno – svi u kolo

Rukama ruke stisnimo

Potvrdimo svim okolo

Da slogu bratsku ljubimo;

Nasljedujmo to načelo

što daše nama djedovi,

A Bog će dat – da veselo

Sl'jedit nas budu sinovi.

Mještani koji se bude uz zvuke Kola obasjani su energijom koja se lako prenosi kada su ovakve poruke u pitanju, a neki sada već odgovaraju, svirajući sa ponti, sa svojih balkona i taraca, tako potvrđujući i šireći poruke mira i zajedništva.