MIŠA MAJSKI I SOLISTI FESTIVALA VERBIJE

2021-08-11 21:00

Porto Montenegro

srijeda, 11. avgust                                         
Porto Montenegro, 21 h                               
MIŠA MAJSKI I SOLISTI FESTIVALA VERBIJE
 
MARK BUČKOV, violina (Rusija)
SAŠA MAJSKI, violina (Belgija)
BLAJT TEH ENGSTREM, viola (Sjedinjene Američke Države)
MIŠA MAJSKI, violončelo (Letonija / Belgija)
LILI MAJSKI, klavir (Belgija)
 
PROGRAM
 
Miša Majski, violončelo / Lili Majski, klavir
Klara Šuman (1819–1896)
Tri romanse, op. 22
Andante molto
Allegretto
Leidenschaftlich schnell
 
Mark Bučkov, violina / Lili Majski, klavir
Aleksandar Glazunov (1865–1936) / Jaša Hajfec (1901–1987)
Meditacija, op. 32
 
Isak Albeniz (1860–1909)
Tango
 
Enrike Granados (1867–1916)
            Španski ples Andaluza
 
Feliks Mendelson (1809–1847) / Jozef Ahron (1886–1943)
            Na krilima pjesme
 
Mark Bučkov, violina / Saša Majski, violina / Blajt the Engestrem, viola / Miša Majski, violončelo,
Lili Majski, klavir
Robert Šuman (1810–1856)
Klavirski kvintet u Es-duru, op. 44
Allegro brillante
In modo d'una marcia. Un poco largamente
Scherzo: Molto vivace
Allegro ma non troppo
 
Sponzori koncerta:  Regent Porto Montenegro, Henley & Partners, Porto Montenegro, Rolex, Sotheby’s
Partner koncerta:  Verbier Festival
marc_bouchkov_photo_6.jpg
Mark Bučkov, violinista, kao jedinstveni umjetnik nove generacije, izgradio je međunarodnu karijeru nastupajući s vodećim orkestrima i dirigentima širom Evrope. Počeo je da svira violinu s pet godina, učeći od svog dede. Studirao je u klasi profesorke Kler Bernar i profesora Borisa Galitskog. Postdiplomske studije završio je na Akademiji Kronberg. Od 2018. godine njegov tutor je profesor Eduard Vulfson. Svirao je u simfonijskim orkestrima Pozorišta Marijinski, Frankfurtskog radija, Hamburškog radija, Kraljevskom orkestru Koncergebau, Minhenskom filharmonijskom orkestru itd. Kao solista, nastupao je u prestižnim svjetskim salama poput Vigmor hola u Londonu, Karnegi hola u Njujorku, Koncertgebaua u Amsterdamu, Tonhaleu u Cirihu, dok je kao kamerni muzičar redovni gost Festivala u Verbijeu. Prvi kompakt-disk koji je snimio za Izdavačku kuću Harminija mundi, sa svjetskom premijerom dva komada Ežena Isaja i dvije svoje kompozicije, bio je veoma zapažen i dobio je nagradu Diapason d’Or and a Diapason Découverte. Trenutno radi kao profesor na Kraljevskom konzervatorijumu u Liježu i Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu.
sasa maisky.jpg
Saša Majski, violinista, počeo je da svira violinu sa tri godine. U ranom uzrastu učio je od Leonida Kerbela, Leona Suružona i Igora Ojstraha, a kasnije, kada je s dvanaest godina upisao najstariju školu za muzičke talente u Velikoj Britaniji – Persl u Londonu, nastavio je da radi s profesorima Macejem Rakovskim i Evgenijem Grakom. Imao je privilegiju da ga na putu edukacije vode Julijan Rahlin, Maksim Vengerov, Feliks Adrijevski, Jicak Raškovski, Vadim Gluzman, Edvard Grak, Nam-Džun Kim i Dmitrij Sitkovetski. Nakon završenih studija u Engleskoj, nastavio je da se usavršava u Beču, u klasi prof. Borisa Kušnira. Nastupa u najprestižnijim koncertnim dvorama: u salama Berlinske filharmonije, Elbske filharmonije, Kelnske filharmonije, Santori holu u Tokiju, Tonhaleu u Cirihu, Mizikferajnu u Beču. Na Festivalu u Verbijeu i Luganu redovno nastupa sa Martom Argerič, Julijanom Rahlinom, Džanin Džanzen, Maksimom Risanovim i Jurijem Bašmetom. Takođe, svira u triju s ocem, violončelistom Mišom Majskim, i sestrom, pijanistkinjom Lili Majski, izvodeći često Betovenov Trostruki koncert.
Blythe Engstroem za katalog.JPG

Blajt Teh Engstrem, violinistkinja i violistkinja, završila je studije na Univerzitetu Indijane u Blumingtonu, u klasi prof. Neli Školnikove, Mimi Cvajg i Jozefa Gingolda – violinu, i u klasi prof. Atara Arada – violu, a potom nastavila školovanje u klasi prof. Andreasa Karnedesa u Pitsburgu. Kao pasionirani kamerni muzičar, sarađivala je s Menahemom Preslerom, Juđom Vang, Lisom Batijašvili, Renoom Kapisonom, Leonidasom Kavakosom, Gaborom Takač-Nađem, Gotjeom Kapisonom i dr. Trenutno je članica Gudačkog kvarteta Serafino. Nastupala je na brojnim festivalima kao što su Mijazaki u Japanu, festivali u dvorcima Elmau i Kapenberg u Njemačkoj, Beleriv i Verbije u Švajcarskoj. Pomogla je stvaranje Kamernog orkestra Festivala u Verbijeu i blisko sarađivala s direktorom orkestra, Gaborom Takač-Nađem. S ovim ansamblom nastupala je na međunarodnoj turneji zajedno s proslavljenim umjetnicima Martom Argerič, Džošuom Belom i Martinom Frostom, a iz te saradnje rezultat je i njen prvi kompakt-disk koji je snimila s Maksimom Vengerevim za Izdavačku kuću I-Em-Aj. Bila je koncert-majstor, a sada je vođa dionica viole u Kamernom orkestru festivala Verbije.

Mark Buckov.jpg
Miša Majski, violončelista i umjetnik svjetskog renomea, redovni je gost najvećih međunarodnih festivala. Sarađivao je s dirigentima kao što su Leonard Bernstajn, Lorin Mazel, Karlo Marija Đulini, Zubin Meta, Rikardo Muti, Đuzepe Sinopoli, Vladimir Aškenazi, Daniel Barenbojm, Džejm Levin, Šarl Ditoa, Jurij Temirkanov, Maris Jansons, Valerij Gergijev, Kiril Petrenko, Pavo Jarvi, Gustav Dudamel. Među njegovim partnerima na muzičkoj sceni su Marta Argerič, Radu Lupu, Evgenij Kisin, Jicak Perlman, Lang Lang, Jurij Bašmet, Vadim Rjepin, Maksim Vengerov, Džošua Bel, Julijan Rahlin i mnogi drugi. Jedan od vrhunaca njegove karijere bila je 2000. godina, kada je na Bahovoj turneji širom svijeta održao preko sto koncerata. Kao ekskluzivni umjetnik Izdavačke kuće Dojče Gramofon tokom više od tri decenije ostvario je preko trideset pet snimaka s Bečkom, Berlinskom i Izraelskom filharmonijom, Londonskim simfonijskim orkestrom, Pariskim orkestrom, Kamernim orkestrom Orfej, Evropskim kamernim orkestrom. Album Adagietto s ćerkom, pijanistkinjom Lili Majski, objavio je 2018. godine. Bahove Svite za solo violončelo snimio je čak tri puta, a Svita br. 1 je na Jutjubu doživjela više od 45 miliona pregleda. Tokom svoje višegodišnje bogate karijere dobio je brojne nagrade i priznanja.
lily maisky.jpg
Lili Majski, pijanistkinja i ekskluzivna umjetnica kompanije Stenvej, počela je da svira klavir sa četiri godine, učeći od Lil Tijempo, a potom od Hagit Kerbel, Ilane Dejvids i Alana Vajsa. Bila je učenica najstarije škole za muzičke talente u Velikoj Britaniji – Persl u Londonu, a usavršavala se na majstorskim kursevima renomiranih umjetnika poput Marte Argerič, Dmitrija Baškirova, Jozefa Kalihštajna, Pavela Gililova, Vitalija Argulisa i dr. Koncerte održava širom Evrope, na Dalekom istoku, u Sjevernoj i Južnoj Americi. Nastupala je na poznatim festivalima u Verbijeu, Projekat Marta Argerič u Luganu, Edinburškom festivalu, Mijazaki u Japanu itd. U kamernim ansamblima, redovno nastupa sa ocem, violončelistom Mišom Majskim, kao i u triju sa ocem i bratom. Nastupala je sa Julijanom Rahlinom, Džanin Džanzen, Renoom Kapisonom, Maksimom Risanovim, Žerarom Koseom, Martom Argerič i dr. Snimila je nekoliko albuma za izdavačke kuće Dojče Gramofon, I-Em-Aj, Avanti klasik, kao i više snimaka za radijske i televizijske stanice širom svijeta. Ponosna je vlasnica posljednjeg instrumenta legendarnog pijaniste Artura Benedetija Mikelanđelija.