MIŠA MAJSKI I SOLISTI FESTIVALA VERBIJE

2021-08-12 21:30

Crkva Sv. Duha

četvrtak, 12. avgust                

Crkva Sv. Duha, 21:30 h            

MIŠA MAJSKI I SOLISTI FESTIVALA VERBIJE

 

MARK BUČKOV, violina (Rusija)

SAŠA MAJSKI, violina (Belgija)

BLAJT TEH ENGSTREM, viola (Sjedinjene Američke Države)

MIŠA MAJSKI, violončelo (Letonija / Belgija)

LILI MAJSKI, klavir (Belgija)

 

PROGRAM
 
Saša Majski, violina / Miša Majski, violončelo / Lili Majski, klavir
 
Franc Šubert (1797–1828)
Nokturno u Es-duru, za violinu, violončelo i klavir, op. 148, D. 897
 
Mark Bučkov, violina / Blajt the Engestrem, viola / Miša Majski, violončelo, Lili Majski, klavir
 
Johanes Brams (1833–1897)
Klavirski kvartet u c-molu, br. 3, op. 60
Allegro non troppo
Scherzo: Allegro
Andante
Finale: Allegro comodo
 
sasa maisky.jpg

Saša Majski, violinista, počeo je da svira violinu sa tri godine. U ranom uzrastu učio je od Leonida Kerbela, Leona Suružona i Igora Ojstraha, a kasnije, kada je s dvanaest godina upisao najstariju školu za muzičke talente u Velikoj Britaniji – Persl u Londonu, nastavio je da radi s profesorima Macejem Rakovskim i Evgenijem Grakom. Imao je privilegiju da ga na putu edukacije vode Julijan Rahlin, Maksim Vengerov, Feliks Adrijevski, Jicak Raškovski, Vadim Gluzman, Edvard Grak, Nam-Džun Kim i Dmitrij Sitkovetski. Nakon završenih studija u Engleskoj, nastavio je da se usavršava u Beču, u klasi prof. Borisa Kušnira. Nastupa u najprestižnijim koncertnim dvorama: u salama Berlinske filharmonije, Elbske filharmonije, Kelnske filharmonije, Santori holu u Tokiju, Tonhaleu u Cirihu, Mizikferajnu u Beču. Na Festivalu u Verbijeu i Luganu redovno nastupa sa Martom Argerič, Julijanom Rahlinom, Džanin Džanzen, Maksimom Risanovim i Jurijem Bašmetom. Takođe, svira u triju s ocem, violončelistom Mišom Majskim, i sestrom, pijanistkinjom Lili Majski, izvodeći često Betovenov Trostruki koncert.

Mark Buckov.jpg

Miša Majski, violončelista i umjetnik svjetskog renomea, redovni je gost najvećih međunarodnih festivala. Sarađivao je s dirigentima kao što su Leonard Bernstajn, Lorin Mazel, Karlo Marija Đulini, Zubin Meta, Rikardo Muti, Đuzepe Sinopoli, Vladimir Aškenazi, Daniel Barenbojm, Džejm Levin, Šarl Ditoa, Jurij Temirkanov, Maris Jansons, Valerij Gergijev, Kiril Petrenko, Pavo Jarvi, Gustav Dudamel. Među njegovim partnerima na muzičkoj sceni su Marta Argerič, Radu Lupu, Evgenij Kisin, Jicak Perlman, Lang Lang, Jurij Bašmet, Vadim Rjepin, Maksim Vengerov, Džošua Bel, Julijan Rahlin i mnogi drugi. Jedan od vrhunaca njegove karijere bila je 2000. godina, kada je na Bahovoj turneji širom svijeta održao preko sto koncerata. Kao ekskluzivni umjetnik Izdavačke kuće Dojče Gramofon tokom više od tri decenije ostvario je preko trideset pet snimaka s Bečkom, Berlinskom i Izraelskom filharmonijom, Londonskim simfonijskim orkestrom, Pariskim orkestrom, Kamernim orkestrom Orfej, Evropskim kamernim orkestrom. Album Adagietto s ćerkom, pijanistkinjom Lili Majski, objavio je 2018. godine. Bahove Svite za solo violončelo snimio je čak tri puta, a Svita br. 1 je na Jutjubu doživjela više od 45 miliona pregleda. Tokom svoje višegodišnje bogate karijere dobio je brojne nagrade i priznanja.

lily maisky.jpg

Lili Majski, pijanistkinja i ekskluzivna umjetnica kompanije Stenvej, počela je da svira klavir sa četiri godine, učeći od Lil Tijempo, a potom od Hagit Kerbel, Ilane Dejvids i Alana Vajsa. Bila je učenica najstarije škole za muzičke talente u Velikoj Britaniji – Persl u Londonu, a usavršavala se na majstorskim kursevima renomiranih umjetnika poput Marte Argerič, Dmitrija Baškirova, Jozefa Kalihštajna, Pavela Gililova, Vitalija Argulisa i dr. Koncerte održava širom Evrope, na Dalekom istoku, u Sjevernoj i Južnoj Americi. Nastupala je na poznatim festivalima u Verbijeu, Projekat Marta Argerič u Luganu, Edinburškom festivalu, Mijazaki u Japanu itd. U kamernim ansamblima, redovno nastupa sa ocem, violončelistom Mišom Majskim, kao i u triju sa ocem i bratom. Nastupala je sa Julijanom Rahlinom, Džanin Džanzen, Renoom Kapisonom, Maksimom Risanovim, Žerarom Koseom, Martom Argerič i dr. Snimila je nekoliko albuma za izdavačke kuće Dojče Gramofon, I-Em-Aj, Avanti klasik, kao i više snimaka za radijske i televizijske stanice širom svijeta. Ponosna je vlasnica posljednjeg instrumenta legendarnog pijaniste Artura Benedetija Mikelanđelija.