PJACA OD FILOZOFA – NOVA NORMALNOST Promatranje

2021-07-16 20:00

Pjaca od kina

petak, 16. jul
Pjaca od kina, 20 h
PJACA OD FILOZOFA – NOVA NORMALNOST
Promatranje

Darija Andovska, kompozitorka, univerzitetski profesor, umjetnički rukovodilac festivala Dani makedonske muzike
Vladimir Maraš, kompozitor, direktor Made in New York Jazz Festival Montenegro
Aida Vežić, generalna sekretarka Balkanske mreža muzeja
Ana Vukotić, pozorišna rediteljka, direktorka festivala FIAT

Darija Andovska.jpg

Darija Andovska diplomirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju, u klasi prof. Goce Kolarovskog. Magistrirala je na Visokoj umjetničkoj školi u Cirihu, a doktorske studije pohađala na Institutu Harvard. Autorka je kamerne, solističke, orkestarske, simfonijske i horske muzike, kao i muzike za film, pozorište, ples i multimedijalne projekte. Njena djela izvođena su na festivalima i koncertima u evropskim zemljama, Kini, Gruziji, Azerbejdžanu, Rusiji, Meksiku, Kanadi, SAD itd. VIšestruki je laureat međunarodnih i domaćih konkursa za kompoziciju, filmska i pozorišna ostvarenja, a fimovi na kojima je radila bili su nominovani i nagrađivani na festivalima Sarajevo Film Fest, Berlinale, Bridge Festival itd. Dobitnica je Nagrade Virtuoz, za najboljeg kompozitora u Sjevernoj Mekedoniji, Nagrade Istaknuti umjetnik grada Ciriha – kompozitor, Nagrade Panče Pešev Saveza kompozitora Makedonije. Bila je umjetnički rukovodilac festivala Dani makedonske muzike. Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti i na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Sv. Ćirilo i Metodije u Skoplju.

Vlado piano.JPG


Vladimir Maraš završio je osnovne studije opšte muzičke pedagogije i specijalističke studije (oblast harmonija muzike) na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Bio je aranžer na brojnim projektima popularne muzike (Maja Odžaklijevska, Bisera Veletanlić, K2, Knez) i član pratećeg benda Ramba Amadeusa. Posljednjih petnaest godina nastupao je sa svojim bendom, promovišući autorsku muziku i moderne obrade crnogorskih narodnih pjesama na mnogim scenama u regionu, Evropi i svijetu. Autor je kratkih muzičkih formi, špica, džinglova, reklama kao i muzike za djecu, a komponuje i za pozorište. Bio je urednik muzičkog programa na Televiziji IN u Podgorici, za koju je komponovao muziku za kompletan audio brending. Piše kolumnu za nedjeljnik Objektiv. Bio je urednik i voditelj radijske emisije Antena klasika, koja se emitovala na radiju Antena M. Zaposlen je u Radio Televiziji Crne Gore kao urednik muzičkog programa Radija Crne Gore. Njegova kompanija Rabbit Records partner je njujorške kompanije Made in New York Jazz Competition od 2015. godine. U saradnji sa tom kompanijom osnovao je Made in New York Jazz Festival, Montenegro.

Aida Vezic.jpg

Aida Vežić, generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja (MBN) i članica izvršnog odbora Mreže evropskih muzejskih organizacija (NEMO). Završila je master studije iz oblasti kulturnih projekata i razvoja u organizaciji Međunarodne organizacije rada i Politehničkog univerziteta u Torinu, kao i osnovne studije ekonomije na Univerzitetu u Sarajevu. Njeno područje rada su prekogranična saradnja za promociju i zaštitu kulture i kulturnog nasljeđa za izgradnju mira, pojačani interkulturalni dijalog i poštovanje ljudskih prava. Radi kao spoljni konsultant u organizacijama kojima pomaže u njihovim strateškom razvoju i mobilizaciji resursa.

ana_vukotić-09-13-02.jpg

Ana Vukotić, pozorišna rediteljka, diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Egona Savina i Radmile Vojvodić. Prva pozorišna ikustva stekla je na festivalima FJAT i FIAT. U Crnogorskom narodnom pozorištu režirala je više predstava: Smrtni grijesi, Don Žuan, Vjera, ljubav, nada, Ribarske svađe, Šćeri moja, kao i prvu postavku Šekspirovog Hamleta u istoriji tog teatra. Njene predstave igrane su i nagrađivane na crnogorskim, regionalnim i međunarodnim festivalima: Festival malih scena Rijeka, Jugoslovenski pozorišni festival Užice, Slavija fest Beograd, Festival Martina MakDone (Perm, Rusija), Festival crnogorskog teatra, Bijenale crnogorskog teatra. Dobitnica je Godišnje nagrade CNP-a za 2016. godinu. Svoju energiju usmjerila je i da FIAT 2013. godine doživi treću obnovu. Za vrijeme njenog liderstva, uprkos tome što posluje sa ograničenim finansijskim sredstvima, FIAT doživljava najduži kontinuitet u održavanju. Zaposlena je kao rediteljka u Crnogorskom narodnom pozorištu od 2004. godine. Članica je Odbora Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za filmsku i pozorišnu umjetnost.