PJACA OD FILOZOFA – NOVA NORMALNOST Promišljanje

2021-07-17 20:00

Pjaca od kina

subota, 17. jul
Pjaca od kina, 20 h
PJACA OD FILOZOFA – NOVA NORMALNOST
Promišljanje

Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore
Milena Dragičević-Šešić, profesorka emerita Univerziteta umetnosti u Beogradu
Boris Liješević, pozorišni reditelj, univerzitetski profesor
Nenad Vujadinović, dekan Fakulteta umjetnosti na Univerzitetu Donja Gorica

sehad cekic future ecologies 3.jpg

Sehad Čekić diplomirao je i magistrirao na odsjeku Produkcija na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Tokom karijere, radio je u mnogim oblastima umjetničke produkcije, na projektima i strategijama iz oblasti filma i kulture. Radio je kao producent na više dugometražnih i kratkih filmova (Gledaj me, Posljednje poglavlje, Ispod mosta, među stijenama) koji su prikazani na festivalima širom svijeta. Radio je kao saradnik i koautor na brojnim zvaničnim dokumentima i procedurama u oblasti filmskih politika (Nacionalni program za razvoj crnogorske kinematografije, Nacionalna strategija za kulturni razvoj, Zakon o kinematografiji). Na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore angažovan je od 2005. godine, gdje je trenutno vanredni profesor na predmetu Filmska produkcija. Član je Evropske filmske akademije i nacionalni predstavnik Crne Gore u fondu Savjeta Evrope Eruimaž. Direktor je JU Filmski centar Crne Gore od 2017. godine.

Milena Dragićević Šešić.jpg

Dr Milena Dragićević Šešić, profesorka emerita Univerziteta umetnosti u Beogradu, bila je rektor Univerziteta umetnosti (2001–2004), kao i šef UNESKO katedre za Interkulturalizam, menadžment umetnosti i medijaciju na Balkanu (2004–2019). Gost predavač na univerzitetima širom svijeta. Ekspert Savjeta Evrope, UNESKO-a, Evropske kulturne fondacije, predsjednik žirija Evropske nagrade za kulturnu politiku. Objavila 20 knjiga: Kultura i umetnost otpora (2018), Umetnost i alternativa (1992/2012), Kultura – menadžment, animacija, marketing sa B. Stojkovićem (VII izdanja, šest prevoda), Neofolk kultura (1994), Vers les nouvelles politiques culturelles (2015), Menadžment umetnosti u turbulentnim okolnostima (2005, četiri prevoda) i  Interkulturna medijacija na Balkanu (2004, četiri prevoda) obe sa S. Dragojevićem; ko-urednica zbornika Cultural Sustainability in European Cities: Imagining Europolis (2015), Cultural policy in times of rising populism (2018) itd. Prevođena na 17 jezika. Dobitnik francuskog Ordena Komandira Akademske Palme 2003. i Velike zlatne plakete Univerziteta umetnosti 2004. i 2019, te prvi ENCATC fellowship laureate za životno djelo u domenu kulturne politike i menadžmenta 2019.

boris lijesevic11, ph Aleksandar Jovanović.jpg

Boris Liješević diplomirao je na Odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gdje danas vodi klasu glume. Trostruki je stipendista Gete instituta u Beogradu. Učestvovao je na skupu Forum Junger Buhenangehoriger u okviru festivala Teatertrefen u Berlinu, 2005. godine. Saradnik je Zagrebačkog glumačkog studija, u kom se bavi Strazbergovom metodom. Autor je projekata nastalih snimanjem tematskih razgovora s anonimnim sagovornicima koji otkrivaju svoja autentična iskustva. Rad na tekstu, odnosno dugotrajni rad s piscem na materijalu, posljednjih godina obilježava njegove procese i čini osnovu rada u probnoj dvorani i na pozornici. Dobitnik je više značajnih nagrada – Nagrada Mira Trailović, Ljubomir Muci Draškić, Bojan Stupica, Anđelko Štimac, Petar Kočić, Ardalion, Iskra kulture, Sterijinih nagrada, Nagrade sarajevskog magazina Dani – Hrabri novi svet i Nagrade Grada Beograda Despot Stefan Lazarević. Za režiju je nagrađen na festivalima: Barski ljetopis, Tvrđava teatar u Čortanovcima. Dobitnik je godišnjih nagrada Ateljea 212, Srpskog narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Beogradskog dramskog pozorišta.