PLANETA BOKA

2021-07-14 21:30

Trg ispred Katedrale Sv. Tripuna

srijeda, 14. jul
Trg ispred Katedrale Sv. Tripuna, 21.30 h
PLANETA BOKA*

DMITRIJ PROKOFJEV, violončelo (Rusija / Crna Gora)
Crnogorski orkestar mladih (COM)
ROBERT HOMEN, dirigent (Hrvatska)

PROGRAM

Ivan Brkanović (1906–1987)
Končertino, za gudače

Željko Brkanović (1937–2018)
Divertimento, za gudače

Aleksandar Perunović (1978)
Ja sam mrtav sad, vi ste bili prije, za violončelo i gudače

Kratki televizijski osvrt – KotorArt (Radio Televizija Crne Gore)

Dodjela nagrade Darinka Matić Marović

*Koncert je posvećen dirigentu Miroslavu Homenu

07.13. Dmitrij Prokofjev 7.jpg

Dmitrij Prokofjev, violončelista, diplomirao je 2003. i magistrirao 2005. godine na Konzervatorijumu Petar I. Čajkovski u Moskvi, u klasi prof. Natalije Gutman. Pobjednik je međunarodnih takmičenja A. Tansman (Poljska), P. I. Čajkovski (Rusija), A. Junigro (Hrvatska). Od 2000. godine solista je državnog kamernog orkestra Moskovski virtuozi, pod rukovodstvom Vladimira Spivakova. Kao pedagog, počeo je da radi 2008. godine, na Moskovskom konzervatorijumu, a 2016. na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore. Vođa je sekcije violončela u Crnogorskom simfonijskom orkestru i umjetnički direktor NVO Ars Industria. Kao solista nastupao je u prestižnim salama, kao i na festivalima: Moskovska jesen, Primavera classica u Moskvi, Festival Vladimira Aškenazija (Finska), Memorijalni festival Oleg Kagan u Krojtu (Njemačka), KotorArt i dr. Nastupao je u kamernim ansamblima sa Vladimirom Spivakovim, Natalijom Gutman, Nikolajem Luganskim, Džesi Norman, Žanom Gijuom, Ilijom Gringolcem, Elizo Virsaladze i dr. Prvi kompakt-disk snimio je kao šesnaestogodišnjak, s profesorom Moskovskog konzervatorijuma Aleksejem Nasednikom, a 2004. godine s Aleksandrom Kobrinom snimio je CD s djelima Debisija, Bramsa, Šumana i Paganinija.

 

Robert_Homen.jpg

Robert Homen, dirigent, muzičko obrazovanje stekao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na odsjeku za klavir, a potom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na odsjeku za dirigovanje. Dugi niz godina djeluje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu – prvo je bio dirigent hora, a potom stalni operski dirigent. Bio je finalista Međunarodnog takmičenja mladih dirigenata Lovro fon Matačić. Takođe, on je i simfonijski dirigent, i ostvaruje saradnju s brojnim orkestrima i operskim kućama u Hrvatskoj i šire. Vodio je Hor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma, a trenutno rukovodi Horom Jevrejske opštine u Zagrebu Lira. Dobitnik je više nagrada, među kojima je Rektorova nagrada za uspješno dirigovanje Sedme simfonije, Ludviga van Betovena, u saradnji sa Zagrebačkom filharmonijom, 1997. godine. U njegovoj karijeri veoma je zapaženo postavljanje opere La serva padrona, Đovanija B. Pergolezija, u Zagrebačkom kazalištu Komedija, kao i opere Mila Gojsalića, Jakova Gotovca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Održava seminare iz dirigovanja u Hrvatskoj i inostranstvu. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

HQ official original.jpg

Crnogorski orkestar mladih (COM), koji se prije svega obraća publici mlađe generacije, osnovalo je Udruženje mladih umjetnika Crne Gore, 2018. godine. Već naredne godine COM je postao predstavnik Crne Gore u Evropskoj orkestarskoj federaciji. Orkestar čine mladi crnogorski muzičari koji su svoju muzičku karijeru uglavnom započeli u inostranstvu i koji, okupljeni oko ideje nacionalnog ansambla mladih, teže ostvarivanju zajedničkih ciljeva u sferi umjetnosti i kulture. Repertoar Orkestra čine poznata djela klasične literature, savremena umjetnička muzika domaćih i stranih kompozitora, kao i umjetnički poduhvati zasnovani na spoju drame i klasične muzike. COM je ostvario više praizvođenja savremenih kompozicija, dok je za djelo Nokturno za solo violinu, orkestar i elektorniku snimio prvi koncertni spot takve vrste u Crnoj Gori. Orkestar je učestvovao u manifestacijama kao što su Evropski dani kulturne baštine, Festival mladih umjetnika 19, Humanitarni gala koncert, multimedijalna izložba Eros, krv i svetlost, KotorArt.