Biografija Prof. dr Dragana Jovanović

Prof. dr Dragana Jovanović diplomirala je, magistrirala i doktorirala na odsjeku za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Matić-Marović. Usavršavala se kod prof. Matsa Nilsona u okviru projekta The Art of Choral Singing, Kraljevskog koledža za muziku iz Štokholma. Dobitnik je Nagrade iz Fonda Predraga Miloševića za najboljeg studenta dirigovanja.

Kao profesor i dirigent mješovitog hora, gudačkog i simfonijskog orkestra Srednje muzičke škole Kosta Manojlović u Zemunu, postigla je izuzetne rezultate u umjetničkom i pedagoškom radu, za šta je više puta nagrađivana. Bila je angažovana kao korepetitor Operskog Studia Narodnog pozorišta u Beogradu i korepetitor i dirigent Mešovitog hora Radio Televizije Srbije. Kao asistent dirigenta, prof. Darinke Matić Marović u Akademskom horu Obilić AKUD Branko Krsmanović i Akademskom horu Collegium musicum, imala je priliku da radi na značajnim vokalnim i vokalno – instrumentalnim djelima i sarađuje sa brojnim dirigentima: Zubinom Mehtom, Urošem Lajovicem, Mihailom Jurovskim, En Šaom, Piterom Robinsonom, Frančeskom La Vekijom, Mladenom Jaguštom, Bojanom Suđićem, Sašom Britvićem... Pripremala je gostovanja ovih horova na takmičenjima i učestvovala kao drugi dirigent na festivalima i turnejama u Srbiji i inostranstvu (Grčka, Kipar, Rumunija, Mađarska, Poljska, Slovenija, Austrija, Italija, Španija, Belgija, Francuska, Velika Britanija, Irska, Švedska, Turska, Rusija, Belorusija, Kina, Južna Koreja, Meksiko, Ekvador, Argentina, SAD).

Zaposlena je na mestu vanrednog profesora za horsko pjevanje i dirigovanje na Katedri za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Sa Mešovitim horom FMU i Akademskim horom Collegium musicum ostvarila je veliki broj koncerata u Srbiji kao i koncertne turneje u Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Austriji, Italiji, Španiji, Kini i na Tajvanu, ali i gostovala na festivalima u Srbiji kao što su Bemus, Tribina kompozitora, Mixer festival, Harfafest, Horovi među freskama (2004. godine je sa horom Obilić dobila nagradu Vojislav Ilić za autentično izvođenje duhovne muzike) u Beogradu, Internacionalne Niške horske svečanosti i Muzički edikt u Nišu, Dani srpskog duhovnog preobraženja u Manasiji, Međunarodni festival kamernih horova u Kragujevcu, Cinema City festival u Novom Sadu i drugi. Više nastupa održala je i sa Simfonijskim orkestrom istog fakulteta. Od 2019. godine angažovana je kao profesor na predmetima Dirigovanje, Orkestar i Operi studio na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Dragana Jovanović je autor više intemedijalnih projekata (Sirene, Mokranjac 1914 – 2014, Voda, Zmija-Zmaj-Smederevo Grad, African Sanctus, Inter nos..., Šklovski – energija zablude, Izgubljeni princ i ukradena princeza...), trotomne knjige Antologija srpske muzike za dečje i ženske horove kompozitora druge polovine 19. i prve polovine 20. veka, kao i više stručnih radova, seminara i radionica iz oblasti dirigentske interpretacije i horskog pjevanja u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Nagrade za najbolji koncert u 2013. godini koju dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Srbije, Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije 2014. godine i priznanja Vidovdanski vitez 2018. godine.

Od 2017. godine anagažovana je i kao Šef dirigent Velikog duvačkog orkestra, Orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije sa kojim je ostvarila više koncerata u zemlji i turneju u Dubai.
Od 2019. godine nalazi se na mjestu Rukovodioca Centra za međunarodnu saradnju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.